devaseptember2009de-påg

De va september 2009 de - på G

Fredagsmorgon den 2 oktober7 grader kallt i natt sa grannen, 4 grader läste jag av på min termometer. Oavsett var det hård is att skrapa på rutorna på morgonen. En riktig köldknäpp blev det så här i början av oktober efter en mild och fin september. Bilderna här är tagna idag - dels på de frostiga blommorna, dels på tomaterna som vi räddade in igår. Alla bilder går att se stora genom ett á två enkla klick på dem - förstås!

Förlåt för övrigt att jag är lite sen med nya sidan.

Gud existerar inte - tror jag

Del 3 (2009-10-01)

Med anledning av min redovisning på förra månadssidan om Guds "ickeexistens" fick jag kommentarer från en av mina vänner. Redovisningen på denna månadssida blir

dels min väns kommentarer med mina kommentarer på dessa

dels en lite betraktelse över vad jag jag tror på när jag nu inte tror på Gud och att jag ändå tror att jag ändå tror en genuin Gudstro kan vara ytterst välgörande och god - ja rent av önskvärd och eftersträvansvärd!

Kunde Jesus verkligen verkligen gå på vatten? Jag har hört någon som sa att åtminstone före sin död ... efter uppståndelsen funkade det inte för då hade han ju hål i fötterna.

Läs senaste avsnittet - Del 3 (2009-10-01) nederst på på sidan "Gud existerar inte - tror jag".

Kurs - med livet som insats

På förra månadssidan nämnde jag kort om en veckolång kurs jag gått på: "Konsten att leva - från Predikaren till Sartre". Jag lovade berätta mera på nästa - dvs denna - månadssida. Nu känner jag mig stressad och pressad så jag nöjer mig med länkar till mitt webbalbum där det finns såväl text som bild.

Länk direkt till bildspel med bildtext.

Länk till albumöversikt med sammanfattande text.

Nedan en en av mina bilder på Ordföranden Mästaren him self - Christer Sturmark. Han var med och föreläste och dinerade med oss festkvällen första kvällen - med tofs som Anders Borg.

Det var alltså föreningen Humanisterna som arrangerade kursen. Återkommer i höstmörkret med betraktelser kring existentiella och livsåskådnings -frågor - för det var ju det det handlade om. Klar koppling till utredningen om Gud.

Nu har jag alltså gått på en "ateistkurs" ... men jag har å andra sidan gått också på - och går på "teistkurser". Jag hoppas och tror att det ska falla ut något vettigt av detta.

Läs gärna på Wikipedia om definitionen på Ateism och Teism!

Ett annat livhar jag börjat leva - för tillfället. Jag lyssnar på Per Olov Enquists bok - "Ett annat liv". Fascinerande. Mycket mycket bra. Vilken berättare och vilken historia - en njutning att lyssna på. Vilken härlig berättarröst och så mycket intressant han har upplevt och har att berätta denne man. Om honom hade jag innan Ett annat liv egentligen ingen aning ... men nu har jag förstått att han är född i Hjoggböle och är en av Sveriges främsta författare med en enorm produktion av böcker, dramer och filmmanus bakom sig - och att han tilldelats ett otal priser ... nu senast på bokmässan i Göteborg för Årets Bok-CD ... och den som jag då redan hade hemma på lån från biblan - hela 13 CD vilket innebär uppåt 15 timmars underhållning - Waaooowwwww!!!

Plura och Eldkvarn var vi på Vår vana trogen satt vi på första parkett precis mitt i salongen. Intimare kan det knappas bli. Så kan man få till det om man är tidigt ute med biljettköp. Innan käkade vi middag på glasverandan på Storan. Gunillas storebror Björn med fru Gun var på besök och me i svängen. Prisvärt, gott och trevligt på Storan. Konserten gav mig väl inte sådär jättemycket ...svårt höra texterna ... men visst - lite rockigt var det ... inget mellansnack att orda om. Jag har heller inget förflutet med det här gänget därav väl lite svårt att känna en massa nostalgi och så. Correnrecensenten gav CCCC - jag ger 2,5 Nissar av 5 möjliga. Tacka vet jag Sven-Ingvars ...

På Eldkvarns hemsida kan man se lite mer städade bilder på gänget än de något sletna och slaskiga kläder man kan se här på mina bilder från konserten. Lite låtar som slagit hittar man förstås på Youtube - t.ex. Hunger Hotell, Fulla för kärlekens skull och en gammal klassiker - från den tiden då gänget var unga - yngre - Kärlekens tunga. Jag tycker nog text och musik går bättre fram den här vägen.

Kräftfest hos Malin och Björn

Årets traditionella kräftfest - den 18:e i ordningen - med Sannas lekkamrater på Blästadsgatan med familjer genomfördes i Malins och Björns vackra hem i trakten av Björsäter. Vägen dit gick bra att hitta.

