W..V2

Webbalbumets sätt att fungera

- en mer detaljerad beskrivning

Webbplatsnamn - Sidan etablerades 2011-02-13, senast justerad 2011-02-13

Åter sidan 1 Åter sidan 2 Åter Startsidan

Många kan det här med webbalbum och foton på nätet mycket bättre än jag men många gör det inte ... och själv söker jag mig fram och försöker utveckla mig så gott jag kan.

Vidstående tips/råd/anvisningar är mitt försök att så bra som möjligt beskriva möjligheter, problem och funderingar kring användandet av Picasa webbalbum.

Ytterst tacksam för alla typer av tips, råd, anvisningar, rättelser, frågor, synpunkter etc från er intittare!

Kompletteringar/ Justeringar till vidstående text rödmärker jag i storleksordningen 3 månader.

Tips/Råd/Anvisningar

om foton/Album på webben

En suverän möjlighet … och kostnadsfri.

Enkelt och smidigt när man väl lärt sig rutinen … som inte kräver mycket av varken dig eller din utrustning.

Tips/Råd/Anvisningar till dig som besökare/betraktare

(med reservation för felaktigheter där jag missförstått eller inte förstått. Om du skulle upptäcka felaktigheter eller konstigheter så är jag så himla tacksam om du meddelar mig!)

Jag använder Picasa webbalbum som är en Googleprodukt. Användningen är kostnads- och reklamfri! (upp till 1024 MB – vilket innebär att jag som numer kör med så pass stora bilder som 1200 pixlar breda och runt 359 kB tunga kan få in cirka 3 000 bilder. Räcker långt!)

Webbalbumet är helt skilt från Webbsidorna. Det är två olika forum med två olika adresser.

Klart att jag ibland funderar över hur trygg jag (och alla andra) kan känna mig med Picasa webbalbum – och med trygg menar jag endast vad avser hur säker jag kan vara på att bilderna en vacker dag inte bara försvinner från Googles servrar och därmed cyberrymden. Det vore ju trist då man ju ändå lägger ner rätt mycket jobb på att välja ut, redigera och anpassa foton och sätta text till … och ibland lägga in på karta. Det blir ju en i vissa avseenden och för vissa - särskilt mig själv och Sanna - rätt värdefull och i praktiken oersättlig samling … även om man har originalen kvar bland sina egna bildmassor på olika medier. Klart att jag vill att mina foton ska ligga kvar och vara tillgängliga ytterligare 100 år. Är det sannolikt, rimligt, troligt??? Har inte lyckats få något svar från något håll. Nån sån kan ge mig nå´t svar eller tips? Systemet ger ju än så länge intrycket att vara stabilt och pålitligt.

Mitt albums startsidan finns på adress:

http://picasaweb.google.com/nils.olof.bromee

Här kan du – och alla i hela världen - se alla mina öppna album – ”Mina bilder” står det längst upp till vänster.

Du som klickat på någon länk på någon av mina hemsidor kan direkt eventuellt hamna i ett bildspel från ett visst album. Klicka på x-knappen i bildspelets nederkant och sen på ”Mina bilder” uppe till vänster så kommer du till startsidan!

Grundläggande tips! Öppna webbalbumfönstret så det fyller hela din skärm!

På startsidan ser du ett ”signifikant” foto per album, albumtitel (förkortad – men peka på den så ser du hela titeln (fönstret måste förstås vara aktiverat!)), antalet foton i albumet och datum när första fotot i albumet är taget.

Genom att klicka på ett foto eller en titel väljer du ett bestämt album och kan då se alla albumets foton som minibilder. Hur mycket mini kan du styra med skjutreglaget uppe till höger. Du kan också direkt se till vilka bilder det finns bildtext – pekar du på bilden får du hela bildtexten. (Av prioriteringsskäl(tidsbrist) har jag inte skrivit text till alla foton).

Du kan kommentera valfri bild genom att klicka på den – du får då upp den stor och under ett fönster: ”Lägg till en kommentar” som då jag och alla kan läsa. Välkommen kommentera!

Tillbaka till startsidan kommer du alltid genom att klicka på ”Mina bilder” uppe i vänstra hörnet.

På varje albumsidan kan du i högra kolumnen läsa en textsnutt som innehåller info om just det albumet med alla sina bilder.

Om jag har lagt in foton på kartan så får du här också en kartöversikt var i världen fotona är tagna. Den spetsiga nederdelen av de röda ”prickarna” anger ganska exakt varifrån fotot är taget. Oftast har jag bara mäktat med att ange enstaka fotons geografiska läge.

Det går att dra i kartan och det går att zooma i kartan (in med + eller vänsterdubbelklick, ut med – eller högerdubbelklick) men knappast så intressant. Man kan här inte heller klicka på en prick och se vilket foto som är taget där.

