Seksuaalinen itsemääräämisoikeus

Amnesty - Mun rajat

Amnestyn Mun rajat -opetusmateriaalin keskeinen viesti on, että seksuaalinen itsemääräämisoikeus on ihmisoikeus.

Amnesty - puhutaan suostumuksesta

Amnesty Suomen osaston tuottama Puhutaan suostumuksesta materiaali sisältää toimintaideoita yläkouluun ja toiselle asteelle seksuaalioikeuksien toteutumisen ja suostumuskulttuurin vahvistamiseksi. Materiaali kannustaa rakentamaan maailmaa, jossa jokaisen ihmisen seksuaalinen itsemääräämisoikeus toteutuu.

Puhutaan suostumuksesta -materiaalin toimintaideat tekevät näkyväksi, miten kulttuuriset käsitykset ylläpitävät seksuaalisen häirinnän ja seksuaaliväkivallan toteutumista. Niiden avulla on mahdollista keskustella ikätason mukaisesti, mitä on kunnioittava seksuaalinen kanssakäyminen sekä miten suostumuksen voi varmistaa ja antaa. Lisäksi toimintaideat lisäävät nuorten tietoisuutta omista seksuaalioikeuksistaan sekä kannustavat toimimaan niiden puolesta.

Materiaali sisältää yli 20 osallistavaa harjoitusta. Lisäksi siinä on runsaasti taustatietoa ja konkreettisia toimintavinkkejä nuorille aktivisteille.


Seksuaalioikeudet

Ihmisoikeudet.net -sivustolta löytyy kooste seksuaalioikeuksista. Katso myös

Rantakylän yhtenäiskoulun Kalevala projekti

Rantakylän yhtenäiskoulussa Mikkelissä toteutettiin monialainen opintokokonaisuus kahdeksasluokkalaisille Kalevala teemalla. Seksuaalista häirintää, itsemääräämisoikeutta sekä pakkoavioliittoja käsiteltiin Aino meets Väinö #metoo pajassa, jonka tehtävät ja materiaalit löydät alla olevasta ThingLink -kuvasta.

Bueno Talk: mitä seksuaalinen häirintä on?

Yksittäistapaus lyhytelokuva

Yksittäistapauslyhytelokuvat ovat viidentoista elokuvantekijän, taiteilijan, tutkijan ja yhteiskuntavaikuttajan kollektiivisesti toteuttama elokuvatapaus. Elokuvat tuovat esiin naisiin kohdistuvaa näkymätöntä vallankäyttöä niin yksityiselämässä kuin yhteiskunnassa. Elokuvasarjan lyhytelokuvat ovat fiktiota, mutta käsikirjoitukset ovat lähtöisin kirjoittajien omista tosielämän havainnoista. Elokuvat kuvaavat arkisia hetkiä, joita olemme oppineet pitämään normaaleina, mutta jotka tarkemmin katsottuna osoittautuvat absurdeiksi.

Alle on koottu sivustolta elokuvaehdotukset keskusteluaineistoineen koulujen käyttöön.

Pysäkki

Milja (Pinja Sanaksenaho) kuuntelee bussissa musiikkia, kun häntä vastapäätä istahtaa kaksi nuorta miestä (Veikko Aalste ja Joel Hirvonen). Juhlatuulella olevat kaverukset flirttailevat Miljalle ja kutsuvat hänet bileisiin. Milja ei haluaisi lähteä, mutta jääkö hänelle vaihtoehtoja? Elli Toivoniemen käsikirjoittama ja ohjaama lyhytelokuva Pysäkki on osa Yksittäistapaus-elokuvasarjaa.

Buduaar

Kotibileiden jälkeen Emmi (Suvi Blick) on käymässä nukkumaan, kun vanha luokkakaveri Jani (Joonas Snellman) haluaa jäädä yöksi. Emmi antaa Janin jäädä nukkumaan huoneensa lattialle, mutta Jani ei kuitenkaan ole aikeissa nukkua. Reetta Aallon käsikirjoittama ja ohjaama lyhytelokuva Buduaar on osa Yksittäistapaus-elokuvasarjaa.

