Digital tillgänglighet

Med hjälp av olika digitala verktyg kan vi skapa en ökad tillgänglighet för alla elever. Här har vi samlat verktyg och tjänster som alla har tillgång till i grundskoleförvaltningen, men du får även exempel på andra verktyg och tjänster som skolan får bekosta själv för att ge stöd åt en elev eller grupp.

För frågor och funderingar kring digital tillgänglighet och olika verktyg kontakta digital@grundskola.goteborg.se

 
 

Att läsa och skriva med digitala verktyg

Att använda olika funktioner för att få sina egna och andras texter upplästa kan hjälpa elever som har diagnostiserats med läs- och skrivsvårigheter men kan också vara ett användbart verktyg för alla i en tillgänglig lärmiljö. Att läsa och lyssna samtidigt kan t.ex. öka koncentrationen och att lyssna på sin egen text är ett sätt att utveckla sitt skrivande. På våra skolor har vi olika verktyg som är tillgängliga för alla elever

Talsyntes

En talsyntes är ett program som läser upp texter från en skärm på datorn, i mobilen eller på en lärplatta så att en elev som har svårigheter med läsning kan lägga tid och energi på att förstå innehållet istället för att kämpa med avkodningen. Det finns också elever som kan använda uppläsning samtidigt som de själva läser för att öka koncentrationen. Rösterna som läser upp texten är syntetiska och i de allra flesta talsynteser kan man välja uppläsningshastighet och olika röster. 

Oribi och Oribi Writer Edu

Grundskoleförvaltningen har en central licens som ger alla elever och all pedagogisk personal tillgång till Oribi på datorer/chromebooks  och appen Oribi Edu Writer på lärplattor.
Här kan du läsa mer om de tjänster som vi har tillgång till: oribi.se/goteborg/

Oribi på datorn


Oribi är ett tillägg i webbläsaren Chrome  som du kommer åt när du är inloggad i webbläsaren med ditt Google-konto.


Se till höger hur du hittar tillägget och fäster det i verktygsfältet i webbläsaren. 


Genom att ha det fäst har du alltid nära till Oribi och kan lätt få olika webbsidor och digitala dokument upplästa.

Om du har en övergripande tjänst och inte är kopplad till en skola kan du hitta tillägget i Chrome Web Store. 

Bild som visar hur man lägger till Oribi Speak som tillägg i webbläsaren.

Kom igång!
Att komma igång med uppläsning i Oribi är enkelt. Grunden är att markera texten och sedan klicka på Oribi-ikonen.  Du kan själv reglera uppläsningshastigheten och välja röst i inställningar. I filmen kan du se hur det fungerar.

Här till höger finns även en inspelning från ett webbinar i januari 2023 som även tar upp och visar ordbok, talande tangentbord och översättningsmöjligheter.  

I maj 2023 skedde  en uppdatering av Oribi så utseendet ser något annorlunda ut men funktionerna är i stort sett de samma men något utökade. Bl.a. kan man ställa in olika hastighet för olika språk samt  hoppa till nästa mening vid uppläsning. 

Jag vill veta mer!
Hos leverantören finns det fler filmer som visar olika funktioner Filmer Oribi och en fullständig manual Manual Oribi Speak

Oribi på iPad


Oribi Writer Edu är en app som ger tillgång till ett avancerat skrivverktyg för elever som har iPad som lärverktyg. Du hämtar appen i HUB och ingen inloggning krävs


Till höger finns en film där "Logopeden i skolan" spelat visar hur appen fungerar.  

På  iPad använder du den inbyggda talsyntesen medan  appen  Oribi Writer Edu ger dig tillgång till  andra funktioner, som t.ex. ordprediktion, som  stöd i  ditt skrivande.

Jag vill veta mer!
Hos leverantören finns det fler filmer för olika funktioner Filmer Oribi och fullständig manual Manual Oribi Writer på iPad

Bild som visar ikonen för appen Skolstil 2

Skolstil 2

Skolstil är en app med inbyggd talsyntes. Eleven kan skriva med talande tangentbord och få varje ord  eller mening uppläst. Appen är inköpt centralt och kan laddas ner till elevernas lärplattor via HUB. Den passar bra för de som är i början av sin läs- och skrivutveckling oavsett ålder. 

Jag vill veta mer!
Här kan du läsa mer om appen Skolstil och hur du kan använda den i undervisningen: Digital lärresurser - Skolstil 2> 

Tal till text 

En användbar funktion för elever som har svårt att komma igång med skrivandet är att tala in sin text. Detta kan användas på många olika sätt i undervisningen. Det finns många olika användningsområden i undervisningen: t.ex. så kan eleven få prata in en början på en text för att komma igång, man kan prata in svar på stödfrågor för att skapa en röd tråd i olika texttyper eller man kan prata in svar på ett prov om man har svårt att få med alla sina tankar när man själv behöver skriva.