”Visa karta” som står under den lilla kartöversikten kan vara intressantare. Där får man upp albumets alla foton som jag lagt in på kartan och man kan klicka på varje bild och se bildtext och exakt position. Man kan med pilarna ovanför bilden bläddra bland bilderna i albumet (även spela upp som bildspel möjligt) – men här endast bland de kartinlagda bilderna – som aldrig(ev. sällan) är alla i albumet.

Kartan i sig är fantastisk. Man kan zooma i stort sett obegränsat i den och man kan förflytta sig i sid- och höjdled (skrolla) genom att dra med handen (håll nere vänsterklick) eller genom att använda pilarna uppe i vänstra hörnet. Man kan välja uppe i högra hörnet om man vill se terrängen som karta, som satellitbild eller som terrängbild.

”Visa i Google Earth” är en annan fantastisk möjlighet men kräver särskilt program. Går inte in på detta här.

När du ska titta på mina bilder så ska du förstås göra det i fullformat. (Hur blir det på en liten skärm – en skärm som kanske ej förmår visa 1200 pixlar på bredden?) Då kommer bilderna bäst till sin rätt. Du ska också välja tid du vill titta på varje bild + eventuell bildtext. En fast lika lång tid för varje bild (3 sekunder i utgångsläget i bildspel) är knappast smart. Olika bilder + ev. bildtexter behöver säkert olika tid hos dig som betraktare. Välj alltså manuell frammatning enligt nedan!!!

Börja med att klicka på bild nr 1. Då får du upp den stor. Klicka sen på ”Bildspel” uppe i vänstra hörnet och därefter omedelbart på knappen med den riktiga vänsterpilen som kommer upp i nedre kanten. (Du har nu hamnat på albumets antingen första eller sista bild – beroende på hur snabb du var.) Med högerpilen kan du i egen takt bläddra dig framåt i albumet och du kan se och läsa eventuella bildtexter. Vänsterpilen tar dig ett steg bakåt.

Foton kan ibland inledningsvis, någon sekund, visas grovpixliga – ej med full upplösning. Detta beror på dålig överföringshastighet – som kan ha flera förklaringar. Den som inte har bredband kanske drabbas av det är regelmässigt och ordentligt? Men även bredbandingar kan drabbas … och ibland ganska ordentligt på grund av tillfälliga överbelastningar på avsändarsidan eller i nätet.

Kommando-tangenterna nertill i bildspelsmoden försvinner efter några sekunder men återses så fort du rör pekaren på skärmen. Om du tycker att en bildtext stör en bild kan du klicka på ”Dölj bildtexter”… men för att inte bildtexterna fortsättningsvis ska döljas för denna och kommande bilder så måste du återställa. Klicka på ”Visa bildtexter”!

Med högerpilspetsen, mellan pilarna enligt ovan, startar du ett automatiskt bildspel med tid för varje bild som i utgångsläget är 3 sekunder men som med + och –knapparna kan ställas mellan 1 och 20 sekunder. Möjlighet att pausa finns.

Ur bildspelsmoden tillbaka till albumsidan kommer du genom att klicka på kryss-knappen i kommando-raden nertill.

Ett alternativt sätt att titta på fotona är att utgå från albumsidan och vänsterklicka på första (eller valfri) bild. Då får du upp denna – dock ej i fullformat (100% av den storlek jag lagt in den i (ofta med en bredd på 1200 pixlar) – och då blir det en kvalitetsförsämring!). Nu kan du bläddra dig fram- och bakåt i albumet med hjälp av pilspetsarna ovanför bilden. I denna mod kan du läsa bildtexten (om det finns någon. För bilder på högkant kan bildtext hamna nedanför synlig fönsterdel – vertikal skrollning behövs då) och du kan se en kartangivelse (om det finns någon – obs zoomnings- och skrollningsmöjligheterna) . Du kan också rotera och förstora bilden. Du kan också, som jag beskrivit ovan, under bilden kommentera den. Gör gärna det!

Genom att etikett-märka foton kan jag genom att söka få upp alla andra fotografer som etiketterat med samma etikett.

Ett annat väldigt viktigt tips utanför själva webbalbumet är: När du på hemsidan klickar på länken till webbalbumet så - Högerklicka och Öppna i eget fönster!!! - så slipper du få besvär med - ibland en massa -bakåtsteppande när du ska tillbaka till hemsidan igen.

Nils-Olof Bromée Blästadsgatan 96 589 23 Linköping 0733-277088 nils.olof.bromee@gmail.com

Alltid intresserad av dina frågor och synpunkter - svar garanteras!!! Åter Startsidan