Том Сојер

Марк Твен

О писцу

Припремите се да причате о биографији Марка Твена одговарајући на прво питање. У биографији ћете сазнати и да је био врло духовит човек. Бројне су анегдоте о њему. Неке можете прочитати у документу који је припремила наст. српског Силвана Јовић и преузет је са овог веб-места: http://srpski.in.rs/?p=162

Анегдоте из живота Марка Твена.pdf

Марк Твен

Самјуел Лангхорн Клеменс (Samuel Langhorne Clemens )

Занимљивости о роману

Детињство уз Мисисипи

Том Сојер и његови другари су расли уз реку Мисисипи. Америчку реку Мисисипи зову „отац свих вода“, а ево и зашто. Она је дуга чак 6420 километара и протиче са својим притокама кроз тридесет и једну америчку државу! Извире као мали поток из језера Итаска у америчкој држави Минесота, али убрзо достиже ширину 1600 метара на свом дугом путу до ушћа у Мексички залив. Погледајте на овом видео- снимку како изгледа и замислите Тома Сојера и његове другаре како уживају на њеним обалама.

Да ли сте знали да је Марк Твен био кормилар брода на Мисисипију?

Тесла и Твен

Да ли сте знали да је славни Никола Тесла читао дела Марка Твена док је као дечак лежао болестан? Ево шта је рекао:

"Била су то прва дела Марка Твена којима вероватно дугујем чудесно опорављање које је уследило. Двадесет пет година касније, када сам упознао господина Клеменса и када смо постали пријатељи, испричао сам му то своје искуство и са запрепаштењем сам гледао тог великог мајстора смеха како плаче."

И машта и збиља

О роману је Писац Марк Твен рекао:

„Готово све пустоловине забележене у овој књизи збиља су се и догодиле. Све она чудна празноверја о којима се у књизи говори били су распрострањени међу децом и робовима на америчком Западу, у оно доба када су се одигравали догађаји који су овде описани. Књига је углавном намењена забави дечака и девојчица, али може послужити и одраслима да се њоме на пријатан начин подсете на оно што су они сами некада били, ста су осећали, мислили и говорили, и у какве су се све необичне и настране подухвате упуштали, понеки пут.“

Ликови у роману и у пишчевом животу

Џо Харпер - Џон Бригс

Када је стварао лик Џоа Харпера, Марк Твен је имао на уму свог друга из детињства Џона Бригса. Џон је био осамнаест месеци старији од твена, а од четрнаесте године је радио у фабрици дувана, а касније је постао копач злата и пословни човек.

Беки Тачер - Ана Лора Хокинс

Ана Лора Хокинс је била најдража пријатељица Марка Твена у младости и она га је инспирисала када је стварао лик Беки Тачер. Ова фотографија представља Лору као одраслу девојку која се тек удала.

Тетка Поли - Џејн Клеменс

Мајка Марка Твена, Џејн Клеменс, послужила је као образац за лик тетке Поле. Кажу за њу да је била весела жена, самостална и побожна.

Шта је још и стварно и фиктивно у роману

Кардифски брег у Ханибалу


На њему су се играли као деца Марк Твен и његови другари.

Кућа Беки Тачер

То је права кућа Ане Лоре Хокинс. Обновљена да буде истоветна са оном из 1840.године и данас се назива кућом Беки Тачер. То њено „лажно име“ је чак и урезано на њеном гробу.

Тараба пишчеве куће


Она је била писцу на уму када је писао епизоду са фарбањем тарабе. Сада се сваке године приређује за децу такмичење у бојењу ограде.

Легендарна и стварна пећина

Симова пећина, потоња Пећина Марка Твена


Ово је пећина коју су деца за време Бекиног излета ишла да посете. Она се налази два километра од Ханибала и прво се звала „Симова пећина“, а после објављивања овог романа добила је име „Пећина Марка Твена“.

Еко-окружење са планом пећине

Пећина има укупно 10 километара ходника и 100 хектара простора који се и данас могу посетити.

Истраживачки задаци

I Основни ниво

-за читаоце који читају зато што морају, да не би добили лошу оцену

 1. Шта је псеудоним и које је право име писца? Кад и где је живео?
 2. Ком књижевном роду и врсти припада дело „Том Сојер“?
 3. Где и у које време је смештена радња романа? По чему то закључујеш?
 4. Одреди тему романа.
 5. Од низа догодовштина, која ти је најзанимљивија? Зашто?
 6. Које мушке и женске ликове срећеш у роману?

II Средњи ниво

-за читаоце који су прочитали лектиру без тешкоћа и разумели је, али нису одушевљени; знају и питања претходног нивоа

 1. Откуд дечацима идеје за пустоловине у које се упуштају?
 2. Кад почиње заплет у роману и како се окончава?
 3. Наведите Томове позитивне особине и у којим ситуацијама их испољава. Размисли и запиши шта му замераш. Које мане испољава и кад?
 4. Портретиши Тома (физички изглед).
 5. Укратко окарактериши и остале ликове у роману (Сид, тетка Пола, Беки, Мери, Индијанац Џо, удовица Дагласка, стари Велшанин, Потер..)
 6. Чему си се у роману највише смејао?

III Напредни ниво

-за читаоце који воле да читају, књига им се допада и инспирише их на нова читања и истраживања; знају и сва питања претходна два нивоа

 1. Како објашњаваш сујеверје дечака?
 2. Окарактериши лик Хаклбери Фина (како изгледа, шта ради, у каквим условима живи...и како се то одразило на његов карактер).
 3. Који ти је лик међу одраслима најзанимљивији и зашто?
 4. Какве су Томове дечачке љубави?
 5. У чему проналазиш сличности између твог и Томовог детињства?