Skolledarinformation

På den här sidan samlar vi information kopplat till de digitala nationella proven och det som rör dig som skolledare. Informationen kommer från Skolverket och på www.skolverket.se/dnp hittar du alltid den senaste informationen. 

OBS! Webbplatsen uppdateras kontinuerligt  

Betygsstödjande bedömningsstöd hösten 2024

Grundskoleförvaltningen kommer ej att genomföra bedömningsstöden i årskurs 6 under hösten 2024. Då Skolverkets provplattform öppnar redan 1 oktober för provisionering av personal- och elevuppgifter anses tiden vara alltför kort för ett genomförande av de betygsstödjande bedömningsstöden med start redan den 14 oktober. En pilot genomförs dock med ett antal skolor som har anmält intresse för att delta med förhoppningen om många lärdomar inför fortsatt arbete för att införa digitala nationella prov. 

Övningsprov 

Under senare delen av höstterminen 2024 och/eller tidigt på vårterminen 2025 kommer de lärare och elever som ska genomföra digitala nationella prov i åk 6 och åk 9 under vårterminen 2025 att genomföra ett övningsprov. Övningsprovet är ett kortare prov som innehåller frågor av generell karaktär och genererar inget resultat. Skolor kan till exempel genomföra ett övningsprov för att 


När övningsprovet genomförs kommer det finnas tillgång till support från grundskoleförvaltningen. En elev kan endast genomföra ett övningsprov per termin. 


OBS: Elever med skyddade personuppgifter har ej möjlighet att genomföra övningsprov under hösten. Låt dessa elever genomföra ett prov i Trelson vid övningsprovstillfället för att undvika utpekande alternativt undanta aktuell klass från övningsprovstillfället. 



Rektors ansvar

Rektors ansvar för de digitala nationella proven i grundskolan är omfattande. Enligt Skolverkets riktlinjer är rektorn ansvarig för att:


Rektor har också ansvar för att se till att skolan följer Skolverkets regler och anvisningar för de digitala nationella proven, och att skolan har en tydlig plan för hur proven ska genomföras.

Rektor har det övergripande ansvaret för att se till att de digitala nationella proven genomförs på ett korrekt och säkert sätt.

Inloggning i provplattformen


Skolpersonal loggar in i provplattformen med e-legitimation medan eleverna loggar in med användarnamn (ej epost-adress) och lösenord. Eleverna ska logga in i nedlåst läge, antingen via kioskapp i Chromebook eller via SafeExamBrowser för Mac och PC. 

Här loggar skolpersonal in: logga in i provplattformen 

Så här fungerar provtjänsten för digitala nationella prov: Skolverket

Innan det är dags för eleverna att genomföra ett digitalt nationellt prov behöver proven administreras i provplattformen. Någon med administrativ behörighet behöver bland annat tilldela alla delprov till eleverna och vid behov göra inställningar för individuella anpassningar. Skolverket har tagit fram en utbildning för de olika rollerna. 


OBSERVERA: Innan roller kan tilldelas och administreras i Skolverkets provplattform behöver personals och elevers uppgifter föras över till Skolverkets provplattform via IST:s lösning för digitala nationella prov. Läs mer om den här. Du som skolledare behöver beställa behörighet till skolans IST-administratör för att kunna använda modulen för DNP. Detta görs via Serviceportalen alternativt via mail till istadministration@grundskola.goteborg.se Utbildningstillfällen finns tillgängliga via Utbildningsportalen. 



Webbutbildning i Skolverkets provplattform


I provplattformen krävs att du genomför olika uppgifter beroende på vilken roll du kommer ha vid förberedelser, genomförande och hantering av de nationella proven. Vi rekommenderar därför att du genomför Skolverkets webbutbildning så att du känner dig trygg i de uppgifter du ska utföra. För att du ska kunna genomföra utbildningen via webben i Skolverkets provplattform behöver du först skapa ett konto. Rektor får länken till sidan där kontot skapas som behövs för att gå utbildningen genom att höra av sig till digital@grundskola.goteborg.se 


Så här skapar du ett användarkonto:

1. Gå in på Skolverkets sida för webbutbildning  (be din rektor om länk) 

2. Välj Skapa konto

3. Välj ett användarnamn

4. Välj ett lösenord
Observera att lösenordet ska vara minst 10 tecken långt med minst en stor bokstav, ett specialtecken och en siffra.

5. Upprepa lösenordet i rutan "Skriv in igen".

6. Fyll i din e-postadress

7. Fyll i den Textverifikation som skapas

8. Fyll i för- och efternamn

9. Skapa

Innehåll och tidsuppskattning i Skolverkets webbutbildning

Innehållet i webbutbildningen för dig som kommer att ha rollen Rektor, Provadministratör eller Skoladministratör i provplattformen syns till höger. Du behöver inte genomföra samtliga delar utan väljer det som är relevant utifrån de uppgifter du ska utföra. 

