Escape room

Låt dina elever utveckla sin förmåga att lösa problem i ett Escape room. Genom att använda Google formulär eller Google site kan du skapa digitala utmaningar för dina elever. Eller varför inte låta dem skapa för varandra!

Vad är Escape room?

Varför Escape room?

Analogt, digitalt eller kanske både och?



Kom igång!


Escape room i Google formulär

Google formulär är en tjänst för att skapa olika frågeformulär och ingår i vårt avtal för GWFE. Här kan både lärare och elever skapa egna formulär och quiz. Nedan finns några exempel på enkla Escape rooms, klicka på länkarna för att testa.

Nedan finns två Escape room för dig att använda tillsammans med dina elever direkt i klassrummet. Ett för yngre och ett för de lite äldre eleverna. 

Hur gör jag?

Öppna Google Drive och klicka på Nytt. Välj sedan Google Formulär. Formuläret lägger sig på den plats du befinner dig i Drive. Döp formuläret till ett namn som stämmer överens med innehållet i ditt Escape room.



Anpassa utseende och tema på ditt formulär under paletten. Här kan du välja tema utifrån en bild eller anpassa färger till hur du vill att det ska se ut. Lägg till avsnitt och låt första avsnittet vara inledningen på ditt Escape room.

Börja ditt Escape room med en inledande berättelse som fångar elevernas nyfikenhet och vilja till att lösa kommande utmaningar. Skapa ett avsnitt för varje utmaning så att eleverna inte ser nästa steg under arbetet. Det blir som att låsa upp rum efterhand. Under respektive avsnitt kan du anpassa vilket avsnitt som blir nästa steg.

Du kan välja olika alternativ för utformningen av ditt formulär. Lägg till bilder, filmklipp och frågor. För att du ska kunna använda självrättande frågor på ett enkelt sätt så att eleverna inte kommer vidare utan att svara rätt rekommenderas att välja kort svar eller flervalsfrågor. 

Lägg till fråga

Importera fråga från annat formulär

Sätt rubrik

Infoga bild

Infoga video

Skapa nytt avsnitt

Markera att din fråga ska vara obligatorisk så att eleverna inte kan hoppa vidare till nästa utan att svara rätt. 


Klicka på de tre prickarna nere i hörnet och markera svarsvalidering (gäller frågor med kort svar). Detta måste göras för att frågan ska bli självrättande.

Fyll i rätt svar på din fråga och en alternativ återkoppling när fel svar matats in.


I en flervalsfråga klickar du i Öppna avsnitt baserat på svar istället för svarsvalidering. Sedan kan du anpassa vilket avsnitt eleverna ska hamna på under respektive svar. 

Hitta en röd tråd i ditt Escape room där eleverna vid varje avsnitt samlar en ledtråd som leder till sista avsnittet i formuläret, för att låsa upp alla rum. Det kan t.ex. vara att samla bokstäver till ett ord som ska matas in på slutet. Under sista avsnittet kan eleverna möta en “belöning” för att problemen har lösts och att de har låst upp Escape room. 

Dela till eleverna

Via Classroom:
Skapa en uppgift och lägg till formuläret från din Drive. 

Via länk:
Klicka på Skicka uppe till höger när du står i redigeringsläge. Klicka sedan på länksymbolen. Kopiera länken och dela den till eleverna på lämpligt sätt. Om eleverna arbetar med iPad kan man med fördel dela adressen via airdrop. 

Via QR-kod:

Skapa en QR-kod med webbadressen: http://www.skapaqrkod.se

eller https://skapaqrkod.nu/ Skriv ut eller visa på projektor för eleverna att scanna.



Escape room i Google sites

Google sites är en tjänst för att skapa webbsidor och ingår i vårt avtal för GWFE. Här kan du som lärare skapa webbsidor med olika innehåll att göra publika på nätet, t.ex. Escape room. På siten kan du bädda in olika formulär, filmer och bilder för eleverna att arbeta med genom ditt Escape room. Nedan finns två exempel på Escape rooms. 

Bondgården är uppbyggd genom att avsnitten på sidan bildar olika rum. Genom att lösa uppdragen och scrolla ner till nästa når eleverna slutet på problemen och får lösa sista gåtan för att klara uppdragen. 

Escape room är uppbyggd genom att dolda sidor bildar olika rum. Eleverna löser uppdragen varje sida för sig- där länk till nästa finns när eleven löser sista uppdraget på sidan. Så småningom tar de sig igenom uppdragen och når sista sidan för att lösa gåtan. 

Nedan Escape room är skapat av en lärare som använt sig av ett digitlogt arbetssätt. Eleverna löser både digitala och analoga problem där de sedan matar in svaren digitalt. 

Hur gör jag?

Du kan skapa en site i Din drive eller i en delad enhet. När du skapar en site kan du välja om den ska vara publik eller begränsad till personer inom organisationer (kräver att eleverna är inloggade).

Klicka på plus-tecknet och Fler. Var noga med vart du startar den eftersom det blir dess lagringsplats. 

Döp webbsidan till ett lämpligt namn och ändra bild. Här kan du välja bild från en lagringsplats eller från Google bilder. Var noga med vilka bilder du väljer med tanke på upphovsrätt då sidan blir publik.


Du kan lägga till resurser på din sida antingen genom att dubbelklicka eller infoga i menyn till höger. Här kan du även anpassa layout på dina avsnitt.

Alla delar du lägger upp på sidan syns direkt när du har publicerat. Tänk därför på hur du utformar dina uppgifter så att den ena frågan t.ex. genererar ett svar kring hur den andra ska lösas.

För att öka spänningen kan du lägga in en timer. Videon är hämtad från YouTube och där finns en mängd timers att använda. 

På sidan kan du bädda in formulär för eleverna att fylla i och få ledtrådar för att komma framåt och lösa fler uppgifter. Här går även att bädda in bilder och videos. 

I menyn till höger kan du lägga till fler sidor på din webbplats. 

Här kan du även välja om sidan ska vara dold i navigering (för dolda sidor i Escape room) eller öppna sidor



Övrig inspiration

Webbsida att inspireras av
https://www.patriciadiaz.se/escape/?fbclid=IwAR0y0aia81P5g4JHDU_ZhABY3hVxWyMRfkvm2jJ_uPqmhOmhIB3mT1eqTAE 

Facebookgrupper att inspireras av

Resurser

Bok: Escape room i undervisningen skriven av Camilla Askebäck Diaz och Ulrika Elisson Grane