Sähköiset alustat terveystiedon opetuksessa

Sähköiset alustat terveystiedon opetuksessa vol 1

Helmikuussa 2019 sain yhteydenoton Liikunnan- ja terveystiedon opettajat ry:stä (LIITO ry). LIITO suunnitteli järjestävänsä Terveystiedon teemapäivää Helsingissä ja minulta kysyttiin halukkuutta tulla yhdeksi luennoitsijaksi. Aiheena olisi "Sähköiset alustat terveystiedon opetuksessa". Tartuin ilolla tarjoukseen.

Toiveita luennolle

  • toimivien alustojen ja appien eli sovellusten esittelyä ja miten opettaja voi hyödyntää niitä opetuksessa ja arvioinnissa

  • 60 minuutin luennolla ei jää aikaa kokeiluille, vaan tarkoitus olisi tehdä lyhyt esittely ja kasata vinkkipankki linkkeineen, jolloin alustoihin ja sovelluksiin voisi tutustua omalla ajalla tarkemmin

  • millaisia sudenkuoppia alustojen ja appien käyttöön liittyy?

  • mitä kannattaa suosia ja mitä välttää?

Miten määritellään sähköiset alustat?

Ensimmäisenä haasteena oli määritellä mitä sähköisillä alustoilla tarkoitetaan. Itse ajattelen, että sähköinen alusta on käsitteenä laajempi kuin yksittäinen appi eli sovellus. Toisaalta osa sovelluksista on sellaisia, että niissä voidaan järjestellä kansioita tai perustaa ryhmiä. Esimerkiksi seitsemännen luokan terveystiedon materiaalit voidaan koota sovelluksen sisällä esimerkiksi Quizletissä yhteen kansioon ja jakaa sieltä tietylle luokalle perustamalla oppilaille sovelluksen sisällä ryhmä. Samaa kansiossa olevaa tehtävää voidaan jakaa useammalle ryhmälle ja oppilaat löytävät kaikki tehtävät yhdestä paikasta. Opettaja voi myös seurata oppilaiden edistymistä. Tällöin lähestytään minun mielestäni jo määritelmää alusta etenkin, jos sovellus on hallinnoitavissa myös verkkopohjaisena.

Tieto- ja viestintätekniikkaa opetuksessa käsittelevillä sivuilla käytetään termiä sähköinen oppimisympäristö, joka vastaa mielestäni termiä sähkölinen alusta. Lisäksipuhutaan sähköisistä työkaluista, jolla voidaan mielestäni tarkoittaa sekä laajempia sähköisiä oppimisalustoja tai yksittäisiä sovelluksia.

Omien ajatusten järjestämiseksi päätin koostaa aiheesta käsitekartan. Ajatusten tueksi etsin netistä jonkun toisen tekemää pohditaa sähköisten alustojen ja appien eroista sekä jotain käsitekartan tapaista siitä, mitä sähköistä työkalua kannattaa käyttää mihinkin asiaan. Mitään vastaavaa en onnistunut löytämään. Lähimmäksi ajatustani meni Otavan opiston Anne Rongaksen tekemä käsitekartta iPadin käytöstä opetuskäytössä. Linkki Poppletiin ei enää toimi, mutta kuvan löytää tviitistä. Nyt mieleni tekisikin haastaa muita opetusalan ihmisiä tekemään vastaavan käsitekartta omien näkemystensä pohjalta.

Mihin käytän sähköisiä alustoja ja sovelluksia?

Aloitin pohdinnan siitä, mihin käytän erilaisia sähköisiä alustoja ja appeja. Ensinnäkin käytän niitä oman ammattitaidon ylläpitoon eli uuden tiedon etsintään sekä keskueteluun ja ajatusten vaihtoon. Löytämäni materiaalit ja kiinnostavat linkit tallennan itselleni sekä samalla myös muille sähköisten työkalujen avulla. Tämä terveystiedon sivusto on hyvä esimerkki siitä. Voitaisiin kai puhua eräänlaisesta kuratoinnista. Toiseksi tuotan itse materiaalia, esimerkiksi tekstiä, videota, ääntä ja kuvaa tai teen oppilailleni sähköisiä tunti- tai kotitehtäviä tai sähköisiä itsearviointeja tai kokeita, joita käytän arvioinnin apuna. Myös oppilaat tekevät sähköisiä tuotoksia esimerkiksi esitelmiä, tehtäviä toisilleen tai videoita, jotka ovat osa arviointia.

