Consacrarea perpetuă a fr. Damian Cimpoeşu OMI

Data postării: 22.04.2009 08:44:45

Celebrarea sub cer deschis, duminică 19 aprilie 2009, pentru parohia romano-catolică Sf. Iosif Muncitorul din Traian (Bacău) care a participat la consacrarea perpetuă a lui Damian Cimpoeşu, OMI, este un eveniment cu totul deosebit şi marcat de prilejul Duminicii Divinei Milostiviri.

Adunarea duminicală a fost îmbogăţită de numeroşi prieteni ai fr. Damian şi de prezenţa Misionarilor Oblaţi ai Mariei Imaculate. Este vorba de comunităţile unde a trăit fr. Damian: Seminarul Misionarilor Oblaţi ai Mariei Imaculate din Frascati (Italia) şi de comunitatea oblată din Mărăcineni (Argeş). Delegaţia misionarilor a fost ghidată de către pr. Nicola Parretta, Superiorul Provincial al Misionarilor Oblaţi din Italia , fiind delegat de către Superiorul General pentru a primi voturile fr. Damian. Împreună cu parohul, pr. Albert Lucaci, au fost şi pr. Alois Fechet, vicar episcopal cu viaţa consacrată pentru dieceza de Iaşi, precum şi alţi călugări din zonă pentru a mărturisi bucuria de a fi slujitorii Celui înviat.

Depunerea definitivă a voturilor călugăreşti este un drum lung, de asemenea şi pregătirea sub grija lui Dumnezeu la care au cooperat diferite persoane. De ele şi de conjuncturile concrete a vorbit fr. Damian în timpul unei Liturgii a Cuvântului, care s-a desfăşurat sâmbătă 18 aprilie în biserica parohială.

Fr. Damian în momentul de faţă are aproape 30 de ani şi a fost al VII-lea din cei care aveau să fie până la urmă opt copii ai lui Ştefan şi Maria. În familie a găsit un mediu unde părinţii dau mărturie de credinţă prin rugăciune şi trăirea vieţii. Într-un fel aceste două lucruri, sunt bine reprezentate de tatăl lui Damian care deseori apare în curte cu coroana rozariului în mână. Fr. Damian, a fost ministrant în parohie şi când a ajuns în clasele V-VIII s-a născut în el dorinţa de a se face preot. A dat curs acestui impuls motivat de frecvenţa la nişte întâlniri, împreună cu ceilalţi băieţi care aveau aceleaşi idealuri, cu domnul dascăl din parohie, un fel de cateheză sau discuţii pe teme religioase şi nu numai. Familia a primit cu bucurie această veste şi l-a susţinut astfel pe toată durata Liceului franciscan unde odată ajuns s-a integrat fără mari dificultăţi.

După o primă perioadă de entuziasm au început să apară primele crize ale adolescenţei şi entuziasmul împreună cu toate idealurile copilăriei s-a risipit.

Providenţială a fost întâlnirea cu un Misionar Oblat al Mariei Imaculate, pr. Tonino Camelo venit în România pentru a predica nişte exerciţii spirituale. „Si uite-aşa – povesteşte fr. Damian - s-a întâmplat să cunosc un misionar cu care am rămas în contact şi astfel a renăscut în mine dorinţa de a fi misionar. Odată terminat liceul mi-am retras documentele şi am lăsat în urmă o pagină frumoasă şi bogată în multe evenimente care mi-au marcat în mod semnificativ existenţa”.

La sfârşitul lui octombrie 1998 avea să înceapă un alt stil de viaţă. „Lucrul care m-a impresionat pozitiv încă de la începutul experienţei oblate a fost descoperirea unui Dumnezeu care este Tată iertător, milostiv, ce-şi iubeşte fiii săi. După primul an exista încă entuziasm în continuarea vieţii de comunitate împreună cu ceilalţi amici cu care fusesem deja în liceu şi care răspunseseră şi ei la acest apel de a continua acea aventură împreuna cu misionarii oblaţi. Astfel am început încă un an în timpul căruia am făcut prenoviciatul, apoi noviciatul şi primele voturi pe 2 februarie 2002”.

Copiii din parohie au avut posibilitatea să cunoască această bucată a vieţii fr. Damian prin prisma Evangheliei lui Ioan care le-a fost prezentată în timpul unui mini-campus animat de Oblaţii din comunitatea din Frascati în perioada de pe 16 până pe 18 aprilie. Cuvintele cheie din Evanghelia lui Ioan (1, 35-43a) au fost reprezentate de către copii printr-un mim în timpul liturgiei de sâmbătă. Şi tot copiii, în zilele respective, între un joc şi altul, şi-au găsit timpul pentru a pregăti nişte peşti de carton, pe care au fost lipite câte un fragment din Evanghelie, care apoi au fost adunaţi într-o mreajă şi împărţiţi celor prezenţi. Aceste simboluri sugerează care este chemarea şi misiunea fr. Damian.

Astfel se trece în partea vieţii fr. Damian unde a experimentat formarea la viaţă apostolică, practic din 2002 până acum. „La seminarul din Frascati - zice Damian - nefiind foarte simplu, mai ales în primele momente de adaptare fiind vorba şi de o ţară străină, nu puteam să mă implic la adevărata valoare sau cu toate forţele mai ales în munca apostolică. La sfârşitul studiilor, în anul 2007-2008, am petrecut un an de misiune în România în comunitatea de la Mărăcineni, unde am avut ocazia să mă întorc printre cei pe care odinioară îi lăsasem, de data aceasta ca Oblat cu o formare intelectuală şi apostolică diferită faţă de cum fusesem înainte”.

Pe 19 aprilie 2009 iată-l pe fr. Damian iarăşi pe gazonul parohiei, înconjurat de familie, de Oblaţi şi de Biserică, pentru a-şi oferi intr-un mod definit viaţa lui Dumnezeu după carisma lui Eugen de Mazenod, fondatorul Misionarilor Oblaţi ai Marie Imaculate. Crucea, medalia cu icoana Mariei Imaculate şi cartea Constituţiilor şi Regulilor sunt primele daruri pe care le găseşte pe brazda acestei vieţi misionare.

Poze