Till höger ser du en översikt på hur du startar röstinmatning i Google Dokument.

På skolans lärplattor kan du också aktivera en inbyggd tal till text-funktion. Du hittar funktionen via Inställningar. Välj Tangenbord och sedan Aktivera diktering


Bild som visar Tal till text i Google

Legimus

Legimus är en tjänst som gör talböcker tillgängliga gratis för den som har lässvårigheter pga en funktionsnedsättning. Legimus digitala bibliotek är tillgängligt via app eller webbsida.


Den som behöver få tillgång till Legimus vänder sig till skolbiblioteksansvarig på sin skola, på egen hand eller med hjälp av sin lärare. Om skolan saknar skolsbiblioteksansvarig så får eleven vända sig till närmaste folkbibliotek för att få tillgång till tjänsten.

Jag vill veta mer!
Här kan du läsa mer om Legimus på hemsidan Legimus.se

Det finns också en sida särskilt riktad till barn och unga där man kan se vilka böcker som finns tillgängliga för att kunna planera för en inkluderande läsning för alla elever. Barn och unga hos Legimus

Polylino med TAKK och teckenspråk

I vår digitala bibliotekstjänst Polylino finns det möjlighet att läsa böcker med TAKK (tecken som stöd) och med teckenspråk. Du kan hitta böckerna med TAKK och på teckenspråk genom att använda sökrutan eller via kategorier. Du kan också hitta dem via språk. Du kan även filtrera på en särskild åldersgrupp för att hitta passande böcker för just din elev. 


Jag vill veta mer!
Här kan du läsa mer omPolylino som digital lärresurs: Polylino 

Bildstöd

Bilder kan användas på många olika sätt för att förtydliga ett budskap, underlätta kommunikation och skapa en tillgänglig lärmiljö. I skolan används det t.ex. när man skapar scheman, i undervisningen för att förtydliga en uppgift eller i våra lokaler för att visa var man hittar olika saker. Bildstöd kan  användas för att förtydliga instruktioner för en enskild elev eller en hel grupp. Inom grundskoleförvaltningen har vi flera olika program som kan skapa bildstöd i våra digitala plattformar. Några är gratis för våra skolor medan andra kan köpas in efter behov.

Om du vill ha utbildning i bildstödstjänsterna så erbjuder Symbolbruket öppna kostnadsfria webbutbildningar. Läs mer här och anmäl dig direkt till dem: Symbolbrukets utbildningar


Widgit Online

Widgit Online är en webbtjänst för att skapa bildstöd som kan användas för att öka tillgängligheten i undervisning och i skolmiljön. Bildstöd kan användas för enskilda elever, för klasser och i hela skolan. Du loggar in i webbtjänsten på PC, Mac, iPad och Chromebook.

 

Grundskoleförvaltningen har en central licens som ger alla skolor tillgång för all pedagogisk personal och för elever som är placerade i särskilda undervisningsgrupper samt i anpassad grundskola. 


I Widgit Online finns det många olika färdiga mallar men du har också möjlighet att skapa egna dokument som du kan dela med kollegor på din skola. Det finns möjlighet att skapa dokument med bildstöd på två språk. 


Jag vill veta mer!

Här kan du läsa mer om Widgit Online och hur du får tillgång till tjänsten: Digitala lärresurser Widgit online  Läs mer om Widgit Online och boka in dig på någon av deras öppna utbildningar hos leverantören Symbolbruket: Widgit Online - Symbolbruket  

Bild som visar exempel på bildstödsmaterial från Widgit Online

Widgit Go

Widgit Go  är en app som kan användas för att öka tillgängligheten i undervisning och i skolmiljön genom att använda bildstöd på många olika sätt. Grundskoleförvaltningen har köpt in appar till alla grundsärskolor som kan beställas utan kostnad till elev- och personal-lärplattor.

 

Hur får jag tillgång?

För att få appen till en lärplatta behöver du göra en beställning för att få den utskjuten.

Mejla digital@grundskola.goteborg.se och användarens för- och efternamn, användarnamn samt serienummer på de iPads som ska ha appen. Ange också vilken skola det gäller och att du tillhör anpassad grundskola och därmed inte ska faktureras för appen. För övrig personal och elever kostar appen 599 kr. 


Jag vill veta mer!

