Thinglink

Mikä on Thinglink?

Thinglink on nettipohjainen palvelu, jolla voi luoda interaktiivisia kuvia. Rekisteröityminen on ilmaista ja ilmaisella perusversiolla pääsee hyvin alkuun. Maksullisessa versiossa on lisätoimintoja. Thinglink-tili kannattaa päivittää opettajatiliksi osoitteessa https://www.thinglink.com/edu, jolloin saa käyttöönsä ilmaisekisi lisäpalveluita. Aikaisemmin esimerkiksi 360° -editori oli maksullinen, mutta ovat nyt maksuttomia opettajatilillä.

Thinglinkiin ladataan pohjakuva (netistä tai oma tiedosto) ja sen päälle lisätään linkkipisteitä. Linkit voivat sisältää kuvaa, ääntä, videota, tekstiä tai nettiosoitteen. Thinglinkiin voi ladata myös 360°/VR sisältöjä sekä videota. 360° -editorilla voidaan esimerkiksi luoda virtuaalisia kierroksia.

Valmiin tuotoksen voi upottaa nettipalveluihin tai jakaa linkkinä sähköpostilla tai vaikka someen.

Thinglinkin voi ladata myös mobiilisovelluksena.

Thinglinkissä voi järjestellä tuotoksiaan kansioihin Channels -toiminnolla. Kanavalle vietyjä kuvia voi esittää diashow muotoisena. Tässä esimerkkinä tekemäni Instagram -ohjeet diashowna.

Käyttö terveystiedossa

Kuvien rikastaminen

    • Esimerkki: Tein Canva -sivustolla infograafin Seksuaalisuuden portaista, johon lisäsin lisätietoa linkkien ja videoiden muodossa sekä muutamia tehtäviä Thinglinkillä.

Thinglink kuva taipuu myös pelilaudaksi

    • Esimerkki: Rantakylän yhtenäiskoulussa Mikkelissä kahdeksasluokkalaisille vuosittain toteutettavan monialaisen opintokokonaisuuden teemana on Kalevala. Suunnittelin kollegan kanssa pajan, joka käsitteli seksuaalista häirintää, itsemääräämisoikeutta sekä pakkoavioliittoja Kalevalan Ainon ja Väinön tarinan kautta. Syntyi Aino meets Väinö #metoo paja, jonka tehtävät ja materiaalit kokosin pelilaudaksi.

Oppilaiden esitelmien kokoaminen yhteen paikkaan

    • Esimerkki: Kokosin kahden luokan kansanterveysryhmätyöt samaan kuvaan. Lisäsin kuvaan myös kaksi Edpuzzlella tehtyä videotehtävää.

Käsitekarttojen täydentäminen

    • Esimerkki: Käsitekartta ympäristöterveydestä sisältää lisätietoa sekä LearningAppsilla tehtyjä tehtäviä.

    • Te1 kurssilla olen laittanut lukiolaiset tekemään käsitekarttoihin täydennyksiä Thinglinkillä.

Sähköisen kirjan kuvat

    • Esimerkki: Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa ja etenkin, jos kuvaa voi vielä täydentää lisätiedoilla. Kuvat uppoavat hyvin sähköiseen oppikirjaan tai nettialustoille. Tabletkoulun terveystiedon oppiainekirjailijana upotin oppikirjaan useita Thinglink kuvia. Esimerkki Ilmastonmuutoksen vaikutukset terveyteen

Karttapohja

    • Esimerkki: Tein edellisessä koulussa peda.net alustalle mobiiliradan. Tein myös kartan mobiiliradalle Thinglinkillä. Käytännössä kartta jäi käyttämättä, koska rastipisteeltä löytyi aina kuva seuraavaan pisteeseen. Peda.netin alustana käyttö perustui siihen, että pystyin vaihtamaan sivujen alla olevaa sisältöä (eli tässä tapauksesa tehtäviä) ilman, että sivun linkki rikkoutuisi. Näin ollen linkit kartalla (ja tehtävien QR-koodit) pysyvät samana, vaikka sisältö vaihtuu.

Pakopelimäinen kokonaisuus

  • Esimerkki: Tein syksyllä 2020 etäopetusjaksolle yhdeksäsluokkalaisille ravitsemuksesta pelillisen kokonaisuuden, jossa edetään tehtävästä toiseen ja otetaan talteenkoodisanoja. Kokonaisuus koostuu kolmesta ThingLink sivusta ja jokaisen sivun lopussa on Google Formsilla tehty tehtävä, jonka läpäistyä saa opiskelumerkin eli badgen.

Muuta käyttöä

  • Tein edellisessä koulussani liikkuva koulu hengessä toiminnallisen joulukalenterin, joka toteutettiin peda.net alustalle Thinglinkillä. Sisältö tuotettiin hyvissä ajoin, mutta linkistä aukeavat sivut aukeivat vasta kyseisenä päivänä. Joulukalenteria pääset katsomaan täältä

  • Edellisessä koulussani opetin 5.-6. -luokkalaisille valinnaista Media- ja tvt-kurssia. Kurssin aikana oppilaat tekivät Some-oppaan vanhemmille, joka koottiin Thinglink kuvaksi.

  • Rakastan 360° -sisältöjä ja niiden tuottamista! Thinglinkin 360 editorilla voi luoda upeita virtuaalikierroksia. Haluatko tutustua vastaremontoituun kouluuni tai haluatko vilkaista matkassani miltä näyttää Afrikan Venetsia.

  • Yritin kannustaa opettajia ottamaan erilaisia edellisen kouluni epävirallisia some-kanavia haltuun. Tein Instagramin yritystilin käytöstä ohjeita Thinglinkiin.

Miten tehdään omia Thinglink kuvia?

  1. Mene sivulle (oppilas) www.thinglink.com opettaja www.thinglink.com/edu

  2. Rekisteröidy palveluun luomalla tunnus ja salasana.

    • Reksiteröitymiseen voi käyttää Microsoft, Google, Clever, Facebook tai Twitter -tiliä

  3. Hae kuva (oma kuvasi koneelta tai esim. Googlen kuvahaulla tai Pixabaystä voit hakea vapaasti käytettäviä kuvia)

    • Kuvien lisäksi Thinglinkiin voi lisätä videoita sekä 360°/VR sisältöä (kuvat ja videot)

  4. Lisää kuvaan linkkejä

  5. Tallenna

  6. Valitse Jaa/Share ja jaa kuva haluamaasi paikkaan joko linkkinä tai kopioimalla upotuskoodi

Linkit itseopiskeluun