Sukupuoli- ja seksuaali-vähemmistöt

"Tää on kuka mä oon" - oppimistehtävät sateenkaarinuorista

Seta on koostanut oppimiskäyttöön 12 lyhyttä teemavideoita, joissa 2020-luvun sateenkaarinuoret kertovat kokemuksistaan ja ajatuksistaan. Aiheina ovat esimerkiksi koulumaailma, näkyvyys ja näkymättömyys, ystävyys ja sosiaalinen media. Seta on tuottanut myös pidempiä videoita normeista, koulusta ja identiteetin pohtimisesta.

Materiaalia voi käyttää osana peruskoulun ja toisen asteen opintoja, korkeakouluopintoja tai omaksi iloksi itseopiskeluun.

Jokaisen teeman yhteyteen on valmiita pohdintakysymyksiä.

Normipyöritys

Normipyöritys on suunnattu yläkouluikäisille ja heitä vanhemmille. Normipyöritys on pelillistetty opetusmenetelmä, joka lainaa ideansa pullonpyörityksestä. Sitä voi käyttää välineenä käsiteltäessä koulussa, mediassa sekä laajemmin yhteiskunnassa esiintyviä normeja. Normipyöritys-materiaali on vapaasti tulostettavissa ja hyödynnettävissä epäkaupallisessa toiminnassa.

Älä oleta

Tutustu normikriittiseen Älä oleta -opettajamateriaaliin

Seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuus – Opitaan yhdessä!

Setan oppaan tavoitteena on antaa opettajalle konkreettisia välineitä, työkaluja ja toimintaehdotuksia siihen, miten ottaa sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuus osaksi opetusta erityisesti perusopetuksen piirissä.

Docstop: Mun sukupuoli (Yle Areena)

Mun sukupuoli kertoo elämästä transsukupuolisena Suomessa. Sakris Kupila kampanjoi translain uudistamiseksi. Alexandra Jääskeläinen aloittaa hormonihoitonsa. Diamond Lämsä toivoo yhteiskunnalta avarakatseisuutta. 28 min. Katsottavissa toistaiseksi. O: Pia Asikainen

Valmis tuntimalli: sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuus

Useat eri tahot, kuten kansalaisjärjestöt, tuottavat loistavaa materiaalia, joista saa koottua suoraan erinomaisen tunnin. Tässä tuntimallissa käytin Yle Tripletiä sekä Setan valmista materiaalia. Jos Yle Triplet ei ole tuttu katso sivustoltani: Yle Uutisluokka Triplet

  • Tunnin alussa katsottiin Yle Tripletistä löytyvä Aaronin matka tytöstä pojaksi - “Haluan auttaa toisia transihmisiä”
  • Videon katsomisen jälkeen tehtiin Yle Tripletin visa (saat tehtävät auki kirjautumalla Yle Tripletiin).
  • Videon katsomisen aikana piirsin taululle Sanojen merkityksiä -materiaalin (seta.fi) ohjeen mukaan kolme saraketta
    1. Hyviä sanoja
    2. Mieti tarkkaan ennen kuin käytät
    3. Älä käytä!
  • Jokainen oppilas sai Sanojen merkityksiä -materiaalista (seta.fi) tulostamallani paperiliuskalla muutamia sanoja, jotka heidän piti sijoittaa taululle oikeaan sarakkeeseen (käytössä sinitarraa).
  • Tämän jälkeen keskusteltiin ja mietittiin yhdessä mihin sarakkeeseen sanat kuuluvat ja miksi. Voin tähän yhteyteen todeta, että ei ollut aivan päivän selvää opettajallekaan.
  • Käytössäni oli kaksoitunti (2 x 45 min) ja ehdin ensimmäisellä tunnilla siihen asti, että laput oli liimattu taululle ja olimme ehtineet keskustella muutamasta sanasta.

Video Yle Tripletin käytöstä sekä Setan materiaalin hyödyntämisestä sukupuolen sekä seksuaalisuuden moninaisuutta käsittelevällä tunnilla.

Löysitkö materiaalin, jota ei ole mainittu tässä?

Vinkkaa Jaa materiaali osiossa, jos löydät seksuaalivähemmistöihin liittyvää materiaalia, jota ei ole mainittu tässä.