de´va´januari2009de´...

De´ va´ januari 2009 de´ ...

nissebee.googlepages.com - Sidan etablerad 2009-02-01, senast justerad 2009-02-01

Åter Startsidan

Kolumnen till höger återfanns på min webbplats Startsida perioden 1 februari -28 februari 2009.

Ettårsjubileum för min webbplats

är det i och med denna sida. Det har varit kul att hålla på och det har varit kul att få respons och hålla kontakt med er mina friends - som efterhand blivit fler och fler. Om jag går tillbaka till sidan "Storhetsvansinne eller ..." som jag etablerade i början av "projektet" så kan jag konstatera att syften, mål och målgrupp håller helt och fullt även idag. Trots att det ser ut så på bilden är ingen upphällning på gång.

Varför "friends" istället för "vänner"?

Jag tycker friends låter bättre än vanner som ju mailadressen skulle bli om jag försökte mig på vännerutskick. Snacka om att det hander mycket på vidstående bild.

Premiär - riktigt bra film

...var vi på Filmstaden i Linköping den 9 januari 2009. Det var Mankells Wallander med "Hämnden" som gjorde sig ... riktigt bra. En av de bästa Wallanderfilmerna måste jag nog säga. Det är också en hel del skillnad att sitta i en biosalong och knapra en påse Ahlgrens bilar under förspelet jämfört att sitta hemma framför den futtiga 42-tummaren. Gunilla och jag tyckte filmen var välgjord och häftig med en bra story. Brister kan man alltid hitta men underhållningsvärdet var på nivå Ab+ --- a-. Inte illa.

Reflekterade bl.a. över vad en lite pojk från Sveg kan ställa till med.

Och han tar ju priser på priser den där Mankells pojken. Har han haft tur eller varit duktig? Han hade förstås tur som blev så duktig ... och framgångsrik.

Väldigt väldigt intressanta TV-program runt årsskiftet

Dels Sturmark intervjuar i TV8 - 8 stycken halvtimmesprogram.

Dels "Vad är en människa?" med Fredrik Lindström i Kunskapskanalen. Åtta stycken heltimmesprogram. Jag har inte missat ett enda ... och de har varit väldigt intressanta.

Christer Sturmark, som bl.a. skrivit boken "Tro och Vetande 2.0" har lungt, sympatiskt och systematiskt intervjuat åtta kända svenskar som alla har en icke-religiös livssyn: Björn Ulveus, Eva Dahlgren, Christer Fugelsang, PC Jersild, Nyamko Sabuni, Kaj Fölster, Pernilla Ouis och Göran Lambertz.

Fredrik Lindström har lite stökigt, rörigt, tjatigt och pratigt intervjuat 8 andra - kanske inte lika kända svenskar - men mer professionella inom respektive områden. Intressantast var Martin Ingvar, Åsa Nilsonne, Christer Hedin och Peter Gärdenfors. I vissa av programmen tyckte jag Lindström tjatade och virrade till programmen - och dominerade dem väl mycket ... men det kom ändå fram mycket intressanta frågeställningar - och framför allt svar - de hade ju också en hel timmes programtid.

Ovanstående TV-bild är definitivt inte representativ för mig - men ändå rätt rolig.

Byta dörr eller inte

- eller spelar det ingen roll?

December månads kluring. Jag har fått flera svar och inget enskilt har ännu övertygat mig till 100% ... så jag ber om anstånd att kora vinnare. Har du inte hunnit svara får du en chans till under februari.

Separationsångesten återuppstår

varje gång jag ska göra mig av med gamla saker. Nu senast när jag hivade ett fyrtiotal gamla VHS-band med inspelade "pärlor".

Mysigt med Sanna och Henrik

Fotot är från januari 1988. Nu har jag mindre hår men samma halsband, samma klocka, samma fru och samma dotter. Härligt ha en dotter som vuxit upp och kontakt med henne var och varannan dag. Sanna inleder alltid telefonsamtal med att fråga: "Vad gör du" ... och sen lyssnar hon tålmodigt när jag berättar. Det känns bra. Sannas pojkvän Henrik har vi lärt känna rätt väl nu - en trevlig, duktig och juste kille. Mysigt ha dem här emellanåt - bland annat i julas. Jag fick en kul julklapp av Henrik - en radiostyrd helikopter som jag redan störtat med ... men den kommer att gå att reparera ... och helt klart är att man bör ha ett STORT fält - typ fotbollsplan - till förfogande för att träna och komma underfund med flygning.

