Kahoot

Mikä on Kahoot?

Kahoot on ilmainen, hauska kysely- ja tietovisailu työkalu. Kahoot on varmasti jo monelle opettajalle tuttu työväline. Käytetyin Kahootin neljästä pelimuodosta on Quiz kilpailullinen tietovisa, jossa kisaillaan sekä tietämyksestä, että siitä kuka vastaa nopeiten.

Kahootin peruskäyttö on varmasti monelle opettajalle jo tuttua. Kahootissa on myös muita ominaisuuksia, joista osa on harmillisesti muuttunut maksulliseksi syksyllä 2019. Esimerkiksi pistettömään itsearviointiin ja mielipidekyselyihin soveltuva Survey on muuttunut maksullisiksi. Surveytä käytin kysyessäni lukiolaisilta heille parhaista tavoista oppia (yksi, pareitta, ryhmässä, keskustellen, itse tehden vai kuunnellen). Yläkoulussa käytin sitä tiedustellessani mikä terveystiedon aihealueista vaikutti kiinnostavimmalta ja mikä vähiten kiinnostavalta. Oppilaita motivoiva Ghost Mode, jossa pelatttiin omaa vanhaa tulosta sekä muita vastaan on hieman muuttunut. Omaa vanhaa tulosta vastaan voi eelleen pelata Quiz pelejä Play Again. Jumble on säilynyt maksuttomana Quizin rinnalla. Siinä vastaukset järjestetään esimerkiksi aikajärjestykseen tai pienimmästä suurimpaan.

Uudistus on tuonut myös jotain hyvää. Kysymyksiin ja vastauksiin mahtuu enemmän tekstiä. Kahootiin on tullut kuvapankki, mutta hakutoiminto ei toimi maksuttomassa versiossa. Kysymyksiä tehdessä vasemmasta sivupalkista löytyy kohta Question Bank. Sieltä löytyy kysymyspankki, josta voi etsiä omaa työtä helpottamaan valmiita muiden tekemiä kysymyksiä kirjoittamalla kysymyksen alun. Maksullisessa versiossa Kahooteja saa järjestettyä kansioihin. Tätä ominaisuutta kaipaisin itse.

Kahootilla on yhteistyökuvioita sekä Googlen (GSE) että Microsoftin kanssa. Jäädään iis odottelemaan Classroom- ja Teams-integraatiota. Kahoot sovelluksen voi asentaa myös Chromebookiin.

Kahootin tekeminen

1. Kirjaudu sisään tai luo itsellesi käyttäjätili. Pääsivu löytyy osoitteesta: https://getkahoot.com/. Käyttäjätilin luominen onnistuu sähköpostilla, Google tai Microsoft -tilillä.

2. Uuden Kahootin pääset tekemään kohdasta Create. Tarjolla on kaksi Kahoot -pelityyppejä

  • Quiz eli tietovisa on käytetyin Kahoot -peli. Siinä tallennetaan vastaajien ajat sekä pisteet ja katsotaan lopuksi kuka voitti tiedolla ja nopeudella pelin. Nopeista vastauksista saa lisäpisteitä.
  • Jumble eli "sekamelska", jossa tarkoituksena on järjestää vastaukset oikeaan järjestykseen esimerkiksi historialliset tapahtumat tai pienimmästä suurimpaan.

3. Kysymysten tekeminen

Pelin editorin ulkoasu on muuttunut kesän aikana. Editori avautuu suoraan ikkunaan, jossa voi alkaa tehdä kysymyksiä. Kysymysten esilläoloaikaa voi muuttaa painamalla kuvaketta 20 sek.

Add Question kohdasta lisätään kysymyksiä. Vaihtoehtoisesti voi etsiä valmiita kysymyksiä Question Bank kohdasta tai tuoda kysymykset Excel-taulukosta (Kahootissa valmis ladattava pohja).

Kun kysymykset ja asetukset on valmiita, painetaan lopuksi Done. Editointia voi jatkaa myöhemmin.

4. Pelin asetukset

Enter Kahoot Title kohdasta ylhäällä voi muuttaa pelin asetuksia.

Title kohtaan kirjoitetaan pelin nimi esim. Päihteet.

”Description” kohdassa kuvaile lyhyesti peliä esim. Tietovisa päihteistä yläkoululaisille. Tägien avulla visailut löytyvät helpommin, mikäli haluat jakaa ne julkisina esimerkiksi #päihteet #alkoholi #tupakka #huumeet

Visible to kohdasta voit valita kenelle visailu näkyy (vain sinulle, kaikille)

Lobby video kohdasta voit lisätä YouTubesta visaluun liittyvän introvideon.

Oikeassa yläkulmassa Cover image kohdasta voit halutessasi lisätä visailulle kansikuvan, joka on tallennettu tietokoneellesi. Lopuksi painetaan alakulmasta Done.

Käytä Kahootia monipuolisesti

Lähteenä on käytetty vinkkejä Kahootin monipuoliseen käyttöön osana arviointia sekä opetuksen aktivoijana diasarjasta Sähköiset kokeet ja arviointi - Matleena Laakso

Monivalintakisa (Quiz)

  • Vastaa yksin, pareittain tai pienryhmissä.
  • Voi olla useampi oikea vastaus, mutta vastaaja saa valita vain yhden.

Haasteet (Challenge)

  • Haasta oppijat (max 100) vastaamaan mobiilisovelluksella omassa tahdissa.
  • Mobiililaitteella kyselyn voi avata max. 2 viikoksi, selaimella 4 viikoski.

Toista samaa kyselyä (Play again, Ghost Mode)

  • Saatko parannettua omaa tulostasi?
  • Mobiilisovelluksella voi yhteisen Quiz kyselyn jälkeen vastata, kunnes saa kaikki oikein.
  • Jumble-kysely pyörii automaattisesti useita kertoja, jos kyselyä käynnistettäessä valitaan automaattinen siirtyminen kysymyksestä toiseen.

Sokea Kahoot #blindkahoot

Laita oppilaat tekemään Kahoot

  • Lataa Kahootin sivuilta Excel-pohja. Löydät sen, kun olet lisäämässä kysymyksiä Quiz-kyselyyn tai täältä.
  • Lomakkeeseen lisätään kysymykset, vastaukset ja aikarajat lomakkeen ohjeen mukaan
  • Kyselyn luominen aloitetaan perinteiseen tapaan antamalla taustatiedot. Kun on aika lisätä kysymykset, näet vasemmassa laidassa vaihtoehdon Import from spreadsheet
  • Oppilaat voivat luoda Kahootin myös omalla tilillään ja jakaa sen opettajalle. Ongelmaksi on muodostunut Kahootin ikäraja. Alle 16 -vuotiaat käyttäjät eivät voi jakaa tekemiään Kahooteja. Aikaisemmin olen pyytänyt oppilaita tekemään kysymykset erilliseen asiakirjaan Classroomissa. En ole aikaisemmin hoksannut, että he voivat jakaa Excelin opettajalle ja opettaja vie sen Kahootiin.
  • Aikaisemmin O365 asiakirjat keskustelivat Googlen kanssa siten, että ne aukesivat ja jos niitä muokkasi, muuttuivat ne Google muotoon. Googlen uusi ilahduttava ominaisuus onkin se, että O365 tiedostoja voi nyt muokata Googlen palveluissa, mutta ne säilyvät edelleen O365 muodossa. Näin poistuu myös Google ympäristössä toimattaessa ilmenevä ongelma: Kahootista ladattu .xlsx taulukko ei muutu sheet muotoiseksi. Kahootiin lataaminen siis vaatii .xlsx -tiedostomuodon.