Paloturvallisuus

Nou hätä!

NouHätä! -kampanja on yläluokkien valtakunnallinen pelastustaitokampanja. Kampanja lisää nuorten valmiuksia ennakoida ja estää vaaratilanteita. Kampanjassa nuori oppii taitoja toimia onnettomuustilanteissa oikein. NouHätä! -kampanja tavoittaa vuosittain n. 45 000 nuorta ympäri Suomen.

Turvallisuusopetusta varten on sähköinen oppimateriaali, jonka opettaja saa käyttöönsä oppimateriaalipankista. Koulu voi toteuttaa opetuksen itse tai pyytää apua pelastuslaitokselta.

Opintoasema

Opintoasemalla pääset treenaamaan taitojasi niin alkusammutuksessa, ensiavussa kuin tapaturmien ennaltaehkäisyssä. Treenaa tietosi ja taitosi huippukuntoon helposti.

Opetusmateriaalit

Opetusmateriaaleista löydät NouHätä!-kampanjan valmiit tuntisuunnitelmat, Power Point -diapaketit ja videot opetuksesi tueksi. Verkkotehtävien ja interaktiivisen 360° kuvamateriaalin sisällöt valmistuvat pian. Oppituntien sisällöt on suunniteltu erityisesti yläasteikäisille. Voit muokata materiaaleja opetukseesi sopivaksi.

NouHätä kilpailu lv. 2020-2021

NouHätä kilpailun Ilmoittautuminen on auki 13.9.2021-4.2.2022. Opetusmateriaalit ovat käytössä ympäri vuoden. Alkukarsinta suoritettava viimeistään 18.3.2022. Aluekilpailu järjestetään torstaina 7.4.2022 ja loppukilpailu Pelastusopistolla Kuopiossa torstaina 28.4.2022.

BFireSafe@School

BFireSafe@School on Erasmus+ rahoitteinen hanke, jonka tavoitteena on kehottääpaloturvallisuutta edistävää materiaalia kouluihin ympäri Eurooppaa. Sisältö soveltuu 12-18-vuotiaille oppilaille, osa moduuleista paremmin 12-15 -vuotiaille ja osa vanhemmille. Useassa eri formaatissa olevaa materiaalia voidaan käyttää luokassa tai esimerkiksi etä- tai verkkovälitteisessä opetuksessa. Ohjelma koostuu kymmenestä osioista. Uusimmissa osioissa hyödynnetään AR-teknologiaa. Ohjelma on saatavilla kymmenellä eri kielellä, myös suomeksi.

  • Osio 1 Tässä osiossa kerrotaan, mitä turvallisuudella tarkoitetaan ja opitaan tunnistamaan, miten käyttäytyminen vaikuttaa turvallisuuteen (Sopii 12-vuotiaille ja sitä vanhemmille oppilaille)

  • Osio 2 Tässä osiossa kerrotaan, miten tulipalot syttyvät, miten ne voidaan sammuttaa ja millaisia fysiologisia vaikutuksia tulella on. (Sopii 12-vuotiaille ja sitä vanhemmille oppilaille)

  • Osio 3 Paloturvallisuusindikaattorit - tässä osiossa opit, miten turvallisuutta mitataan sekä opit kuvailemaan tulipalojen yleisyyden ja palokuolemien viimeaikaisen kehityksen Suomessa (Sopii 15-vuotiaille ja sitä vanhemmille oppilaille)

  • Osio 4 Esimerkkitapaukset - tässä osiossa esitellään viimeaikaisia tulipaloja, joista on seurannut henkilövahinkoja. Voit pohtia, mitä ne voivat opettaa sinulle. (Sopii 15-vuotiaille ja sitä vanhemmille oppilaille)

  • Osio 5 Hätänumeroon soittaminen - tässä osiossa opit miten, miksi ja milloin hätänumeroon soitetaan, millainen hätäpuhelun käsittelyprosessi on ja opit soittamaan hätäpuhelun. (Sopii 12-vuotiaille ja sitä vanhemmille oppilaille))

  • Osio 6 "Paloturvallisuus kotona" - Tässä osiossa opit tunnistamaan kodin palovaarat, ymmärrät toimivan palovaroittimen merkityksen ja osaat suunnitella poistumisreitin tulipalon varalle. (Sopii 12-vuotiaille ja sitä vanhemmille oppilaille)

  • Osio 7 Koulujen paloturvallisuus – Tässä osiossa opit, kuinka toimia oikein tulipalon sattuessa koulussa. (Sopii 12-vuotiaille ja sitä vanhemmille oppilaille)

  • Osio 8 Lähiympäristön paloturvallisuus – Tämän osion avulla osaat tunnistaa, millaisia paloriskejä lähiympäristössäsi on ja mitä niille voi tehdä sekä osaat soveltaa aiemmin oppimiasi taitoja paloriskien minimoimiseksi. (Sopii 12-vuotiaille ja sitä vanhemmille oppilaille)

  • Osio 9 Emergency Action Plans on ilmestynyt englanniksi.

  • Osio 10 Careers in Fire on ilmestynyt englanniksi.

Lisätietoa ohjelmasta täällä.