Vi var verkligen fulltaliga med barn, barnbarn, respektive och inte minst Malins och Björns lilla dotter Ingrid och stora svarta vovvar Frans och Magnus. Och hör och häpna - jag åt för första gången kräftor - i stället för räkor. Det bjöds på hemfiskade och -lagade och de föll mig i smaken. Kanon! Himla trevlig kväll - TACK Malin och Björn för värdskapet och kräftorna och TACK till Sannas Henrik för hemkörningen.

Styrelsemöte hos mig

hade jag den 7:e. Det var Samfällighetens styrelse på 7 man varav en kvinna som samlades runt vårt köksbord och "styrde och ställde" för Blästadsgatan. 109 st hus ingår - alla tvångsanslutna ... sedan över 30 år. Som sekreterare fick jag också nöjet att skriva ner och skriva under vad vi kommit fram till ... och det gick precis in på ett A4-arks båda sidor ... när jag drog ner bokstavsstorleken till 11 punkter. Kul att vara med i den här styrelsen igen ... det var cirka 25 år sedan senast.

Guldgruvan Sveriges Radio

Här skulle man kunna tillbringa resten av sitt liv. Så himla många intressanta program ... särskilt på P1 - men även P4 - t.ex. Lotta Bromé med P4 Extra. Och man kan lyssna på dem när man vill, var man vill ... och pausa i dem som man vill. Och man behöver inte ens nån radio!!! Och det är enkelt ... faktiskt!!! Det enda man behöver är en liten mp3-spelare. Jag snackar om "Poddraddion".

Årets sommarprogram

Nu har jag lyssnat igenom fler ... som jag valt ut som intressanta och/eller blivit tipsad om ... och då har jag förstås ändå missat ett antal som jag säkert skulle valt ut bara jag vetat. Jag redovisade 16 med korta kommentarer på min förra månadssida ... nedan kan jag redovisa ytterligare några.

Alla människor har förstås sin fantastiska historia men vissa har genom arv och miljö fått begåvningar och upplevelser utöver det vanliga och ofta blivit mer eller mindre "kändisar". De flesta sommarvärdar är av den karaktären därför blir det ofta extra intressant och underhållande att lyssna till deras berättelse och höra deras musikval ... Att man numer i poddradion (bara) får höra en snutt av musiken tycker jag är perfekt ... det är ju berättelserna som har det högsta underhållningsvärdet ... men man får ändå glimtar av och påminnelser om musikaliska pärlor ... för det är klart att s-pratarna valt ut (sina) pärlor.

Även du kan lyssna på valfri sommarpratare nu - direkt i datorn eller överfört till din mp-3-spelare. Gå in på sidan Podradio av Sommar i P1, högerklicka och "Spara mål som". Får du problem - hör av dig till mig.

Elisabeth Gummesson - Levande och intensiv berättelse om ett dramatiskt liv med nära dödenupplevelser och framgångar. T.ex. om när pappan störtade med sitt plan och hur hon sövde sin dotter med RollingStones.

Ingvar Kamprad - Bonnpojken från Småland berättar sitt livs historia och den går inte av för hackor. Några nyckelord för IKEAs framgångar: Teambuilding, förbättra hela tiden - varje dag!

Joe Labero - Förtrollande! Alltid diggat hans magi men förut inte gillat hans snack ... men han har tagit sig och blivit riktigt vältalig. Blandade känslor att se och höra avslöjandena av hans och hans kollegors trick på TV5.

Jan Guillou - Herr duktig är ju också riktigt duktig ... tycker jag ... det kan inget ta ifrån honom. Härliga musik kopplade till deckarnas polisfigurer.

Herman Lindqvist - Alltid rapp i käftamentet och en otrolig begåvning inom historia ... och man häpnar hur han överlevt alla krig han varit med om i verkligehten.

TACK och lov att vi slipper fler krig

Vi som lever här och nu kan förstås inte riktigt tänka oss allt det enorma lidande krig har förorsakat - och förorsakar ... men vi kan ana och kanske delvis förstå ... lite grand.

Om man tittar tillbaka på historien så kan man undra vad det kan bero på att så många människor ägnat sig åt krigande. De flesta människor har förstås varit tvingade - beordrade - och i stridens hetta drabbade av överlevnadsönskan och panik. Den grundläggande förklaringen är väl att människan är ett flockdjur. Hon har en instinktiv tendens att underkasta sig en ledare och att kämpa för den egna flocken.

Krig är förstås med våra mått vansinne. Hitler lärde oss med tydlighet detta!

Der mesta jag var rädd för när jag var liten det var ryssen - att de skulle komma och ta och döda oss - jämför gärna vad jag skrev på maj 2008-sidan ... sen var jag ett ögonblick livrädd för ryska spetsnazsoldater när jag i FOAs och FRAs regi jagade ryska miniubåtar i "Karlskronabassängen" - då satt jag med min skarpladdade pistol beredd skjuta. Det var inte så länge sen ... men i övrigt har jag aldrig riktigt trott på alla ubåtsincidenter som var ... men de satte ju lite krydda på tillvaron ... och de genererade pengar till försvaret och miniubåtsjakt ...

