Skapa film som ska vara publik

Har du behov av att skapa film som ska nå en större publik än bara dina elever i klassrummet? Här följer några tips och råd.


Undertext och tillgänglighetsanpassning

Filmer som läggs ut publikt ska enligt lag textas. När du skriver undertexter ska du försöka förenkla språket så att alla kan följa med att läsa och förstå texten. Många tittar på film med ljudet avslaget, till exempel för att de inte vill störa personer i omgivningen eller om de saknas högtalare/hörlurar. Personer med hörselnedsättning och en del personer med svenska som andraspråk har också nytta av undertext. Behöver du hjälp med textning ta kontakt med kommunikationsenheten. 


När du skapar film behöver du även tänka på att filmen ska vara lätt att förstå och tillgänglig. Läs mer här om tillgänglighetsanpassningar. 


Samtycke 

Har du tänkt att elever ska medverka i filmen? Då behövs det samtycke från vårdnadshavare. Ta kontakt med informationssäkerhetssamordnare på enheten för informations- och ärendehantering för stöd. 


Logotyp och mallar

Avsluta alltid filmen med Göteborgs Stads logotyp mot en vit bakgrund i slutrutan. Här finns filmmallar och logotyp. Behöver du hjälp, ta hjälp av enheten för kommunikation.


Publicering
Fundera över vilken yta som är bäst att publicera din film på. Är det för vårdnadshavare på din skola kan Vklass vara en lämplig yta. Är det en film som ska nå ut till en bred publik finns antingen möjligheten att lägga filmen i din egen YouTube-kanal som du har via ditt YouTube-konto eller så använder du dig av grundskoleförvaltningens YouTube-kanal. Vill du använda dig av förvaltningens kanal, ta kontakt med kommunikationsenheten.