Näistä lähtökohdista syntyi käsitekartta, joka ei edes yritä olla kaiken kattava. Ilmaisia ja maksulisia alustoja ja hyviä sovelluksia on pilvin pimein. Pääpaino tässä käsitekartassa on itse hyviksi havaitsemillani työkaluilla, jotka ovat ilmaisia tai vähintään kohtuullisen edullisia. En kuitenkaan ole perehtynyt perusteellisesti kaikkiin käsitekartan alustoihin ja sovelluksiin. Siksi osa niistä jää vain maininnan tasolle. Käsitekartasta jää puuttumaan myös paljon sähköisiä työkaluja, joita käytän. Pääosin ne liittyvät omien materiaalien tekemiseen.

Jos haluat kattavampaa tietoa tämän hetken trendeistä, suosittelen tutustumaan Jane Hartin, Centre for Learning & Performance Technologies, listaukseen parhaista oppimisen ja opetuksen sähköisestä työkalusta. Hän on järjestänyt vuosittain yli kymmenen vuoden ajan verkkosivullaan äänestyksen kymmenestä parhaasta oppimisen ja opetuksen sähköisestä työkalusta. Vuodesta 2017 lähtien on voinut äänestää eri kategorioissa. Interaktiivisen infograafin vuoden 2017 tuloksista näet täältä. Tästä pääset pääsivulle, josta voit hakea sivulla näkyvään taulukkoon sähköiset työkalut paremmuus järjestyksessä, joko oman oppimisen (PPL), oppilaitoksessa tapahtuvan opettamisen (EDU) tai työpaikalla tapahtuvan oppimisen näkökulmasta (WPL).

Käsitekartta

Googlen liitännäisellä MindMupilla tekemäni käsitekartta on viety Thinglinkiin. Thinglink upotukset näkyvät vaihtelevasti näytöllä riippuen päätelaitteesta. Pääset katsomaan Thinglinkin tästä linkistä. Thinglinkin hotspotit johtavat lisätietoihin kyseisestä alustasta / sovelluksesta. Suurin osa lisätiedosta on koottu tämän sivun alasivuille.

Minusta jokaisen sähköisiä työkaluja käyttävän opettajan olisi hyvä tehdä vastaavanlainen käsitekartta ja pohtia mitä appia käytän mihinkin tarkoitukseen.

Sähköiset alustat terveystiedon opetuksessa vol 2

Syksyllä 2019 Liito ry:n toimeksiannosta pitämälleni luennolle tuntui olevan tarvetta. Koulututuspalautteissa toivottiin luennolle jatkoa ja enemmän aikaa. Alunperin olikin ajatuksena järjestää uusi koulutus heti saman lukuvuden keväällä, mutta sitten covid-19 sotki suunnitelmat ja koulutusta siirrettiin syksylle 2020. Alunperin oli tarkoitus pitää luento lähipetuksena, mutta jo kesän lopulla päädyttiin siihen, että koulutus toteutetaan etänä.

Viime syksynä ehdittiin tehdä nopea pintaraapaisu. Nyt on aikaa ryhmän toiveiden mukaan perehtyä paremmin muutamiin sähköisiin alustoihin. Ajatukseni oli lähteä liikkelle niin, että pidän muutaman teknologiaa hyödyntävän kuuntelijoita aktivoivan tuntiesimerkin samaan tapaan kuin oppilaille ja tämän jälkeen voidaan valita ne alustat, joiden käyttöön perehdytään tarkemmin valittuihin sovelluksiin.

Koulutuksen 11.9. 2020 diat

Osallistujille on lähetetty sähköpostiin diat pdf-versiona sekä linkit koulutuksen videotallenteisiin.