Risken för och hotet om krig förde dock det positiva med sig att jag fick uppleva och genomföra att "göra lumpen" ... och dessutom genomgå en reservofficersutbildning ... och därefter tillhörande krigsplaceringar med tillhörande repövningar - på Milo NN och på FRA - och kompletterande kurser. Helt fantastiskt!!! Det var intressant, roligt, spännande och lärorikt och jag är himla tacksam och glad över allt. Mitt dåliga minne hindrar mig att nämna många vid namn som betydde mycket - hoppas kunna gräva fram dem framöver i mina gamla handlingar ... men några som betydde mycket i min utveckling som jag kommer ihåg just nu: Lars Dicander, Carl-Olof Alknert, Johan Hallén, Bror-Oscar Nyström, Håkan Axén, Lennart Andersson, ...

När det i övrigt gäller läget i världen så kan jag inte låta bli att nämna vår svenske professor Hans Roslings magnifika presentation på 20 minuter - den har nå´t år på nacken men den är ändå suverän ... dessvärre på engelska men förstår du så lyssna och njut!

Mina bästa och viktigaste prylar

Jag presenterar en per ny månadssida ... utan rangordning!!!

Tidigare presenterade: Maskintandborsten, Bilen, Armbandsklockan - NU:

Mobiltelefonen ... ja, det är bara att erkänna att denna lilla "nalle" har blivit oumbärlig. Nån status att ha en sådan är det ju inte nuförtiden ... men det var det för cirka 15-20 år sedan när jag hade förmånen att som FOA-tjänsteman väldigt tidigt ha en ... som förvisso stod till projektgruppens förfogande - men ändå - det var jag som köpte in och administrerade - häftigt!!! Vi i vår telekrigprojektgrupp var ute på många fältförsök och jag hade också ofta rekognoseringsuppdrag för sådana. Fältförsök inklusive "rek" motiverade behovet av smidig och modern kommunikation och därav av "nalle" - modeller tidigare - se bilder nedan - kul!

Det var på 1980-talet som de små - men mycket större än nu - mobiltelefonerna började dyka upp ... först i system som hette NMT450 - sen i system NMT900 med mycket mindre apparater - som bara vägde cirka ett halvkilo (med batteri) --- "Yuppienallen" hade kommit!!! På 80-talet kostade en så´n mellan 10 och 30 tusen kronor.

Det har med åren blivit mindre och mindre pinsamt om man nån gång råkar glömma stänga av ... vilket jag numer inte gör så ofta. Intressant höra hur olika talare försöker påminna om avstängningen ... inne nu är att man i inledningen blir uppmanad att inte glömma att sätta på mobilen när föreläsningen är slut. Tjaa...

Där det på senare tid hänt att jag glömt stänga av det är på biblan och det är ju typiskt lite pinsamt ... särskilt som jag har en signal som man verkligen inte ska missa. Vibratorfunktionen är ju suverän ... så himla bra - räcker gott så läne man har den i fickan.

Nallen idag ger mig också trygghet ... när jag till exempel är ute i naturen och till exempel joggar. Tänk om jag eller nån annan skulle få "hjärtsnörp" - då kan jag kanske slå 112 och få hjälp.

"3G" ska man ju ha har jag förstått men jag har bara "2G" ... men jag har en fru som har en "3G"! Vi har i alla fall i familjen kommit fram till att det är Telenor som gäller.

Min fina skruvdragare gav upp

Apropå "bästa och viktigaste prylar" ... osäker om skruvdragaren hamnar på top-20-listan ... men maskinellt funkar min gamla Bosch perfekt ... men batteriet ... det går inte längre att ladda så man får riktig kraft och snurr på ekipaget. Nytt batteri behövs - det kan väl vara rimligt efter ett antal år och körningar ... men ojjj... ett nytt batteri visade sig kosta 972 kr (beställningsvara). Erinrar mig att Biltema säljer ett komplett "budgetfynd" - maskin och batteri - för 300 kronor. Läs gärna ett test från i år. Finns det någon anledning att lägga mer pengar om man nu som jag bara är hobbyanvändare? Svara mig gärna!.....

Komplettering 25:e september - Det blev en kvalitetsmaskin. Jag åkte till Bauhaus i Norrköping och upptäckte - dels en ny fantastisk affär ... och de hade specialpris på en profsmaskin: Metabo BS 14,4 Li så det blev en sådan istället för en Bosch PSR 14,4-Li som jag hade planerat. Priset var exakt samma för båda maskinerna med två växlar och två batterier - 1695 kronor.

Rädd för svinflunsan - klart man är!!!

Någon har sagt att det kan sluta med att man blir sån här.

Nisse 2009-10-???????????????????