Överraskande stor matprisskillnad i Ekholmen

- vårt närmaste shoppingcentrum - mellan ICA Signalen och Willys. Den 6 januari 2009 hade jag tydligen ovanligt gott om tid - för först var jag och handlade på en av mina stamaffärer - ICA Signalen ... sen fick jag för mig att jag skulle gå in på grannaffären Willys och kolla priserna på exakt samma varor. Jag låste in varorna jag köpt i bilen och gick tillbaka med kvittot och en penna i händerna. Hör och häpna - samtliga varor jag köpt som fanns identiska på Willys var billigare där. Kolla in listan nedan!

Arla Mellanmjölk 1,5 liter 10,50 - 09,25

Broccoli Djupfryst 1 kg 16,90 - 16,50

Chokladkaka Chilismak 21,90 - 19,98

Falu Rågrut dubbelpaket 16,50 - 14,80

Flingor Start Hasselnöt 28,90 - 26,25

Provia Fruktdryck Skogsbär 1l 19,90 - 18,98

Provia Fruktdryck Nypon 1l 19,90 - 18,98

Flingor Havreringar 23,90 - 20,95

Klassisk Nyponsoppa Pulver 25,90 - 22,75

Köttbuljong Knorr 6 tärningar 14,90 - 09,60

Marmelad Old England 23,90 - 17,98

Olivolja classico 49,90 - 46,95

Pangasius filé Fisk Fryst 800 gr 49,90 - 29,90 ("Extrapris")

Rapsolja Eldorado 19,90 - 16,50

Flingor Rågfras 27,90 - 24,50

Smör 25,90 - 24,85

Vaniljyougurt Skogsbär 1l 19,90 - 16,90

Vispgrädde 3 dl 09,90 - 08,75

ICA Signalens matkasse kostade 426,40 - 4,26 = 422,14 kr.

Willys identiska kasse skulle kostat 364,37 kr.

Skillnad: 57,77 kr!!!

Om man har ICA-kort och drar detta får man förvisso 1% återbäring - skulle i det här fallet innebära 4,26 kronor ner för ICA-varorna - sen råkade ju en av varorna ha "extrapris" på Willys ... men extrapriser på Willys är ofta riktigt ordentligt bra ... rejälare än "extrapriserna" på ICA.

Om jag vid detta enda inköpstillfälle istället handlat på Willys kan man säga att jag skulle fått en halv flaska gott vin på köpet - som förvisso kanske slitit på både lever och hjärna - och vem vill ha en halv flaska. Men till Rädda barnen då... och fotot var ju inte så representativt för min matkasse.

LHC-HV71

spelade 3-3 i en härlig match i Cloetta Center i mitten på månaden. Gunilla hade givit oss biljetter i julklapp så vi var där och avnjöt och Gunilla tjöt. Fullspikat = 8500 pers. För mig känns det något overkligt att komma in i salongen ... och inte få sitta på första bänk. Klickar du på bilden ser du pucken i LHC:s mål ... och i förgrunden ser du också nätet som skyddade oss i publiken och min kamera för förlupna puckar.

Konsumerade böcker under januariKlicka på bilden och kolla in - snacka om en VERKLIG BOKHYLLA!!! "En lycklig man" av Arto Paasilinna och "Fågelbovägen 32" av Sara Kadefors - båda i mitt tycker högt underhållningsvärde. Men uppfattningarna om böckers underhållningsvärde är som alltid varierande. På Boksidan.net kan man läsa lite om innehållet och oftast ett antal recensioner. Klicka på länkarna ovan får du se! För min del har bokkonsumtionen i vanlig ordning skett via öronen ... men jag kan faktiskt också läsa. Håller på med Bibeln, Illusionen om gud och Tro och vetande 2.0. - och har efter ett tips börjat på "Gentlemen" av Klas Östergren ... Boxaren och pianisten Henry Morgan bor i en egendomlig våning på Hornsgatan i Stockholm. Där bor också hans bror Leo, fd barnstjärna, filosof och 60-talspoet, nu ordentligt nergången. Författaren Klas Östergren driver omkring i stan sommaren 1978, bestulen på allt han äger, förutom två skrivmaskiner. Han blir erbjuden ett rum uppe hos bröderna Morgan. Verkar väldigt bra!

