Statistik

Inspireras kring hur du och dina elever kan arbeta med digitala verktyg i matematikundervisningen. Google Kalkyl är en tjänst för att arbeta och visualisera data på olika sätt. Samtliga elever och lärare i Göteborgs stads skolor har tillgång till tjänsten. 

Tabeller och diagram med Google Kalkyl

I Kalkyl kan du och dina elever på ett enkelt sätt kan arbeta med tabeller och diagram. Eleverna kan göra statistiska undersökningar där de samlar in data, digitalt eller analogt, som sammanställs i ett kalkylark. Om alla moment ska göras digitalt kan datainsamlingen göras i Google formulär som sedan importeras till ett Google Kalkyl. Ta del av filmen till vänster för instruktioner.


Kalkyl på iPad
Det är även möjligt att göra digitala diagram i Kalkyl-appen på iPad. Appen är lite mer avskalad och har färre funktioner än i webbversionen.

Frekvenstabell - pilkastning

Genom att mata in data och formler i Kalkyl kan eleverna träna på att räkna ut summa, medel och median i förhållande till frekvens. Ta del av filmen till vänster som visar ett exempelproblem som du kan använda tillsammans med dina elever. 

Ladda ner en kopia

Ovan problem och lösningar finns redovisade i ett formulär. Klicka på länken för att göra en kopia som sparas i din Drive: HÄR -->

Google Trends

Google Trends är ett verktyg som sammanställer alla sökningar som människor gör på Google. Ju fler som söker på ett visst ord/ mening under en period desto högre blir kurvan. I tjänsten finns möjlighet att arbeta med olika typer av sökstatistik kopplat till vad som händer och har hänt i omvärlden. Här går att jämföra diagram och grafer med varandra.

I exemplet nedan är orden fästingar och myggor googlade under de senaste året. Du kan välja mellan att se data allt från 2004 och fram tills idag med olika intervaller. Du kan även få upp data i vilket land och ner på länsnivå som ordet/orden mest frekvent är sökt. Det går också att få upp meningar som googlats, t.ex: tablett mot fästingar, hörs myggor. 

Vilken data kan man lita på?

När data redovisas i tabeller och diagram gäller det att fundera på hur och varför en viss modell används. Beroende på hur den insamlade datan  framställs i tabeller och diagram så finns en risk att mottagaren kan uppfatta resultatet på annat sätt än vad resultatet visat. Nedan diagram visar resultatet för en och samma undersökning. I 3D diagrammet kan mottagaren få en uppfattning om att färgen röd är mer populär än den lila. 

Diskutera med dina elever kring olika data som redovisas i t.ex. media och fundera tillsammans kring varför man har valt att redovisa undersökningarna som de gjort. Låt eleverna fundera över sitt val av diagram när de ska redovisa sina undersökningar. Finns det diagram som kan påverka hur mottagaren uppfattar resultatet? Varför skulle man vara intresserad av att vinkla resultat av en undersökning? I vissa sammanhang?

Diagrammet är hämtat från Skolverkets material HÄR -->

Arbeta med statistik i Binogi

I tjänsten Binogi finns stöd för att arbeta med matematik utfrån olika områden. Ta del av filmer och quiz som handlar om sannolikhet och statistik. Filmerna går att se på olika språk med olika undertexter och tillhörande begrepp att träna på. Både lärare och elever har tillgång till tjänsten som nås antingen via www.binogi.se (logga in med Google) eller under Lärresurser i Vklass. 


Vad säger läroplanen?

Lgr22 - matematik grundskola

Centralt innehåll åk 1-3

Åk 4-6

Åk 7-9

Lgr22 - matematik anpassad grundskola

Centralt innehåll åk 1-3

Centralt innehåll åk 4-6

Centralt innehåll åk 7-9