2. Els processos migratoris a la Unió Europea

En les darreres dècades han sorgit per tot Europa certs grups polítics extremistes que propugnen l'expulsió dels estrangers del seu país. Es tracta de moviments que han aparegut a Alemanya, França i el Regne Unit, on es concentren les tres quartes parts de la població estrangera no comunitària. Aquests grups ataquen els estrangers, als quals culpen del problema de la desocupació a Europa.

La immigració no és la millor solució al problema de la pobresa en el món. Les economies europees no serien capaces d'absorbir les enormes masses d'immigrants que estarien disposades a venir a treballar aquí si es retiressin tots els estrictes controls adoptats. A més, no hem d'oblidar que els primers que voldrien viure a la seva terra són els mateixos immigrants. Allí van deixar la família, moltes vegades per no tornar-la a veure mai més, i han hagut d'acostumar-se a una manera de viure, a un clima i a uns costums molt diferents dels seus. Viure amb la por a ser expulsat, sense diners i marginat pel color de la pell no és gaire agradable.

Existeixen molts països pobres al món, als quals s'ha d'ajudar a trobar les condicions de vida necessàries al seu propi país per tal que no considerin necessari haver de venir a Europa o a d’altres regions riques. Mentre no arriba l'hora de les oportunitats i el desenvolupament d'aquestes àmplies regions del planeta, culpar els pocs immigrants de ser l'origen dels nostres principals problemes (atur, inseguretat, etc.) és, senzillament, simplista.

Migració neta (incloent correccions) per cada 1.000 habitants (2000-2004)

© Dades extretes de la pàgina web Eurostat. Oficina de Publicacions Oficials de les Comunitats Europees, 2007.