Despre

Din 2000 la Mănăstirea Sf. Eugen se organizează campusuri pentru tineret iar din 2002 tabere pentru copii. Şi iată întrebarea sau întrebările care sunt de rigoare:

Ce este o tabără? Răspunsul îl găsiţi aici

Ce este un campus? Răspunsul îl găsiţi aici

De ce se foloseşte termenul campus?

Prima dată cei care au organizat o asemenea iniţiativă la Mănăstirea Sf. Eugen s-au gândit să invite un grup de tineri pentru a trăi câteva zile într-un spirit de fraternitate muncind la renovarea clădirii cumpărată la Mărăcineni de ceva timp de către misionarii Oblaţi. O astfel de iniţiativă în Italia, de exemplu, se numeşte „campo di lavoro” şi tradus literal ar fi „campus de muncă”.

Când munca pentru reînnoirea clădirii s-a terminat asemenea iniţiative au fost organizate în continuare şi s-a folosit tot termenul „campus” deşi DEX-ul scrie ca este un cuvânt din engleza care se referă la un „complex universitar cuprinzând construcţii şi dotări pentru învăţământ, cercetare, locuit, agrement etc.”.

De ce se foloseşte termenul tabără?

Prima dată când s-a organizat o tabără a fost în 2002 şi cuvântul care s-a folosit a fost tot campus, dar natura ei era mai asemănătoare cu aceea pe care alte comunități religioase catolice din România au denumit-o „vara împreună”. Ei s-au inspirat dintr-o iniţiativă care în Italia se numeşte „estate ragazzi” sau „GREST” un acronim care înseamnă „Gruppo estivo” care tradus literal ar fi „Grupul estival”. De fapt o asemenea iniţiativă de obicei durează cam o lună, timp în care copii în fiecare zi participă la acest program iar seara se întorc acasă. Reproducerea integrală a acestei iniţiative la Mănăstirea Sf. Eugen nu a fost posibilă din cauza lipsei de animatori şi a așezării geografice a clădirii situate la Mărăcineni; de aceea s-a rămas pe ideea de campus.

Spre anul 2007, când au ajuns copii din alte localităţi şi au fost primiţi în gazdă, a început să se vadă o nuanţă nouă care le-a permis persoanelor care au venit pentru prima dată să foloseacă în mod natural cuvântul „tabăra”. Din limba slavş veche taborŭ, scrie DEX-ul ca tabără ar fi o „aşezare (în aer liber) pentru adăpostirea copiilor, a elevilor, a muncitorilor etc. aflaţi la odihnă sau a sportivilor în timpul antrenamentelor”.

Astfel când a venit momentul de a face o deosebire s-a folosit cuvântul „campus” pentru iniţiativele adresate copiilor de la 11 ani în sus şi termenul „tabără” pentru perioadele de permanenţă în care jocul, distracţia şi odihna sunt principalele desfătări oferite copiilor între 7 şi 10 ani.