Widgit Online

Alla skolenheter i grundskoleförvaltningen har tillgång till webbtjänsten Widgit Online. I Widgits symbolbas finns över16 000 symboler anpassat för alla åldrar. Symbolerna är kopplade till över 60 000 ord och begrepp vilket gör att du enkelt kan skapa bildstödsmaterial och även skriva hela meningar med symboler. Symbolerna är utformade på ett enhetligt sätt vilket gör förståelse och inlärning av nya symboler lättare. I webbtjänsten Widgit Online kan du skapa och dela symboldokument, bildkort, rutnät, scheman, arbetsblad och mycket mer.


Information till dig som är adminstratör för Widgit Online på din skola

Widgit admin info 240122.pdf

Vanliga frågor med svar

Vad kan jag göra i Widgit Online?

Du kan använda Widgit Online för att skapa material för utskrift men också material där eleven själv arbetar i dokumentet. Utgå ifrån ett stort antal färdiga mallar eller tillverka eget bildstödsmaterial. Symbolbruket uppdaterar med nya mallar kontinuerligt. Läs mer om Widgit Online här: https://www.symbolbruket.se/produkter/widgitonline

Kan jag få hjälp?

Ja, titta på Symbolbrukets webbplats så finns mycket stödmaterial där: www.symbolbruket.se/support Du kan också prenumerera på deras nyhetsbrev för att få tips och uppdateringar i tjänsten.
Symbolbruket erbjuder öppna utbildningar regelbundet. Läs mer och anmäld dig direkt till Symbolbruket här

Hur många konton får varje skolenhet?

Varje skolenhet har sedan januari 2024 tillgång till konton för all pedagogisk personal på skolan. Dessutom har man tillgång till konton för elever i anpassad grundskola och elever i särskilda undervisningsgrupper. 

Finns mallar för två språk?

Ja, mallar för två språk finns för samtliga konton. Mallarna med innehåll för två språk kan översättas till över 100 olika språk via ett knapptryck. Fyll på med ditt svenska innehåll i någon av de 60+ befintliga mallarna och klicka sedan på översätt.  Här kan du läsa mer om hur man gör hos Symbolbruket

Jag vill använda tjänsten “Ritade tecken” i Widgit Online - hur ska jag göra?

Grundskoleförvaltningen har en central licens som ger alla skolor tillgång till Ritade tecken. Läs mer om hur du gör inställningen för att få bildbasen Ritade tecken här: Ritade tecken 

Jag är ny administratör, kommer jag bli kallad till utbildning?

I första hand finns informationen du behöver i dokumentet ovan. Behöver du mer hjälp i rollen som administratör så hör av dig till digital@grundskola.goteborg.se så hjälper vi dig. Symbolbruket håller också regelbundet öppna utbildningar för alla användare. 

Vem kan hjälpa mig att få tillgång till tjänsten? 

Varje skola har en administratör för Widgit Online som administrerar skolans personalkonton. Om du inte vet vem som är administratör på din skola, så prata med din rektor. Om rektor inte vet vem som är administratör kan rektor kontakta övergripande specialpedagog i respektive område som har förteckning över skolornas administratörer.

Jag är rektor, hur organiserar jag utbildning i Widgit bästa sätt?

Din administratör har genomgått en webbutbildning där även implementeringsarbete ingår.

Jag är administratör men kan inte hitta mina inloggningsuppgifter, har jag fått dessa?

Saknar du inloggningsuppgifter så klicka på "glömt lösenord". Om du behöver ytterligare hjälp kontakta digital@grundskola.goteborg.se

Vilka tjänster erbjuder Symbolbruket?


Symbolbruket har flera olika tjänster som skapar möjligheter att använda bildstöd i undervisningen. Några exempel: 

Widgit Online - I webbtjänsten Widgit Online kan du skapa och dela symboldokument, bildkort, rutnät, scheman, arbetsblad och mycket mer. Används i webbläsaren + App till iPad / iPhone.

InPrint 3 - Lokal programvara för PC för att skapa bildstöd. Programmet beställs via Mina Verktyg på resp. dator.

SymWriter 2 - lokal programvara för PC för ordbehandling med bildstöd. Programmet beställs via Mina verktyg på respektive dator och innebär en kostnad för skolan. 

Avtal för dig som ska använda Widgit online i undervisningen

Leverantör:

Widgit Online

Företagets information om tjänsten:

https://widgitonline.com/ 

Syfte och avgränsningar:

Onlinetjänst för att skapa, dela och skriva ut bildstödsmaterial. 

Hanteringsanvisning:  

I tjänsten som användare kan man välja att mata in bilder och skriva fritt. Detta innebär ett ansvar för dig som användare att väja bilder som inte identifierar identifierbara personer eller skriva hens namn, ålder eller annan personuppgift.

Elevers konton skapas utan  mailadress. 

Skolans Widgit online-administratör informerar användare på skolan om hanteringsanvisningarna för tjänsten.

Roller:

Lärare: namn, e-post, skola

Elever: namn, skola

Inloggning:

Via leverantörens webbsida.

Gallringsrutin för inloggningsuppgifter och innehåll:

Widgit-ansvarig ska kontinuerligt, minst en gång per termin,  ta bort de konton/personuppgifter som inte är aktuella.

Informationssäkerhetsklass:

KLASS 1

Läs mer om informationssäkerhetsklassning från SKL

Grundskoleförvaltningens personuppgiftsbiträdesavtal:

Widgit Online lyder under det personuppgiftsavtal som tecknats mellan leverantören och Göteborgs Stads grundskoleförvaltning