Misiunea trece, Evanghelia rămâne

Misiunea se încheie cu plecarea misionarilor dar continuă dacă rămâne o comunitate de credincioşi fascinaţi de iubirea lui Dumnezeu. S-a întâmplat încă o dată în trecut şi dumincă 20 martie a fost rândul Tîrgu Jiu-lui. Misionari Oblaţi ai Mariei Imaculată, înainte de a lăsa parohia catolică Sf. Ioan de Capestrano au înmânat crucea cu care săptămâna precedentă s-a deschis misiunea.De pe 13 până pe 20 martie misionarii au ajuns la locuinţele celor 350 de catolici răspândiţi printre cei 70.000 de locuitori din Tîrgu Jiu. Nu totdeauna a fost posibil să se găsească familiile întregi, dar în unele cazuri misionarii au fost aşteptaţi împreuna cu vecinii sau prietenii mai intimi. In aceste scurte întâlniri care au durat nu mai puţin de 30 de minute persoanele şi-au împărtăşit cu încredere propria trăire. In povestea oamenilor se întrevăd crăpăturile suferinţei, se adună mărturii de credinţă şi se contemplă darul fidelităţii conjugale trăită până la capăt. Se face rugăciuni împreună şi se invocă pe Dumnezeu ca Tată şi se primeşte binecuvântarea cu Crucea misionarului. Este loc şi pentru întrebări despre sensul vieţii sau asupra credinţei, ca în cazul unei persoane care ar fi vrut să oprească timpul: „ vizita familie mele a fost destul de scurta. Mi-aş fi dorit să ţină 2-3-4 ore cel puţin. Este o dovada de egoism? Este dificil pentru mine să conversez pe diverse teme spirituale direct din primele minute ale unei discuţii. În unele cazuri în timpul vizite a început un parcurs mai înaintat in Centrele de Ascultare a Cuvântului şi in alte întâlniri ale săptămânii ca Liturghia Euharistică cotidiană, celebrarea sacramentului reconcilierii şi alte celebrări comune. Despre aceasta dă mărturie un tânăr tată: „în timpul vizite făcute la mine acasă prin vorbele misionarului am simţit că Dumnezeu a fost prezent la discuţia pe care am avut-o. La Centrele de Ascultare au fost dezbătute subiecte tratate la biserica şi nu au fost înţelese până la cel mai mic amănunt. La slujba în cinstea Sf.-lui Iosif a fost o tema deosebită iubirea de tată, ceva care m-a mişcat în interiorul meu.

Familiile parohiei care au găzduit cele 6 centre de ascultare au deschis casele lor Cuvântului lui Dumnezeu şi la toţi cei care au primit invitaţia misionarilor. Pentru început că întotdeauna, a fost un pic de teamă, nu se ştia bine despre ce este vorba şi nu mereu se cunoşteau intre ei. Unii au trăit acest moment ca prima ocazie de a merge mai departe decât salutul care îl făceau de obicei in fiecare duminică înainte de a intra în biserică. Totuşi după aproape o oră petrecuta împreuna s-a risipit teama şi a ieşit la iveală bucuria de a sta împreună. S-a redescoperit ca familie convocată de Dumnezeu care vorbeşte.

În unul dintre Centrele de ascultare a participat un tânăr paroh ortodox cunoscut cu o altă ocazie la Tîrgu Jiu. Prezenţa sa a uimit şi a emoţionat pe cei prezenţi, cu puţin timp înainte, într-adevăr i-a murit mama şi în ziua precedentă a fost făcută o celebrare de comemorare. La sfârşitul întâlnirii preotul ortodox a cerut cuvântul şi nu a lipsit să sublinieze motivul prezenţei sale: „întâlnind misionarii învăţ un mod de a trai de a împărtăşii credinţa pe care o găsesc frumoasă şi actuală care izvorăşte din inima. Când se căută iubirea nu se fac multe probleme ci se simte nevoia numai de a mulţumi. Nu ne putem ruşina de a învăţa de la cei care Domnul ni-i pune in faţa pentru a cunoaşte şi a înainta mai mult în această iubire”.

O mamă mărturiseşte că a experimentat o comuniune mai profundă intre membri comunităţi şi continuă: „am înţeles că Dumnezeu mă iubeşte; dragostea mea pentru soţul şi copilul meu era îngheţată undeva in adâncul inimi. În săptămâna misiunilor aceasta gheaţă s-a topit şi a reînviat ceea ce crezusem pierdut. Am învăţat sa fiu calmă şi răbdătoare în faţa tuturor problemelor cotidiene”.

Apropiindu-se de Cuvântul Său a crescut conştiinţa de a avea nevoie de ascultare, de a intra in comuniune cu Dumnezeu revelat în Sf. Scriptură. Evanghelia înţeleasă într-o climă de fraternitate a pus în lumină identitatea lui Dumnezeu care de multe ori scârţăie cu propria imaginaţie şi cu obişnuitele stereotipuri care Îl desenează ca un drept judecător. Dumnezeul nostru, acela din visele noastre, din păcate s-a demonstrat cu totul diferit faţa de cum ni-L revelează Isus Cristos in Evanghelie.

Arhiepiscopul de Bucureşti, I. PS. Mons. Ioan Robu, a deschis porţile misiunii populare duminică 13 martie înmânând crucea Misionarilor Oblaţi ai Mariei Imaculată şi candelele Centrelor de Ascultare a familiilor. În timpul predicii celebrării de deschidere, care coincidea cu a cincia duminică din Postul Mare în care Liturghia Cuvântului re-propunea învierea lui Lazăr, Arhiepiscopul, subliniind ca Biserica nu a primit puterea de învia morţii dar datoria oneroasă de a ierta păcatele, a invitat oameni să trăiască ca o oportunitate pentru a se lăsa apropiaţi de harul lui Dumnezeu şi de a deschide inimile spre reconciliere. La acest apel a fost dat un răspuns primitor prin care sămânţa cuvântului lui Dumnezeu a răsărit încă o dată. Omul şi acest tărâm al Europei orientale sunt câmpul noii evanghelizării. Şi aici Biserica, prin natura sa misionară, dă voce Evangheliei care retrezeşte viaţa şi speranţa omului.