Padlet

Mikä on Padlet?

Padlet on interaktiivinen seinä, jonka avulla voi teettää erilaisia tehtäviä tai koota esimerkiksi ryhmätyöt yhteen paikkaan. Opettaja määrittelee yhteisen seinän, jolle oppilaat voivat kirjoittaa tuplaklikkaamalla seinää. Samalla hetkellä, kun joku kirjoittaa seinälle näkevät kaikki muutkin kirjoituksen. Tekstin lisäksi padlet-seinälle voi liittää kuvia, linkkejä tai videonpätkiä.

Sovellus toimii nettiselaimelta osoitteesta padlet.com, mutta se on myös ladattavissa mobiililaitteille Apple Storesta ja Google Playsta. Osallistujilla tulee olla tietokone tai jokin mobiililaite, jolla he pystyvät kirjoittamaan seinälle. Luokkatilanteessa seinän yhteistä tarkastelua helpottaa huomattavasti tietokoneeseen liitetty videotykki.

Padlet uudistuu jatkuvasti ja käyttöön on tullut paljon hyviä uusia ominaisuuksia esimerkiksi äänestys työkalu on mielestäni loistava. Mutta mukana on tullut myös yksi selkeä heikennys... Padletiin voi nykyisin tehdä vain 3-4 ilmaista Padletia. Tehdyt Padletit voi tallentaa itselleen kuvana tai pdf:nä, jolloin samaa seinää voi käyttää moneen kertaan. Jos olet sattunut ennen uudistusta tekemään useampia Padleteja, ne säilyvät maksutta tililläsi.

Millaiseen työskentelyyn Padlet soveltuu?

Padlet soveltuu hyvin monenlaiseen työskentelyyn, jossa oikeastaan vain oppilaiden ja opettajien mielikuvitus on rajana.

Padlet voi toimia ideariihenä. Se on kätevä myös silloin, kun pitää tehdä pikainen kysely tai esimerkiksi kerrata, mitä on jäänyt viime tunnilta oppilaille mieleen. Opettaja voi esimerkiksi ennen koetta selvittää mitä asioita kannattaa kerrata kysymällä, mitkä asiat ovat olleet vaikeita ja oppilaat kirjoittavat vastauksensa padlet-seinälle. Opettaja voi heijastaa vastaukset kaikkien näkyville läpikäyntiä varten.

Padletiä voidaan käyttää myös opettajan antamassa arvioinnissa tai vertaisarvioinnissa sekä äänestyksessä. Oppilaat voivat myös antaa palautetta kommentoimalla toisten töitä tai vastauksia.

Padlet soveltuu myös ryhmätöiden tekemiseen ja läpikäyntiin. Oppilaat voivat tehdä ryhmätyön esimerkiksi paperille ja ottaa siitä kuvan, jonka liittävät seinälle. Ryhmätyön voi tehdä myös tietokoneella ja liittää kuvakaappauksella. Isomman työn voi palauttaa linkkinä seinälle.

Opettaja voi myös teettää luokan yhteiset muistiinpanot Padlet-seinälle. Opettaja kirjoittaa selvitettävät asiat jaetulle Padlet-seinälle valmiiksi ja kukin oppilas vastaa vain omaan tehtäväksiantoon. Lopuksi käydään selvitetyt asiat yhdessä läpi taululla. Alla esimerkki tästä. Padlet-seinää voi käyttää myös linkkikokoelmana, johon voi koota valmiiksi linkkejä tettyyn aihepiiriin liittyen. Oppilaat tutustuvat linkkeihin ja voivat lisätä sinne uusia itse löytämiään sivustoja vanhojen linkkien sekaan.

Yksi kouluni kieltenopettajista kysyi apua, miten voisi koota oppilaiden yhteisen blogin. Kriteereinä blogialustalle oli: oppilaat voivat kirjoittaa alustalle (kirjautumatta, nimettömänä) ja kommentoida toisten tuotoksia. Ajatuksena oli tehdä esitelmiä eri maista ja aluksi pohdimme uuden Padletin ominaisuuden eli karttapohjan käyttämistä blogeihin. Lopulta päädyimme kuitenkin hyllykköön, jossa opetttaja voi järjestellä teksetjä maittain tai esim. maanosittain. Koulullani yläkoululaisilla on yksi yhteen käytössä iPadit, joka helpottaa sähköisten alustojen käyttämistä paljon, mutta myös haastaa. Koulussamme on käytössä Google Suite ja esim. tämä sivusto on tehty Google Sivustoilla. Monet blogialustat tämä mukaanlukien eivät toimi iPadilla ja se rajasi vaihtoehtoja aika paljon.

Esimerkki yhteisistä muistiinpanoista

Käytin yhteisiä muistiinpanoja yhdeksäsluokkalaisten kanssa syömishäiriöitä opiskeltaessa. Jokainen ryhmä sai tehtäväkseen jonkin selvitettävän asian. Tämän jälkeen ryhmät sekoitettiin niin, että uusissa ryhmissä oli yksi asiantuntija jokaisesta selvitetystä asiasta. Jokainen oppilas esitteli uusille ryhmän jäsenille omat aiheensa. Luokkaan heijastettua yhteistä Padlet-seinää pystyi käyttämään oman "asiantuntijalauuntonsa" tukena. Oppilaat kokivat menetelmän hyväksi. He kertoivat joutuvansa ottamaan enemmän vastuuta oppimisesta ja myös muiden oppimisesta, jolloin asia oli helpompaa sisäistää.

Huom! Päätelaitteesta riippuen upotus voi näkyä vain osittain. Linkki Padletiin.

Esimerkki ryhmätöiden palautuksesta

Seitsemäsluokkalaiset tekivät ravitsemusaiheisia postereita, jotka palautettiin Padlet-seinälle kuvina. Tämän jälkeen töille käytiin antamassa arvio 1-5 tähteä. Tähtien lisäksi arvio voi olla numeerinen (arvosana), sydän (tykkää) tai peukku ylös tai alas (äänestä).

Huom! Päätelaitteesta riippuen upotus voi näkyä vain osittain. Linkki Padletiin.

Linkkejä itseopiskeluun

Padlet on varsin helppokäyttöinen ja kokeilemalla pääsee erinomaisesti alkuun. Ehkä jossain vaiheessa teen tarkempia ohjeita tilin luomisesta, kirjautumisesta sekä Padletin erilaisista asetuksista. Tässä kuitenkin linkki, josta löytyy kaikki tarvittava tieto.