Den här webbutbildningen riktar sig till dig som antingen har rollen Provledare, Bedömningsledare, Bedömare och/eller undervisande lärare. Innehåll i webbutbildningen ses till höger. Tiden är en uppskattning hur lång tid respektive del tar i anspråk. 

I Skolverkets provplattform finns ett flertal roller som behöver tilldelas rätt personer på skolan. Olika roller har olika uppgifter i genomförandet av de digitala nationella proven. 

Nedan kan du läsa mer om vad de olika rollerna innebär. 

Rollerna Lärare, Provledare, Bedömare

Rollen Lärare

Tilldelas per automatik till varje lärare som är kopplad till en grupp i provplattformen, i denna roll ingår rollerna Provledare och Bedömare, en person med rollen Lärare har tillgång till elevresultat för de undervisningsgrupper hen är kopplad till. 

Rollen Provledare

Ska tilldelas till personen som är fysiskt närvarande under provgenomförandet. Den här personen registrerar frånvarande elever, öppnar provet för eleverna, övervakar genomförandet, avbryter provet och säkerställer att proven är inskickade.

Rollen Bedömare 

Ska tilldelas till personen som ska bedöma ett eller flera elevsvar, Bedömaren behöver ej vara kopplad till någon grupp för att kunna bedöma svar. 

Rollen Rektor eller rollen Skoladministratör

Rollen Rektor och Rollen Skoladministratör har samma behörigheter i provplattformen förutom möjligheten att se vem som tilldelats rollen Rektor.  Vidare skiljer de sig åt när det gäller ansvar och genomförande. Det är alltid rektorn som ansvarar för provens genomförande men oftast är det administratören som administrerar proven i plattformen.  

Huvuduppgifter

Tilldela prov till elever och roller till personal för att ge dem rätt behörighet utifrån vilka uppgifter de ska genomföra i provplattformen. Du kan ge dig själv och andra flera olika roller och vid behov ändra roll.  Det är även denna roll som ställer in anpassningar, säkerställer provgenomförandet och följer upp resultaten för samtliga elever på enheten.  

Övriga uppgifter (kan genomföras av Rektor/Administratör eller de frivilliga rollerna nedan)

Tilldela uppgifter till bedömare, säkerställa att alla uppgifter har blivit bedömda. 

Rollen Skolpersonal 

Personal som laddas upp till Skolverkets provplattform men som saknar en annan roll får denna roll tilldelad till sig. Den ger inga behörigheter eller möjlighet att genomföra någon uppgift i provplattformen. Dessa behöver tilldelas en roll, t ex för Provledare för att kunna övervaka ett provgenomförande. 


Frivilliga roller 

Utöver rollerna som nämns ovan, finns även möjligheten att lägga till följande roller: 

Rollen Provadministratör 

Har samma behörighet som Rektor och Administratör men kan ej tilldela sig själv rollerna: Provadministratör, Rektor, Administratör. Kan användas för att exempelvis  administrera anpassningar eller som stöd till administratören. OBS: En biträdande rektor bör tilldelas rollen Provadministratör. 

Rollen Bedömningsledare 

Kan fördela och följa upp elevuppgifter till bedömare. 


Läs mer: Skapa en provorganisation och rutiner - Skolverket 

Till rektor (roll i provplattformen: Rektor) 

Provorganisation och rutiner för till exempel inloggning, anpassningar, nedlåst läge av digital enhet, support med mera  behöver förankras på enheten. 

Det är du som rektor som beslutar om anpassningar samt ansvarar för att dessa läggs in i provplatformen i god tid före provgenomförandet. 

Det är de som har rollen Rektor, Skoladministratör eller Provadministratör i provplattformen som kan ställa in anpassningar. Anpassningar som görs i provplattformen är:

a) förlängd provtid
b) text till tal
c) undanta elever från att genomföra vissa delprov 

Till administratör (roll i provplattformen: Skoladministratör)

Uppgifter gällande elever och skolpersonal behöver finnas på Skolverkets provplattform senast 30 dagar före provet ska genomföras. Det kan ta upp till ett dygn innan uppgifterna syns i provplattformen. Därefter behöver du kontrollera att korrekt uppgifter har laddats upp innan du tilldelar prov till elever och lärare. 

Frågor som stöd för att upprätta den lokala provorganisationen

Frågor kopplade till skolans rutiner gällande provorganisation
Roller i provplattformen och på skolan GSF google

I presentationen till vänster kan du ta del av information om hur de olika rollerna i provplattformen fungerar. 


OBS: Det finns en version i Teamet: DNP Användarforum som går att fylla i direkt från datorn.