Hirotonirea diaconală a lui Damian Cimpoeşu OMI

Data postării: 10.05.2009 19:39:33

Capela Casei Generale a Misionarilor Oblaţi ai Mariei Imaculate, sâmbătă 9 mai la ora 16,00, s-a arătat neîncăpătoare cel puţin pentru a găsi loc suficient celor 9 candidaţi la diaconat. Sunt toţi misionari oblaţi şi aparţin celor două comunităţi de formare: Scolasticatul Internaţional Roman şi Scolasticatul Italian din care face parte Damian Cimpoeşu.

După tradiţie, Scolasticatul Internaţional Roman este comunitatea de formare unde se adună Oblaţi din toate ţările pentru a împărtăşi valorile culturale proprii şi pentru a fi iniţiaţi misiunii apostolice. Totuşi, în ultimii ani şi Scolasticatul Italian a devenit internaţional datorită prezenţei oblaţilor din alte ţări.

Spaţiul capelei din Via Aurelia, deşi foarte mic pentru atâţia candidaţi, are privilegiul de a fi obişnuit cu găzduirea lumii întregi reprezentate de Oblaţi rezidenţi şi de cei care trec pentru perioade mai scurte. Astfel, cei 9 Oblaţi din 8 ţari diferite, mărturisesc normalitatea apostolică pe care misionarii catolici o trăiesc în lume.

Pakistan, România, U.S.A., Bangladesh, Madagascar, Zambia, Nigeria, Haiti, sunt ţările întruchipate în viaţa celor 9 Oblaţi cărora PS Mariano Crociata le-a impus mâinile consacrându-i diaconi. Acest prilej deşi deosebit, este totuşi normal mai ales pentru un episcop, urmaş al apostolilor în slujirea mântuirii lumii întregi.

În predica sa Preasfinţitul a subliniat cum „ diaconul este forma de exerciţiu evanghelic a întregului sacrament al ordinului, ca orice serviciu eclezial şi că nu poate fi considerată în nici un caz ca o etapă tranzitorie a acestui sacrament, chiar dacă este prima, e deci o cale fundamentală de acces". La sfârşitul celebrării a voit să comunice emoţia sa “ pentru că a participat la o celebrare internaţională unde Sf. Liturghie, prin intermediul cântecelor şi semnelor, a dat spaţiu şi valoare diferitelor expresii ale experienţei ecleziale a culturii ţărilor din care provin cei 9 diaconi". A mai subliniat că această celebrare a fost ” un sacrament profetic şi o expresie a Rusaliilor şi a primirii Evangheliei, unde diferenţele găsesc demnitatea lor şi celebrează bogăţia lor dând mărturie despre iubirea care în Domnul Isus, Tatăl tuturor o revarsă în inima fiecărui om".

Această sărbătoare a popoarelor a continuat apoi cu un moment de fraternitate şi de bucurie cu un timbru tot atât de internaţional: o gustare culinară şi o prezentare artistică a frumuseţii şi a bogăţiei unei comunităţi în sărbătoare animată de Domnul Înviat care prin Înviere a răscumpărat “ pentru Dumnezeu cu sângele propriu oameni din toate triburile, limbile, popoarele şi naţiunile".

Acest dar al diaconatului, îl îndreaptă pe pr. Damian Cimpoeşu pe calea slujirii preoţeşti şi mai târziu spre locul unde pr. Heinz-Wilhelm Steckling, Superiorul General, îl va trimite pentru îndeplinirea misiunii oblate.

Poze 1 2