Fiskleverolja tviiiiiii!!!!

Käkar Omega-3 tabletter ... åtminstone periodvis. Läste om risken för härsken "fiskolja". Nyfiken som jag är ville jag testa så jag bet sönder en tablett ... URK och FY!!! Direkt fick jag associationer till fiskleverolja som man som liten skulle ta en sked av varje dag. Förstår att man tyckte det var hemskt. Och den hemska smaken sitter i länge.

Min metod att få saker och ting gjorda

fungerade rätt bra under januari. Jag hade ju beskrivit 5 verksamheter/mål. Jag jobbade med dem alla och jag kom långt ... och nådde flera mål ... men inte alla riktigt. Redovisning/Sammanställning/Nya erfarenheter kommer efter tre månader - dvs till 1 april.

Motion är jätteviktig för alla ... men måste förstås anpassas efter var och ens förutsättningar. Jag måste tänka på att jag har ömtåliga hälar så jag behöver förutom bra på fötterna - mjukt underlag ... springer vid sidan om asfalt och plattläggningar - och är det käle i marken blir det för hårt - inte bra.

För mig måste det också vara enkelt, fritt och inte för dyrt att få min motion. Alltså: Gå(inledningsvis)-spring ut hemifrån 3,5 gånger per vecka. Spring en trivsam och lämplig väg på så mjukt underlag som möjligt under en halvtimme. Vänd! Hitta och spring samma väg tillbaka. För omväxlings skull har jag ett antal olika rutter. Hem kommer jag välansträngd efter en timme ... och då har jag sett djur och natur från olika väderstreck, det har gått såväl utför som uppför, jag har sett detaljer från båda sidor, jag har tränat mig på att hitta hem (hjärnjympa). Ljud med underhållningsvärde i öronen. Mobiltelefon med om man skulle behöva ringa taxi eller ambulans.

Obama får det inte lätt

Jag kan inte förstå annat än att USA med sina enorma underskott i såväl handelsbalans som statsbudget som summan av alla privatbudgetar går en riktigt mörk och jobbig framtid till mötes.

Och Amerikas genom tiderna mest populäre president han fick det inte roligt på slutet han - då han istället blev den impopuläraste genom tiderna. Kanske kommer han att få upprättelse om 10 - 30 - 50 år ... om utvecklingen i Irak går emot demokrati ... och att detta sprider sig i arabvärlden. Kriget mot terrorismen måste, tycker jag, fortsätta ... MEN genom respekt, dialog, medmänsklighet, tolerans och diplomati. Fysiskt våld bör enbart användas för försvar ... men hur hade det sett ut i Irak nu om inte Saddam slagits ut? Ingen vet men det är heller inte rimligt att länder ostört ska få möjligheter att utveckla massförstörelsevapen. Uppenbarligen fick Bush felaktig underrättelseinformation om läget i Irak innan han fattade beslut om anfall. Oavsett - klicka på bilden och kolla in boken han har under armen.

Katekumenatet - ”vuxen väg till tro” – tuffar på.

Efter åtta sammankomster under höstterminen och två nu under vårterminen kan jag konstatera att det är intressant, givande och frustrerande. Jag skulle önska att det var sammankomster varje vecka istället för var annan och de fick för min del gärna vara 3-4 timmar istället för 2.

Vi är sex människor som träffas för att tillsammans diskutera och uppleva kristendom. Två är ”proffs” – anställda av kyrkan. En manlig präst (teologie doktor) och en kvinnlig diakon. En ung kvinna är engagerad i Domkyrkoförsamlingen. Vi är dessutom tre ”icke så kyrkliga” som sökt oss till Katekumenatet enbart av intresse. En ung kvinna och en ännu yngre kvinna – åsså jag. Vi sägs alla ha samma människovärde.

Dessutom de heliga krigen på flera fronter. Såväl den muslimska guden som den kristna guden vill ju att dess anhängare ska missionera på jorden ... och fundamentalisterna är livsfarliga. Lycka till President Obama! Du verkar sympatisk och du verkar vilja väl.

Jag har fått uppfattningen att alla de andra definitivt tror på en personlig Gud – alltså en Gud som skapat oss människor till sin avbild och som finns närvarande och tillgänglig för ”samtal” – bön.

