Rokotetutkimus-matka Beniniin

Olet päätynyt Beninin rokotetutkimusmatkan sivuille. Muista Annan terveystiedon sivuista poiketen kirjoitan tänne enemmän blogityyppisesti tutkimusmatkan etenemisestä. En tiedä onko näistä sivuista minkäänlaista hyötyä terveystiedon opetuksen kannalta, mutta yksi iso syy matkalle lähtemiseeni oli "ammatillinen kiinnostus". En ole koskaan matkustanut alueella, jossa olisi esimerkiksi niin heikko sanitaatio kuin Beninissä. Olen myös pohtinut omaa panostustani hyväntekeväisyyteen. Rehellisesti sanottuna en ole ollut kovinkaan aktiivinen. Tämä tuntui heti luontevalta tavalta osallistua johonkin yhteiskunnallisesti ja globaalisti merkittävään asiaan. Tiesitkö, että ripuli tappaa enemmän maailmalla kuin aseelliset konfliktit. Länsimaalaisesta hyvinvointivaltiossa asuvasta koulutetusta ihmisestä tämä tuntuu todella absurdilta. Jos rokote tavoitteen mukaan ripulia vastaan on markkinoilla viiden vuoden päästä, uhraan mielelläni rahaa, aikaa, vaivaa etenkin, kun bonuksena saan kokea uuden maan, mantereen sekä kulttuurin ja tutustua uusiin ihmisiin. En edes yritä kieltää, etteikö taustalla siis olisi myös itsekkäät syyt, kuten uudet kokemukset. Mutta toisaalta kaikki elämässä koettu jättää jäljen ja en voi uskoa, että tässä kävisi mitenkään muuten kuin että tästä tulee jäämään jälki - suuri jälki.

Mistä kaikki alkoi?

Huhtikuussa 2018 osallistuin Hämeenlinnassa vuosittain pidettävään ITK-konferensiin. Reissu oli varsin antoisa ja sain paljon uusia hauskoja ideoita opetusteknologian hyödyntämiseen. Uusien ideoiden ja innostumisen lisäksi yksi iso juttu tällaisissa konferenseissa on uusien kontaktien luominen. Yksi kiinnostava kontakti syntyi, kun tapasin vihdoin "nörttäily-kaverini" ja kollegani Jukan vaimon Tarun. Taru matkasi konferenssista kotiin samalla kyydillä. Matkalla ehdimme jutella yhtä ja toista ja jossain vaiheessa puheissa alkoi toistua ripulireissu. Mielenkiinto heräsi. Mikä se sellainen on?

Taru kertoi osallistuneensa rokotetutkimukseen vuodenvaihteessa Beninissä. En ole koskaan käynyt Afrikan mantereella, vaikka olen ollut pitkään kiinnostunut Afrikkalaisesta kulttuurista, musiikista ja tanssista. Tietämykseni Beninistä rajoittui lähinnä muusikko Angélique Kidjoon sekä hataraan tietoon voodoo- eli vodun-uskonnosta. Jos muuten et ole tutustunut Kidjon tuotantoon, niin kannattaa ehdottomasti! Tanssikokemukseni afrikkalaisesta tanssista on enemmänkin fuusiotyyppistä, eli yhdistelmiä sieltä täältä. Djemberumpua on tullut myös paukutettua liikunnan säestyskurssilla. Hullunrohkeana olen myös pitänyt muutaman tunnin itse, joilla olen opettanut tanssia ja multitaskannut säestämällä anopin itsetekemällä djembellä... Huh, huh! Varmasti kaunista katseltavaa ja kuunneltavaa.

Elämäntapani on carpe diem eli elä hetkessä ja sen kummemmin ajattelematta täytin auton takapenkillä osallistumislomakkeen. Ajattelin, että jos soitto tulee, voin miettiä sitten tarkemmin asiaa. Jo seuraavalla viikolla sain puhelun, jossa vastattuani esikysymyksiin minut todettiin tutkimukseen sopivaksi. Kerroin tarvitsevani mietintä aikaa, Lähinnä tarvitsin aikaa siihen, että keksin saanko rahat kasaan reissua varten. Huhtikuussa olin viikon Saksassa työmatkalla, toukokuussa matkustin romattisesti Pariisiin kahden aviomieheni kanssa viettämään kymmenvuotis hääpäivää ja kesäkuussa matkustaisimme kolmen ystäväperheen kanssa Kreikan saaristoon. Rakastan matkustelua, mutta raha ei kasva puissa.

Kesäkuussa sain uuden puhelun Kreikkaan ja kerroin, että olen päättänyt lähteä matkalle. Kotiin palattuani alkoi matkan valmistelu.

Näillä sivuilla pääset seuraamaan matkan edistymistä. Kirjoitan, kun ehdin. Ja kun nettiyhteyden antavat myöden.

Mikkelissä 2.7.2018

Medianäkyvyyttä

Pari viime päivää on mennyt someillen. Perustin Annan Terveystiedon Sivuille Instagram-tilin ja YouTube-kanavan, joiden kautta voi seurata matkan kulkua. Minusta on tärkeää saada tälle tutkimukselle ja myös Beninille näkyvyyttä. Tutkimusksen tavoitteena on saada kasaan 800 koehenkilöä vuodenvaihteeseen mennessä ja tavoitteeseen on vielä jonkin verran matkaa. Tarvitaan siis vielä koehenkilöitä ja siksi julkisuus asialle on tärkeää.

Somettaminen kannatti! Entinen oppilaani, joka työskentelee kesän Länsi-Savon toimituksessa otti yhteyttä. Sovimme puhelinhaastattelun torstaiksi ja juttu ilmestyikin heti samana päivänä Länkkärin sähköisessä versiossa. Lue juttu täältä. Tänään se oli myös hieman lyhennettynä versiona päivän lehdessä.

Tänään sain yhteydenoton myös Radio Mikkelistä. Haastattelu on sovittu ensi viikon perjantaiksi. Hieno homma!

Instaan olen jo saanut postauksia ja Instan My Story näkyy myös Annan Terveystiedon Sivujen Facebookin sivutarinassa. YouTube kanava ammotti tyhjyyttään. Eilen väkersin kanavan esittelyvideon. Haastattelin myös itse itseäni... Haastattelu näkyy Instagramin kohokohdissa ja hieman muokattuna YouTubessa. Jos tykkäsit, tilaa kanava ja kommentoi rohkeasti! Täältä blogistahan tuo tärkeä vuorovaikutteisuus puuttuu.

Mikkelissä 6.7.2018

Tilaa kanava, jos tykkäsit ja kommentoi rohkeasti!

Blogipostaukset

  • Suomi vs Benin pohdintaa Suomen ja Beninin eroista terveyden ja hyvinvoinnin näkökulmasta.

Kiinnosttuitko?

Tutkimuksen viralliset sivut löytyvät täältä.