Tyttöbileet

Teini-ikäiset kaverukset, Ellen (Yasmin Najjar), Sissi (Elsa Marjanen), Nana (Alisa Röyttä) ja Eveliina (Anna Kare), viettävät Nanan kotona tämän synttäreitä. Tytöt alkavat tanssia ikkunan edessä pelkissä rintaliiveissä ja herättävät ohi pyöräilevien vanhempien poikien huomion. Tytöt yrittävät ajaa pojat pois, mutta toisaalta tilanne on myös kiehtova. Sitten pojat pyytävät päästä mukaan bileisiin. Inari Niemen käsikirjoittama ja ohjaama lyhytelokuva Tyttöbileet on osa Yksittäistapaus-elokuvasarjaa.

Läski

Sonja (Jenny Lehtinen), 35, yrittää shopata, käydä treffeillä ja mennä uimahalliin tyttärensä kanssa. Se on yllättävän vaikeaa, sillä muut eivät pääse yli siitä, että Sonja on lihava. Kirsikka Saaren ohjaama, yhdessä Raisa Omaheimon kanssa käsikirjoitettu lyhytelokuva Läski on osa Yksittäistapaus-elokuvasarjaa.

Shake!

Kun Eva (Tuuli Heinonen) heittäytyy musiikin vietäväksi firman bileissä, paheksuvat katseet ajavat hänet pois tanssilattialta. Kaiken lisäksi Evan uusi pomo Kirsti (Wanda Dubiel) nöyryyttää häntä kaikkien edessä. Eva tajuaa, ettei voi jättää asiaa sikseen ja palaa tanssilattialle ottaakseen tilansa haltuun ja tanssiakseen häpeän pois. Sonya Lindforsin ja Aino Sunin ohjaama ja käsikirjoittama lyhytelokuva Shake! on osa Yksittäistapaus-elokuvasarjaa.

Pikkujuttu

Aviopari Hilla (Krista Kosonen) ja Kristian (Eero Ritala) viettävät lomamatkan ensimmäistä iltaa romanttisissa tunnelmissa Lissabonissa, kun tuntematon mies kouraisee Hillaa takapuolesta. Puolisot yrittävät jatkaa hauskaa illanviettoa, mutta molempien harmiksi tapahtunutta ei voikaan noin vain ohittaa. Ilta paljastaa, kuinka erilainen kokemus miehellä ja naisella on tämänkaltaisista tilanteista. Miten kouraisuun voisi reagoida, jotta sen kokija ei joutuisi jäämään pelkästään uhriksi, ja jotta tapahtuma ei jäisi aviopuolisoiden väliin? Alli Haapasalon käsikirjoittama ja ohjaama lyhytelokuva Pikku juttu on osa Yksittäistapaus-elokuvasarjaa.

Unelmaduuni

Ympäristöasiantuntija Istaahil (Sophia Wekesa) valmistautuu työpaikkahaastatteluun perheen aamuhulinan keskellä. Järjestöpomo Sanna (Meri Nenonen) vaikuttaa kiinnostuneelta Istaahilista, mutta pian alkaa tuntua siltä, että Sannaa kiinnostaa Istaahilin taitoja enemmän tämän “eksoottinen” tausta. Maryan Abdulkarimin käsikirjoittama ja Tine Alavin ohjaama lyhytelokuva Unelmaduuni on osa Yksittäistapaus-elokuvasarjaa.

Ei meidän koulussa

Ei meidän koulussa -materiaali on tasa-arvovaltuutetun oppimateriaali seksuaalista häirintää vastaan. Aineisto sopii yläkoulun, lukion ja ammattioppilaitosten tunneille. Aineiston avulla on helppo vetää seksuaalista häirintää käsittelevä oppitunti omassa koulussa. Materiaalin laajuuden vuoksi aineisto sopii erityisen hyvin kaksoistunnille. Opettajan ohjeistus -oppaan avulla voi suunnitella myös lyhyemmän kokonaisuuden.

Aineistoon kuuluu

My Space, Not Yours

My Space, Not Yours! -hankkeen myötä Mikkelissä kehitetään toimintamallia, jonka avulla pyritään ennaltaehkäisemään väkivallan uhkaa ja seksuaalisuutta loukkaavaa väkivaltaa. Hanketta hallinnoi Viola – väkivallasta vapaaksi ry. Yhteistyössä on tiiviisti mukana Mikkelin kaupunki.

Nuorten Exit

Nuorten Exitin materiaalipankista löytyy heidän tuottamiaan materiaaleja ja julkaisuja liittyen seksuaaliseen itsemääräämisoikeuteen. Osaan materiaaleista liittyy videoita, jotka löydät soittolistana täältä.