Det blir förstås väldigt intressant – jag är så himla intresserad och nyfiken. Jag är ju såväl döpt som konfirmerad, jag har gått i söndagsskolan och varit med i såväl Missionskyrkans Juniorer som svenska kyrkans scouter. Jag är uppvuxen i ett kristet land och i ett kristet hem – med en far som präst. (Jag har för övrigt satt samman en särskild sida om mina kära föräldrar: TACK KÄRA Mamma och Pappa - och FÖRLÅT!)

Vi börjar varje sammankomst med att gå varvet runt – var och en får berätta vad som för tillfället ligger längst upp i medvetandet, vad som för tillfället känns mest angeläget, engagerande eller problematiskt. Självklart berättar var och en bara det den själv vill men jag har fått intrycket att vi alla är öppna och frikostiga … Vi har förstås enats om att det vi delger stannar inom gruppen.

Detta är, tycker jag, skönt, intressant och bra … man lär känna varandra och får bättre förståelse för varandra och människor i gemen. Utmärkt mötesinledning!

Ett annat inslag som gjort att vi lärt känna varandra är ”livs-berättelserna”. Vi har alla, var och en, fått disponera valfri tid vid en sammankomst och berätta om oss själva och våra liv. Övriga har tysta lyssnat – men man har gärna fått ställa frågor efter avslutad berättelse. Man berättar förstås bara det man vill – men det känns även här som alla varit väldigt öppna, ärliga och generösa. Självklart har tiden inte medgivit alla detaljer och självklart har alla ”innersta rum” som inte kommer fram – men ändå – Väldigt fint, intressant och lärorikt. Utmärkt inslag!

”Vuxen väg till tro” i Svenska Kyrkans regi tyder på att jag givit mig in på en väg där målet är TRO på GUD. Så måste det väl vara. Jag är intresserad och medveten – och jag är där frivilligt - så det är helt i sin ordning. Alla är trevliga och snälla och vi skämtar och skrattar gärna … och fika bjuds vi i god ordning också på – ”kyrkkaffe”.

I sammanhanget kan jag nämna att jag nu på vårterminen också gått med i en kurs i Folkuniversitetets regi som heter ”Världsreligionerna”.

Livsfrågorna är ju STORA och ANGELÄGNA – kanske livsavgörande … och till och med evighetsavgörande – så det gäller att komma rätt … i alla fall inte helt fel.

För mig skulle det kännas tillfredställande att jag, särskilt när jag dör, har en övertygelse eller tro, som är väl genomtänkt och som ger mig sinnesro.

Så mycket kan jag väl säga att jag, när jag dör, mycket hellre skulle vilja komma till Paradiset än till Helvetet eller Totalförintas. Här kan kristendomen trösta och inge hopp.

Nu känner jag ändå att jag inte kan och vill lägga alltför mycket tid på forskning och funderade – för det tar så mycket tid från annat som också är viktigt – som tillexempel att umgås. (Man borde umgås mer än man gör!) Jag har ändå intresserat mig ett helt långt liv och intensifierat intresset senaste året.

Jag siktar på att nå mitt mål nu under vårterminen – sen släpper jag ”projektet” … men givetvis med ett öppet sinne … det kan ju hända något som gör att jag känner att jag vill ompröva mitt ställningstagande.

Den som lever och läser här får se.

Mer om processen och mitt resultat längre fram.

Bästa kamera - uppföljning

För den som vill plåta lätt, enkelt, säkert och billigt - men ändå få kanonbilder - gäller fortfarande Canon IXUS 860 IS - som nu kan köpas för cirka 2000 kr - har sett priser på 1995 kr. Suveränt. Passa på!!! Kameran räcker mycket långt. (Jag har modellen/generationen innan.) (Som jag meddelat tidigare känner jag lite större osäkerhet kring allra senaste årsmodellen - IXUS 870 IS. Avvakta!!!)

Önskar du en lite mer kvalificerad kamera - men fortfarande en kompakt- så ska du köpa en Canon Powershot G10. Kanonkamera om du önskar mera manuella inställningsmöjligheter, starkare zoom, suverän närgräns för macro (1 cm) och optisk sökare - men den väger 210 gram istället för IXUSens 155 gram, och den kostar runt 4500 kr.

Onödigt kvalificerad kamera tycker jag - IXUSen räcker så himla väl för normala behov. Båda har förstås vidvinkel som jag bara tycker en kamera måste ha.