 Läs mer om Widgit Go hos Symbolbruket: https://symbolbruket.se/produkter/widgitgo

Widgit Writer

Widgit Writer är en app som är en tilläggstjänst till Widgit Online och används för att skriva enkla dokument med eller utan symbolstöd, ljudning och talat stöd. Appen riktar sig främst till den som är i början av sin läs- och skrivutveckling. Det går även att aktivera Ritade tecken i Widgit Writer. 


Hur får jag tillgång?

Sedan mars 2023 är appen gratis och kan laddas ner via Hub (f.d. skolans appar): Grundskoleförvaltningen - Skolans appar (google.com) 


För att kunna använda appen med tecken behövs inloggning till Widgit Online. Sedan januari 2024 har skolorna möjlighet att skapa konto för elever som är placerade i särskilda undervisningsgrupper samt i anpassad grundskola. Detta gör att dessa elever då kan logga in i Widgit Writer och använda den i läs- och skrivundervisningen. 


Jag vill veta mer!

Läs mer om Widgit Writer hos Symbolbruket: Widgit Online - Symbolbruket 

Bild som visar Widgit Writer logotyp

Ritade tecken

Ritade tecken är webbtjänst som genom att använda bilder med tecken kan stödja användandet av tecken som alternativ och kompletterande kommunikation. Ritade tecken kan aktiveras som bildbas i program som Widgit Online, Widgit Writer, InPrint och SymWriter.

 

Hur får jag tillgång?
Hur du får tillgång beror på vilket program du vill använda Ritade tecken i. Under lärresurser hittar du hur du får tillgång till Ritade tecken i Widgit Online, Widgit Writer, InPrint 3 eller  SymWriter.

Jag vill veta mer!

Läs mer om Ritade tecken hos SPSM:  Ritade Tecken >

Bild som visar exempel på bildstöd från Ritade tecken

InPrint 3

InPrint 3 är ett program som skapar bildstödsdokument för utskrift för grupper eller enskilda elever. Grundskoleförvaltningen har en central licens och personal på våra skolan kan ladda ner programmet utan kostnad för den enskilda skolan. 


Symbolbrukets sida kan man hämta många olika färdiga mallar och inspirationsdokument, exempelvis "Bildstöd i undervisningen" som är skapat av Ulrika Aspeflo.

Hur får jag tillgång?
Ladda ner InPrint genom ”Mina Verktyg” på din dator.


Jag vill veta mer!

Läs mer här: Digitala lärresurser InPrint

Bild som visar exempel på bildstöd från tjänsten InPrint

SymWriter 2

SymWriter är  ordbehandlingsprogram för Windows (PC/Mac) som gör det möjligt att skapa dokument med bildstöd. Från och med 1 januari 2023 finns en central hantering av programmet SymWriter och skolan faktureras inte längre för antalet nedladdningar (gäller tills vidare). 


Programmet kan användas för att skapa olika typer av dokument. På Symbolbrukets sida kan du hitta material för inspiration men också mallar att använda och bygga vidare på, som exempelvis inköpslistor och dagens arbete i skolan. 

 

Hur får jag tillgång?
Ladda ner SymWriter2 genom ”Mina Verktyg” på din dator.

Jag vill veta mer!

Läs mer här: Digitala lärresurser SymWriter 2 

Bild som visar exempel på bildstöd från tjänsten SymWriter 2

Tillgänglighetsanpassa verktyget

Det finns många möjligheter att tillgänglighetsanpassa både Chromebooks och iPads så att eleverna utifrån sina egna behoov kan tillägna sig undervisningen.


Chromebook Tillgänglighetsanpassning

Andra kompensatoriska verktyg

Många tjänster för skolan idag, som digitala läromedel, har inbyggda kompensatoriska funktioner som uppläsning eller bildstöd. På NE.se som är en central lärresurs som alla elever och lärare kommer åt, finns det stora möjligheter att anpassa så att det passar olika elever. Du kan få ett uppslagsord uppläst, översatt till många olika språk och inbyggt bildstöd för att förklara ord. 

Här hittar du en guide för tillgänglighetsinställningarna i NE. 


NE tillgänglighet inställningar

Det finns andra digitala verktyg som kan användas för att skapa en tillgänglig lärmiljö för elever som har svårigheter inom områden som att hålla fokus, planering av tid. En del verktyg kan du få låna för att testa med en elev eller en grupp under en period innan ni köper in det till er skola. Andra verktyg finns som demo-exemplar på Grundskoleförvaltningen vid Gamlestads Torg. Hör av dig om du har frågor kring dessa. 

Vi har t.ex några olika läspennor för utlåning för att testa med en elev innan ni köper in verktyget. 


Här kan du läsa mer om utlåning: Utlåningsmaterial >