Median luomat ulkonäköpaineet

Teinit saivat muokata kuviaan ”somekelpoisiksi” - lopputulos hätkähdyttää: minne kaikki luonnollisuus katosi?

Iltalehden artikkeli, kirjoittaja Noora vilen

Valokuvaaja John Rankin Waddell, joka käyttää taiteilijanimeä Rankin, on työskennellyt valokuvaajana kolmen vuosikymmenen ajan ja ollut perustamassa muun muassa Dazed + Confused -lehteä. Hän on kuvannut monia maailman tunnetuimpia henkilöitä ja työskennellyt isojen firmojen mainoskampanjoiden parissa.

Lienee sanomatta selvää, että Rankin on puurtanut pimiössä ja myöhemmin Photoshopin äärellä. Valokuvaaja ei kuitenkaan suhtaudu kuvien muokkaamiseen kritiikittä.

Tuoreimmalla valokuvaprojektillaan hän haluaa kiinnittää huomiota kuvankäsittelyn yleistymiseen ja siihen, millainen vaikutus sillä on ihmisten itsetuntoon. Ammattilaisen hampaisiin joutuu varsinkin selfiekulttuuri ja sosiaalinen media.

Jos upotus ei näy, voit katsoa videosarjan täältä. Pääset seuraavaan videoon klikkaamalla oikealla olevaa nuolta.

– Valokuvasin teinejä ja annoin heille kuvansa editoitavaksi. He saivat tehdä, mitä halusivat, kunnes kuva oli heidän mielestään ”somekelpoinen”, Rankin kertoo projektin ideasta Instagram-julkaisunsa saatetekstissä.

– Ihmiset matkivat idoleitaan, suurentavat silmiään, pienentävät neniään ja kirkastavat ihoaan, vain sosiaalisen median tykkäysten tähden. [- -] Meidän on aika kiinnittää huomiota siihen, kuinka haitallinen vaikutus sosiaalisella medialla on ihmisten itsetuntoon.

Vastaavia on nähty aikaisemminkin, saatat tuhahtaa. Mikä tästä kuvasarjasta tekee erityisen?

Se on osa laajempaa kampanjaa, jonka luojana Rankin häärää yhdessä M&C Saatchi -mainostoimiston sekä MTArt Agency -agentuurin kanssa.

– Kuluttamamme kuvasto, kuten mikä tahansa muukin, voi olla terveellistä tai haitallista, riippuvuutta aiheuttavaa tai ravitsevaa. Nyt, enemmän kuin koskaan aikaisemmin, siitä on tullut merkittävä ongelma, koska sosiaalisella medialla on niin iso kulttuurillinen vaikutus, Rankin kertoo eräässä haastattelussaan.

Sosiaalisesta mediasta ja sen vaikutuksista puhutaan paljon, toisinaan jopa ääri-ilmauksin. Jokin aikaa sitten suomeksi julkaistu kirja muun muassa kannusti poistamaan kaikki sometilit. Ilona kirjoitti kirjasta tammikuussa - lue koko juttu täältä: Sinäkin olet somekoukussa - nettikonkari kertoo, miksi päivität fiidiäsi jatkuvasti.

Rankinin ja kumppaneiden kampanja ottaa kuitenkin toisenlaisen lähestymistavan asiaan. Luovan alan ammattilaiset vertaavat somettamista ruokailuun: sen voi hoitaa omaa hyvinvointia tukevalla tai kurjistavalla tavalla.

– Meille pakkosyötetään tuhansia kuvia päivittäin. Käsiteltyjä, seksuaalissävytteisiä, pikkuruisia kuvia, jotka toimitetaan eteemme äkkiä ja jotka häviävät yhtä nopeasti. Ne saavat meidät tuntemaan olomme tyhjäksi ja riittämättömäksi. Ne ovat tyhjiä kaloreita, visuaalisia kaloreita, joita kulutamme, koska ne ovat siinä, visuaalisen alan ammattilaisten Visual Diet -kampanjasivulla kerrotaan ja verrataan somea sokeriin.

– Emme kehota sinua ryhtymään nälkäpaastoon somen suhteen, vaan kannustamme kohtuuteen ja tasapainoon. [- -] Haaveilemme maailmasta, jossa säännöstelemme kuluttamaamme kuvastoa, [- -] maailmasta, jossa menestystä ei mitata sosiaalisen median mittapuilla, vaan hyvinvoinnilla ja mielenterveydellä.

Näkökulma on virkistävän uudenlainen. Oletko itse kiinnittänyt huomiota siihen, millainen visuaalinen dieettisi on? Millaisia kuvia katselet päivät pitkät - ja millaisen jälkimaun se jättää suuhusi?

NOORA VILEN