Tips på appar och tjänster

I grundskoleförvaltningen har eleverna tillgång till en rad olika appar och tjänser och de presenteras kortfattat nedan. 

Appar i matematikundervisningen

I HUB finns en mängd appar att använda sig av i matematikundervisningen. Här får du lite tips och inspiration kring hur apparna kan användas tillsammans med dina elever.

Appar för färdighetsträning

Sortera och räkna med NE

Matematik i förskoleklass.  Kräver inlogg, stadenlicens finns. 

Räkna med NE

Träna de fyra räknesätten, åk F-3. Kräver inlogg, stadenlicens finns. 

NOMP

Öva de fyra räknesätten, geometri, klockan, ordning och mått, åk F-6. Vi har avtal, eleverna kan logga in i tjänsten.

Minilobes - Räknetornet

Träna tidig matematik och grundläggande taluppfattning, åk F-1.

Minilobes 2
Träna tidig matematik och grundläggande taluppfattning, åk F-2.

Bild som visar ikon för appen Räkna på riktigt

Räkna på riktigt

Träna taluppfattning med naturbilder, F-1.

Digitalt laborativt material

The Math learning center är en ideell organisation i USA som stödjer amerikanska skolor
kring matematikundervisningen. Deras webbsida och tjänster är öppna och gratis att använda. Dessutom finns det även färdiga lektionsupplägg att inspireras av. Appar som är framtagna av organisationen finns att ta ner i HUB. 

Apparna kan t.ex. användas...

Apparna finns även att använda som webbappar: https://www.mathlearningcenter.org/apps 

Number Rack

Träna taluppfattning med digital abakus (kulram).

Number Pieces

Visualisera och träna taluppfattning. 

Number line

Visualisera taluppfattning med en digital tallinje.

Number frames

Visualisera och träna multiplikation.

Fractions

Arbeta med bråk på ett visuellt sätt.

Pattern shapes

Arbeta med geometri och vinklar.

Geoboard

Träna geometriska former med ett digitalt geobräde, åk F-6.

Math clock

Arbeta med klockan på ett visuellt sätt.

Dela uppgifter till eleverna

I de flesta av apparna finns möjlighet att förarbeta uppgifter som sedan går att dela till eleverna. När du är klar med din förberedelse så klickar du på dela-symbolen. Här kan du antingen kopiera länken eller notera koden som du sedan delar till eleverna, de fyller sedan i koden när de klickar på nyckeln i appen eller webbappen.

Dokumentera och resonera

Låt eleverna använda kameran eller skärminspelningsverktyget för att diskutera och resonera kring matematik. Filmerna är från Skolverkets lärportal för kursen Matematikundervisning med digitala verktyg 1, åk 1-3. LÄNK -->

Lägesord

Ta med ett litet gosedjur hemifrån som får visa lägesord i ett collage, med appen Pic Collage. 

I programmet Strategier för matematik ges exempel på hur man kan låta eleverna skapa egna instruktionsfilmer. Börja vid 20:34 minuter.

Filmen finns även teckenspråkstolkad här >

Träna matematik på webben

Den digitala matteboken

Här finns övningar där eleverna kan träna sin förmåga i matematik på olika nivåer utifrån årskurs: https://www.matteboken.se/  Tjänsten är framarbetad av Mattecentrum som är en ideell förening som erbjuder gratis läxhjälp och stöd för unga i matematiken. 

NOMP

I tjänsten NOMP kan eleverna träna matematik inom olika övningsområden. Tjänsten går att använda kostnadsfritt och förvaltningen har PUB-avtal så att du som lärare ska kunna skapa konto till eleverna för att logga in i tjänsten. 

I betalversionen av NOMP får du finns stora delar av diagnosmaterialet Diamant från Skolverket kopplat till uppgifter på NOMP.

Du kan dessutom skapa dina egna självrättande diagnoser enkelt. Det gör kartläggning och uppföljning smidigt.

 Länk >

Svenska Geogebrainstitutet

En ideell förening där målet är att verka för att öka användningen av GeoGebra i matematikundervisningen. Föreningen tillhandahåller stödmaterial, skriver artiklar och erbjuder kurser. Länk >

Filmer som berör matematiska begrepp

Binogi

I tjänsten Binogi finns stöd för att arbeta med matematik utfrån olika områden. Ta del av filmer och quiz som handlar om matematik. Filmerna går att se på olika språk med olika undertexter och tillhörande begrepp att träna på. Både lärare och elever har tillgång till tjänsten som nås antingen via www.binogi.se (logga in med Google) eller under Lärresurser i Vklass, för att kunna följa dina elevers arbete. 

Kalkyl

Serie från UR med korta filmer som tar upp olika områden inom matematiken på ett kreativt sätt. Lär känna tre parkarbetare som tar ansvar för räkna att sortera olika föremål som ramlar ner i gräsmattan. Serien riktar sig mot förskoleklass och anpassad grundskola. Till filmerna -->

Livet i Mattelandet

Serie från UR med korta filmer som tar upp olika områden inom matematiken. Lär känna olika karaktärer som tar upp och problematiserar kring matematiska begrepp på kreativa sätt. Serien riktar sig mot grundskola årskurs F-3 och anpassad grundskola. Till filmerna -->

Bild som visar logotypen till Så funkar matte!

Så funkar matte!
Titta tillsammans med dina elever på en serie i åtta avsnitt från UR som förklarar matematiska begrepp och hur de hänger ihop. Serien innehåller flera av de begrepp, och strategier som är en del av det centrala innehållet i matematikämnet för årskurs 4-6. Till filmerna finns en tydlig lärarhandledning. Till filmerna >

Kalkyl

Serie från UR med korta filmer som tar upp olika områden inom matematiken genom spännande experiment. Programledaren Sabine Louvet bjuder in gäster för att lösa olika matematiska utmaningar. Serien riktar sig mot Grundskola årskurs 7-9. Till filmerna -->