Andra kameror typ Ricoh GX200, Samsung NV24HD, FujiFilm FinePix F100fd, Panasonic Lumix DMC TZ5, Panasonic Lumix DMC FX150 och Sony Cybershot DSC-W170 m.fl. konkurerar om förstaplatsen men intar den inte!!! Panasonic släpper inom kort en ny modell: Lumix DMC FS15 som ser bra ut på pappret - bild ovan till vänster - den ska jag dissekera. Jag är öppen för frågor och synpunkter - och nya alternativa kameror.

Dolda kameror är ändå roligastså här gör du själv en dold kamera.

Spara bör man

- varför inte med bästa möjliga ränta

Men bästa räntorna på obundet sparande har gått ner ordentligt senaste månaden ... och risken är att de fortsätter ner. Grattis till dig som nappade på Akeliuserbjudandet ... hans garanterade 6,56% per år i tre år framstår som allt bättre ... MEN oavsett ... det är ju alltid några aktörer som ligger i topp när det gäller sparräntor. Idag den 1 februari är det dessa:

Akelius (idag 5,75%)

Parex (idag 5,0%)

Nordax (idag 4,5%) (nej! Idag 5,75% -men fr.14e feb 4,5%)

SparkontoPlus (BlueStep Finans AB) (idag 4,25 ev + 0,3%)

Marginalen (idag 4,25%) (fr.3e feb 4%)

Aktiv Kapital (AK Spar) (idag 4,1% - minst 15 000 kr)

Collector (idag 4,0% - minst 5 000 kr)

Alla - utom Akelius - har insättningsgaranti. Men man måste gå in och titta på deras sidor när man vill slå till - Räntorna är rörliga! Men man kan ju inte jämt hålla på och jaga bästa ränta ... det finns andra värden i livet. Girighet är dessutom en dödssynd - SE HÄR!!!

DN:s uppställning "Sparräntor" i söndagsbilagan - Ekonomi kan man aldrig lita på.

Att ha sparpengar på Nordea, Skandia, Nordnet och Avanza är inte nå´t vidare - där ligger sparräntorna idag på 0,5% - 2,5%. Se upp!

Här om dan hade SBAB helsidesannonser i tidningarna om sitt "fantastiska" sparkonto - också utsett till "Årets sparkonto 2008" av Privata Affärer ... men se upp! Bara 2,85% ränta idag på detta!

Stjärnorna på slottet

på TV har ju varit kul att se. Spännande få se och höra människorna vara sig själva och inte i roller som man annars ser "stjärnor". De bjussar mycket på sig (delvis tack vare gott om gott vin) ... och man får se roliga klipp. Jonas är ju en härlig typ, sedan länge avhållen av såväl Gunilla som mig, och han gjorde en stark insats när det var hans dag - tänk att till och med Mark fick komma med på slutet - även om man kanske rynkade lite på näsan åt hans sätt veckan innan på Staffan Schejas dag. Och fru Dellert hon var ju en riktig krutgumma med sina 84 år. Intressant diskussion kring bokinnehåll

Apropå Liza Marklunds bok "Gömda". Vilka friheter kan författare egentligen ta sig när det gäller att applicera storys på nu eller tidigare levande människor? ... och ibland med verkliga och fullständiga namn. Tydligen i stort sett vilka som helst bara man hävdar att det är en roman eller fiktion och inte en biografi eller en dokumentär. Men även i biografier och dokumentärer kan författaren tydligen ta sig stora friheter. Enda risken verkar vara att utpekade känner sig kränkta och drar författaren inför domstol - och vinner - vilket säkert inte är lätt.

Guillous användande av Putin och Sarkozy i sin bok "Men inte när det gäller min dotter" förvånade mig. Hade han stämt av med dem? Han lät dem ju göra rätt häftiga dramatiska saker - så kan man tydligen göra.

Oavsett vad en bok utger sig för att vara får man - liksom när man läser en tidning - ta innehållet med en nypa salt.

Kanske skulle man skriva en självbiografi.

20090131/Nisse

PS. Jag har satt in ett nyare Nisseporträtt uppe i headern, från december -08. Ut åker detta äldre:

Nils-Olof Bromée Blästadsgatan 96 589 23 Linköping 0733-277 088 nils.olof.bromee@gmail.com

Alltid inttresserad av dina frågor och synpunkter - svar garanteras!!! Åter Startsidan