Un drum care continuă

Pelerinajul ecumenic spre Sibiu merge înainte nu numai prin trecerea timpului ci mai ales pentru că, începând din luna martie, a devenit ocazie de întâlnire cu creştinii din diferite comunităţi care şi-au manifestat interesul faţă de acest eveniment şi de celebrarea în septembrie 2007 celei de a IV-a etape.De pe 16 până pe 18 martie Misionarii Oblaţi ai Mariei Imaculate au avut posibilitatea de a aprofunda temele adunării ecumenice în cursul exerciţiilor spirituale în parohia greco-catolică Sf. Petru din Braşov. Tot în luna martie, la Râmnicu Vâlcea a avut loc o întâlnire cu credincioşii greco-catolici din parohia Adormirea Maicii Domnului şi Sf. Rita de Cascia şi cu părinţii copiilor care frecventează grădiniţa Sfânta Ioana Antida. În parohiile romano-catolice din Slatina, Târgovişte şi Câmpulung Muşcel, Oblaţii s-au întâlnit cu adulţii şi cu cei mai tineri prezentând parcursul adunărilor ecumenice printr-un filmuleţ realizat cu acest scop. Mesajul adunării de la Sibiu a fost adresat şi credincioşilor ortodocşi în parohiile romano-catolice din Piteşti şi din Câmpulung Muşcel care mai ales în ziua de marţi îl cinstesc pe Sf. Anton de Padova.

În oraşul Roman împreună cu tineri ortodocşi şi catolici în cadrul parohiei ortodoxe Precista Mare se pregătesc campusuri ecumenice de vară denumite „O lumină pentru două lumi”.

Programul şi materialul este inspirat de temele celei de-a III-a Adunări Ecumenice Europene.În urma cu câteva zile, de pe 18 până pe 20 mai, la Mănăstiera Sf. Eugen din Mărăcineni, s-a desfăşurat o întâlnire de formare ecumenica cu o atenţie deosebită spre „Mărturia creştină comună”. Prezenţii 30 de persoane, proveniţi din Piteşti, Slatina şi Braşov au avut privilegiul de a asculta experienţele concrete de viată creştină trăită in comuniune cu fraţi din alte confesiuni care au fost mărturisite de către doamna Felicia Şuta, doamna Elena Ionescu, pr. Iosif Cobzaru, parohul romano-catolic din Piteşti, Andrej Stefancic din mişcarea focolarilor şi pr. Mihai Popovici, paroh ortodox al bisericii Precista Mare din Roman. După-amiază au fost prezentate diferitele forme de mărturie creştină iar în atelierele au fost discutate două iniţiative ecumenice pentru vară: o tabără pentru copii din oraşul Piteşti, 24-29 iulie, şi o întâlnire de formare ecumenică pentru adulţi care va începe pe 4 septembrie la Mărăcineni şi se va încheia pe 9 la Sibiu cu Festivalul luminii.

Unele materiale în limba română folosite în aceste luni pentru sensibilizarea ecumenică pot fi găsite pe www.omimissio.net/romania/eea3.htm iar alte informaţii în alte limbi despre A III-a Adunarea Ecumenică Europeană sunt puse la dispoziţie tuturor pe www.eea3.org care doresc să se implice în acest pelerinaj. Deşi randamentul mişcării ecumenice nu depinde numai de o singură persoană, fiecare în parte poate să facă paşii care scurtează distanţele între fraţi şi, care împreună cu Cristos, ne conduc mai de parte.