Ieslea 2008

Data postării: 16.12.2008 18:01:24

Astăzi 16 decembrie 2008 s-a deschis ieslea de Crăciun 2008 la Mănăstirea romano-catolică Sf. Eugen din Mărăcineni (Argeş).Ieslea este realizată într-un mediu scenografic atât de realistic încât personajele, care desfăşoară activităţi specifice, atrag atenţia vizitatorului şi îi creează impresia că e în faţa unei lumii adevărate, dar în miniatură.Statuetele pastorilor realizate în mod artizanal acum 25 de ani de către pr. Vincenzo Basso făceau cândva deliciul vizitatorilor ieslei de la mănăstirea Sf. Pius al X-lea din S. Maria a Vico (Caserta- Italia). Acum doi ani aproape toţi pastori au ajuns în România şi majoritatea îşi mişcă braţele: fie pentru a tăia lemnul, fie pentru a bate fierul cu ciocanul, fie pentru a scoate apa din fântână sau a da de mâncare la găini sau pentru a pescui sau cânta la cimpoi şi chiar pentru prepararea unei pizze sau pentru a învârti la rotisor sau filtrul de cafea.

Există şi un măgar care nu oboseşte în a trage piatra de moara pentru a face faina necesară pâinii fără de care Bethleemul, oraşul pâinii, nu ar fi Bethleem. În jurul peşterii Pruncului există multă mişcare nelipsind nici apa unui râu.

În plus, fratele Adreuccio Palladino, în afara de faptul ca a reparat mâinile pastorilor, strâmbate după lunga călătorie, a făcut în aşa fel ca Pruncul să se bucure de tăcerea nopţii cu cerul strălucind de stele şi de vivacitatea zilei cu toate activităţile sale ca şi de îmbietoarele culori ale răsăritului şi apusului.

România este plină de numeroase icoane şi picturi reprezentând Naşterea lui Cristos de-abia născut, dar pus într-un mic mormânt. Alături de acestea, din care transpare imediat intenţia teologică, tradiţia creştină începând cu secolul al II-lea a şi transmis evenimentul Naşterii lui Isus Cristos împreuna cu Precista Mare, Sf. Iosif şi cei trei Magi. Mai târziu, această scenă esenţială a fost îmbogăţită cu ciobani şi alte personaje aşezate artistic într-un peisaj tridimensional care reprezintă în mod plastic evenimentul sacru.

Cea mai veche iesle din Italia a fost realizată din marmură de către Arnolfo di Cambio, în jurul anilor 1289 şi astăzi este păstrată în Bazilica Santa Maria Maggiore din Roma. În 1600 ieslea a trecut din mediul bisericesc în casele oamenilor bogaţii, iar din luxoasele lor împodobiri, începând din 1800, s-a răspândit popular în cultura mediteraneană întrând în familiile oamenilor de rând.

Domnul Alberto Finizio, preşedintele Asociaţiei Italiane „Amici del Presepio” (www.presepio.it), care se preocupă de promovarea ieslii şi a mesajul ei pe plan istoric, artistic-tehnic şi informaţional, aflând de prima iniţiativă din 2007 care s-a desfăşurat la Mărăcineni, a adresat o scrisoare Mănăstirii: „aşadar doresc să vă exprim cea mai profundă mulţumire, în numele întregii Asociaţii pe care o reprezint şi va fi preocuparea mea de a recunoaşte realizării voastre şi celor care năzuiesc, vor urma dreapta vizibilitate şi pe revista noastră, care ajunge peste tot în lume”.

Până pe 11 ianuarie 2009, în fiecare zi, la orele 14,30 - 18,00, mecanismele ieslei vor fi activate la solicitarea vizitatorilor. La orele 18,00 - 19,00, profitând de întunerecul serii, pe scena ieslei se va desfăşura ciclul de lumină complet, de la răsărit până la apus.