AI i förvaltningen

Under senare tid har många olika AI-tjänster dykt upp och väckt både nyfikenhet men även oro bland många lärare. AI blivit ett hett ämne i samhällsdebatten och många frågar sig hur det kommer att påverka skolans undervisning. Med hjälp av några korta instruktioner kan vi be en chattrobot om hjälp att skriva en bokrecension, författa en dikt eller komponera ett musikstycke. Vissa ser farhågor kring att det kan leda till fusk och svårigheter i bedömning av elevens förmågor, andra lyfter nyfiket fram vilka möjligheter AI kan erbjuda som en extra resurs i klassrummet. 


Vad är AI?

AI (artificiell intelligens) eller maskinintelligens är förmågan hos en robot eller tänkande dator att utföra uppgifter genom att efterlikna mänsklig intelligens. Det handlar främst kognitiva funktioner såsom förmåga att planera, lära av tidigare erfarenheter, förstå naturligt språk och lösa problem. AI-tekniker används även i dagens samhälle inom olika områden såsom datorspel, självkörande bilar, medicinsk diagnostik, översättning av naturligt språk, och mycket mer. Dessa teknologier fortsätter att utvecklas och påverka våra liv på olika sätt. Teknologin kring AI utvecklas hela tiden och med hjälp av den traditionella AI:n kunde man analysera data och göra förutsägelser eller att särskilja. Den "nya tidens AI" kallas den generativa AI:n som gör det möjligt att skapa sånt som inte redan finns.

Generativ AI

Ett övergripande begrepp för AI som producerar, manipulerar eller slår samman data och skapar sådant som inte finns sedan tidigare (t.ex. texter eller bilder).

Till skillnad från discriminative (särskiljande) AI som kan svara på frågor som “föreställer den här bilden en katt i en hamburgare?”  Generativ AI används idag för att skapa t.ex. texter, bilder, video, ljud/röst, musik, 3D-modeller m.m.

AI-chattar

Att tänka på vid användning av AI-chattar

Copilot (Microsoft)

Du som personal i Göteborgs grundskoleförvaltning har tillgång till Copilot AI-Chat i webbläsaren Edge. Den bygger på ChatGPT och fungerar på ett liknande sätt. I chatten kan du generera text och bild. HÄR når du tjänsten.

Copilot Chat är en AI-baserad chattbot som kan hjälpa dig med att hitta information, svara på frågor och skapa innehåll i form av text och bild. Tjänsten är tillgänglig på flera språk och kan kommunicera flytande på det språk som användaren väljer. Du når tjänsten genom att klicka på symbolen uppe i webbläsarens högra hörn. 

När du är inloggad med ditt personalkonto arbetar du i en skyddad miljö vilket innebär att det du skriver i chatten inte tränar modellen. När du stänger ner tjänsten eller klickar på "Nytt ämne" rensas allt. Därför är det även viktigt att tänka på att spara det du har genererat någon annanstans innan du stänger tjänsten.

Generera bilder i Copilot eller Copilot designer!

Du kan på ett enkelt sätt skriva in en prompt för att generera bilder. Börja med att skriva "Skapa en bild som..." sedan dyker en väntbild upp innan du får dina 4 bilder som Copilot har skapat.

Du kan även gå in i Copilot Designer för att enbart labba med att skapa bilder. Notera att du har 15 försök per dag. 

Var noga med att spara bilder och text i Copilot då historiken rensas!

Bildskapare från Microsoft Designer 

Gemini (Google)

All pedagogisk personal har tillgång till AI-chatten Gemini genom Google. Gemini bygger på en språkmodell som heter LaMDA och är en motsvarighet till Chat GPT.
Länk till tjänsten HÄR-->

Klicka HÄR--> för att komma till vår sida med idéer och lektionstips med hjälp av Gemini.

Chat GPT

OBS! I dagsläget är det inte möjligt att logga in i tjänsten Chat GPT med ditt skolkonto då vi inte har avtal utan välj att använda en privat mailadress. Vi erbjuder istället Gemini eller Copilot, läs ovan eller kika HÄR --> för utbildningsmaterial.

Chat GPT är en chattrobot som baseras på en stor språkmodell. Den har utvecklats av företaget OpenAI och släpptes som en prototyp i november 2022. Modellen använder sig av maskininlärning och AI för att analysera frågor och uppmaningar i form av text, så kallade prompts, för att försöka hitta det bästa svaret. Chat GPT har under en lång period tränats på en stor mängd data som har samlats in från internet, böcker och tidningar. Tjänsten bygger på gammal inläst data och uppdateras inte så snabbt, den mesta av informationen är inläst fram till 2022.

Lyssna på ett Podd-avsnitt där Internetstiftelsen reder ut osäkerheter kring tjänsten HÄR ->

Open AI är ett forskningsinstitut som grundades 2015 och har lagt fokus på hur man kan använda AI på ett positivt sätt för mänskligheten. 

Hur kan AI-chattar användas?

Hur skriver jag en bra prompt?

Vad är en prompt?
Prompt är den förfrågan du matar in i chatten för att beskriva det du är ute efter. Den kan ställas som en fråga, uppmaning eller instruktion och vara enkel eller mer komplex. 

Labba med prompter
Hur du skriver en prompt är avgörande för vilket resultat du får ut. Labba med prompter och se vad du får ut:


Är det samma som att Googla?

Det är skillnader mellan att googla och använda en chattbot. Chattboten är lämplig att använda som en assistent för att underlätta administratione på olika sätt. Skillnaden mellan chattbotar och Google är framförallt den personliga tonen i svaren man får från en chattbot. En annan skillnad är att Google arbetar med plats- och sökhistorik. Nedan exempel visar på att Google har en uppfattning om vart du befinner sig medan Chat GPT inte har det.

Gemini och Copilot känner att du befinner dig i Sverige eftersom du är inloggad med ditt personalkonto. 

AI med språkmodeller - på siten

AI och bilder

Det finns en mängd tjänster som erbjuder möjligheten att skapa AI-genererade bilder. Populärast just nu: Copilot creator, DALL-E, Stable Disfussion, Adobe Firefly och Midjourney . Det gäller att testa sig fram kring vilka prompter som behöver matas in för att generera den bild man är ute efter. 


Notera! Copilot är tillgänglig för dig för bildgenerering med din jobbadress! Ingen av övriga bildtjänster har vi avtal med. Vill du testa kan du använda en privat mailadress.

Bild från DALL-E med prompten “katt i hamburgare” 

AI-genererad bild: Harrison Ford i en bananätartävling 

Samling av AI-genererade klipp

AI-genererad bild: Tom Hanks i en tårtätartävling 

AI-genererad film av UBF i Göteborg som visar på hur man kan förändra både språk och utseende med hjälp av AI.

Källkritiskt förhållningssätt

Inlägget från SVT visar på hur lätt det är att skapa AI-genererade verklighetstrogna bilder och filmer. Det ställer höga krav på att kunna kritiskt granska och bedöma om innehållet går att lita på. 

Källkritik har aldrig varit viktigare än nu!


Kika gärna på vår webbplats hur du kan arbeta med källkritiska frågor i undervisningen HÄR-> 

Tjänster i Google och Microsofts produkter

Gemini (assistent) i Google Workspace (ännu ej tillgänglig i förvaltningen).

Copilot (assistent) för Microsoft 36 (ännu ej tillgänglig i förvaltningen).

AI och lärande

Diskussionsfrågor att lyfta i arbetslag

Lär dig mer

Generation AI är en serie från SVT i 6 avsnitt som tar upp möjligheter och utmaningar med AI. LÄNK>