Bild- och ljudutrustning

Information om projektorer, skärmar, ljud och styrpaneler i klassrum

Enheten Digitalt lärande hjälper skolor med rådgivning och stöd i beställarprocesserna för AV-utrustning. Med AV-utrustning menas allt som har med ljud och bild att göra. För teknisk support för er AV-utrustning kontakta er leverantör. Vi kan hjälpa er med kontakter till ramavtalsleverantörer. Har ni planer på att byta ut äldre utrustning kan vi hjälpa till med råd om ny utrustning. All utrustning köps på leasing 5 år om totalsumman överstiger ett halvt basbelopp som idag är 24 000 kr. Allt under det ska direktbetalas.

Projektorer

Den vanligaste produkten för bild och video på skolorna idag är projektorer och det finns en rad olika typer som presenteras nedan.

Takfäst projektor

Fördelar: Stor bild, acceptabel ljusstyrka

Nackdelar: Pedagogen skuggar bilden, fläktljudet kan störa och filter på projektor måste bytas eller rengöras minst en gång per år. Duk är nödvändig. Lampan förlorar i ljusstyrka över åren.
 

Ultrakortskjutande projektor

De projektorer som vanligtvis rekommenderas, kallas ultrakortskjutande och monteras ovanför whiteboarden.

Fördelar: Stor bild, maximalt 100", acceptabel ljusstyrka, pedagogen skuggar bilden mindre, möjlighet att anteckna samtidigt på whiteboarden.

Nackdelar:  Fläktljudet kan störa och filter på projektor måste bytas eller rengöras minst en gång per år.  Om den befintliga whiteboarden är liten tar bilden hela ytan. Lampan förlorar i ljusstyrka över åren.

 

Interaktiv projektor

De ultrakortskjutande finns även i en variant med interaktivitet. Till projektorn används två "pennor" som känner av var på bilden den befinner sig och skickar signaler till den dator som är kopplad till projektorn. Då kan man styra datorn från projektorn. Det finns även program som gör det möjligt att anteckna som på en whiteboard och linjaler och man kan spara bilder och för att infoga i dokument. Whiteboardläge går att använda även om man inte ansluter en dator. Interaktiviteten ger nya pedagogiska och ergonomiska möjligheter.

 

Bildskärmar

Det finns bildskärmar som visar bilden man har på datorn. De senaste åren har stora bildskärmar på 75" blivit billigare och börjat köpas av skolor. Många köper dem för att användas i gymnastiksalar, oftast på ett mobilt stativ. För alla skärmar gäller att de har en skarpare bild och bättre ljusstyrka än en projektor. Det behövs inte så mycket mörkläggning av rummet för att se bilden bra.

Fördelar: Stor bild, bra ljusstyrka, ingen skuggar bilden, inget filterbyte, snabb start, enklare installation, behåller ljusstyrkan längre, inget fläktljud, inga filter att byta och kan göras flyttbara.

Nackdelar: I utsatta lokaler måste bildskärmen skyddas mot slag och stötar.

 

Interaktiva skärmar

De interaktiva skärmarna ger nya möjligheter för pedagogen. Skärmen har inbyggd dator men du kan också styra din egen dator från den. Skärmarna kan liknas vid en stor iPad och man kan använda möjligheter i appar. I whiteboardläget finns förutom att göra anteckningar möjlighet att ta fram olika hjälpmedel som linjal eller passare. Klippa och klistra från andra program, surfa på nätet mm. Med interaktiv skärm sköter man alla inställningar från skärmen.

Interaktiva skärmar har inbyggd högtalare som kan vara tillräckliga men kan kompletteras med en ljudlimpa. Har man fast monterade interaktiva skärmar rekommenderas front- eller takmonterade högtalare.

Fördelar: Tåliga, man kan använda den utan en dator. Kan spara och dela anteckningar. Mycket bättre skärpa och ljusstyrka än projektorer. Tysta.

Nackdelar:  De interaktiva skärmarna är något dyrare i inköp än projektor, men sett över en längre tid är de ekonomiska.

Högtalare

Frontmonterade högtalare

Till både projektorer och skärmar behöver man ansluta högtalare. Dessa placeras på var sida av bildprojektionen.

Fördelar: Enkla att montera.

Nackdelar: Ger högt ljud fram och svagt ljud längst bak i rummet. Lätt att komma åt ljudinställningar och ingångar, vilket medför risk för ändrade inställningar och utdragna kablar.

 

Takhögtalare monterade i akustikplattor.

Fördelar: Bättre fördelning av ljudet, mindre eller ingen risk för att inställningar och kablar ändras.

Nackdelar: Marginellt dyrare, kan kräva mer avancerad installation. 

 

Styrpanel

För att slippa använda fjärrkontroller, som lätt kommer bort eller saknar laddade batterier, rekommenderas en styrpanel. Därifrån styr man av och på projektor samt ljudvolymskontroll. Om man vill använda högtalarna utan att använda projektorn så finns en ljudingång i panelen för att ansluta en mobiltelefon eller annan mediaspelare.