Ylen chattibotti

Mitä sanoisit, jos lapsesi tulisi kertomaan seksuaalisesta ahdistelusta? Artikkeli sekä chattibotti, joka haastaa sinut puhumaan asiasta, josta puhuminen ei ole koskaan helppoa. Saat myös palautetta valinnoistasi.

ylen grooming-chat

"Oliks hyvä koulupäivä?" Poliisin kanssa koostettu grooming-chat näyttää, kuinka taitavasti hyväksikäyttäjä punoo lapsen verkkoonsa Artikkeli sekä chattibotti, jonka avulla näet, miten kalasuetlua tehdään verkossa. Koostin chattibotin Instagramiin sekä YouTubeen.

Ota puheeksi

Pelastakaa lapset ry:n Ota puheeksi verkkomateriaali.

Pelastakaa lapset ry:n videot

Pelastakaa lapset ry on tuottanut useita videoita nettiturvallisuuteen liittyen. Tässä soittkolista, jossa koottu seksuaaliseen häirintään liittyen kolme videota.

Koulun terveyskirjasto: some sweetsome

Some Sweet Some on 14–16-vuotiaiden yläkouluikäisten oppilaiden kirjoittamiin Some -kokemuksiin perustuva nuoren elämää kuvaava video.

Lisäksi sivuilta löytyy

MENETELMIÄ RIKOSASIOIDEN PUHEEKSIOTTOON

Rikosuhripäivystyksen verkkomateriaali Menetelmiä rikosasioiden puheeksiottoon - Seksuaalirikoksen tunnistaminen ja avun hakemisen tärkeys

Sextortion

Rahan ja seksin kiristäminen nuorilta netissä on lisääntynyt räjähdysmäisesti Euroopassa. Sextortioniksi tai webcam blackmailingiksi kutsutuissa rikoksissa rikolliset houkuttelevat uhrin riisuuntumaan tietokoneen kameran edessä tai lähettämään vähäpukeisia valokuvia itsestään. Materiaalin saatuaan rikolliset alkavat kiristää nuorta sillä, että levittävät kuvia nettiin, ellei uhri anna lisää materiaalia, rahaa tai seksiä.

EUROPOLIN NEUVOT:

Jos joudut kiristyksen uhriksi netissä, älä maksa, äläkä häpeä rikosilmoituksen tekemistä. Jos joku uhkaa jakaa seksuaalisia kuviasi tai videoitasi, noudata seuraavia ohjeita:

1) Älä jaa enempää materiaalia, älä maksa mitään

2) Etsi apua, et ole yksin

3) Tallenna todisteet, älä poista mitään

4) Lopeta keskustelu, estä kiristäjä

5) Tee rikosilmoitus poliisille Tarkempaa tietoa aiheesta #SayNO-kampanjasivuilla: https://www.europol.europa.eu/activit...

Kerro lapsellesi sosiaalisen median vaaroista

  • Selvitä, mitä sosiaalisen median sovelluksia lapsi käyttää ja perehdy niiden yksityisyysasetuksiin. Seuraa myös lapsen profiileita.

  • Kysy, keiden kanssa lapsi juttelee. Rohkaise häntä kertomaan heti, jos joku tuntematon ottaa yhteyttä tai pyytää kuvia tai tapaamista.

  • Kerro lapselle somen vaaroista ja itsemääräämisoikeudesta.

  • Jos epäilet lapsen joutuneen häiriköinnin tai seksuaalirikoksen kohteeksi, ota lapselta puhelin pois, jotta hän ei poista todistusaineistoa. Tallenna kuvakaappaukset kaikesta yhteydenpidosta lapsen ja epäilyttävän henkilön välillä.

  • Älä ole itse yhteydessä epäiltyyn hyväksikäyttäjään tai estä hänen yhteydenottojaan, vaan ota yhteyttä poliisiin mahdollisimman pian.

Lähde: Helsingin poliisi

My Space, Not Yours -kortit muutettuna Wheel Decides sivulla onnenpyöräksi, joka arpoo "kortin". Tutustu menetelmäoppaasta korttien käyttöön. Huom! Kännykän näytöllä teksti ei näy kokonaan!

Löysitkö materiaalin, jota ei ole mainittu tässä?

Vinkkaa Jaa materiaali osiossa, jos löydät itsemääräämisoikeuteen liittyvää materiaalia, jota ei ole mainittu tässä.