Gripa misionară

Data postării: 14.10.2009 16:07:32

Întreaga lume, în ultimele luni, este alarmată din cauza gripei porcine (H1N1), o boala care poate să ucidă dacă nu este prevăzută din timp; o boală care îi îngrijorează mai ales pe cei care călătoresc: de aceea fiecare ţară încearcă să se ferească de aceasta cu diferite precauţi. Considerând contextul actual, sună cam ciudată provocarea lui Benedict al XVI-lea care în mesajul său pentru a 83-a Zi Mondială a Misiunilor spune ca „misiunea Bisericii este aceea de a ‚molipsi’ de speranţă pe toate popoarele”. Oare Evanghelia lui Isus Cristos poate să fie transmisă ca o boală? Adevărul este că, de multe ori, stilul comunicării Evangheliei de către Biserică, câteodată, poate să fie exprimat intr-o formă foarte rece cu riscul de a îngheţa entuziasmul credinţei. Fără bucuria care izvorăşte din relaţia vie cu persoana lui Isus Cristos, orice încercare misionară se transformă într-o îndoctrinare falimentară. De aceea, ori creştinul molipseşte cu trăirea vieţii sale ori este îngheţat de o convingere subiectivă şi abstractă, departe de identitatea strălucitoare pe care Isus ne-a dat-o. Totuşi, ce se poate face pentru a lua în serios consideraţia pe care o spune Sf. Părinte? Trebuie să ne verificam, adică fiind creştini este nevoie să ne întrebam concret daca trăitul nostru este corespunzător exigenţelor misionare ale Bisericii. Şi dacă nu este aşa putem să ne implicam astfel încât „misiunea universală trebuie să devină o realitate fundamentală a vieţii Bisericii. Vestirea Evangheliei trebuie să fie pentru noi, aşa cum a fost pentru apostolul Paul,o angajare neînlăturată şi primară” (din mesajul Sf. Părinte Papa Benedict al XVI-lea cu ocazia Zilei Mondiale a Misiunilor 2009). Misionarii Oblaţi ai Mariei Imaculate pentru a favoriza o conştientizare faţă de ceea ce propune Sfântul Părinte, au realizat un test grilă conţinând câteva întrebări care ar putea trasa profilul unui creştin misionar. Până acum, acest experiment a fost realizat în trei parohii romano-catolice din Arhidieceza de Bucureşti unde s-a ţinut ziua misionară: la Sf. Elena din Bucureşti, duminica 4 octombrie, pe 11 octombrie pentru credincioşi din Popeşti Leordeni care aparţin de parohia Sf. Fecioară Maria, Regina Sf. Rozariu şi la Piteşti în parohia Ss. Apostoli Petru şi Paul pe 13.

Totuşi, mai sunt două evenimente care marchează semnificativ această lună misionară 2009.

Primul a fost deschiderea „timpul misiunii” în parohia de la Popeşti Leordeni, un pas important la care au dat mărturie pe 7 octombrie 2009 pr. Sante Ronchi OMI, superiorul comunităţii oblate şi pr. Ioan Solomon parohul locului. Rostind cuvintele rugăciunii în faţa credincioşilor şi preoţilor adunaţi în biserică pentru Sf. Liturghia în ziua hramului Sf. Fecioare Maria, Regina Sf. Rozariu au stabilit o relaţie de comuniune intre comunităţile în cauză. Pentru preoţi şi credincioşi aceasta înseamnă o angajare mai profundă în slujirea pastorală concretizată mai ales în atitudinea de a asculta şi de a discerne ceea ce Tatăl cere prin Cuvântul său şi prin nevoile spirituale ale oamenilor.

Al doilea eveniment va fi în preajma celei de a 83-a Zi Mondiala a Misiunilor. Sâmbătă 17 octombrie, la ora 11:00 în biserica Ss. Petru şi Paul din Piteşti, diaconul Damian Cimpoeşu OMI va fi hirotonit întru preoţie. Impunerea mâinilor şi rugăciunea de consacrare va fi oficiată de PS Cornel Damian, episcop auxiliar de Bucureşti. Duminica 18 octombrie, Ziua Mondiala a Misiunilor, la ora 11:00 pr. Damian va celebra Sf. Liturghie în aceeaşi biserică.

Între-timp se poate lua în vedere ceea ce pr. Damian, misionar oblat şi, de sâmbăta, chiar preot, ce va spune cu privire la molipsirea despre care vorbeşte Sfântul Părinte (video aici). Probabil şi el este molipsitor, de aceea cine vrea să se ferească să se tină la distanţa.