1. Les migracions internacionals: un fenomen històric

Sovint se sol oblidar el paper fonamental que han tingut les migracions al llarg de la història. El cert és que sense aquest fenomen no es podria explicar el món tal i com es coneix avui dia.

Les migracions han estat una constant en la història de la humanitat. Malgrat el que es pugui pensar, no són només un fenomen recent, fruit de l'atracció que provoca el benestar econòmic que es viu als països del primer món i no són simplement una conseqüència no desitjada de la desigualtat econòmica entre diferents regions del món. Al contrari, constitueixen un procés clau sense el qual no s'haguessin pogut donar molts dels fenòmens que expliquen el nostre món actual, des de la industrialització fins a la construcció dels diferents estats nació i la formació d'un ordre mundial colonial.

Ja a l'antiguitat, trobem imperis expansionistes que provoquen grans desplaçaments de població, com els assiris, perses o egipcis. La Grècia clàssica i, sobretot, l'expansió de l'Imperi Romà segueixen implicant migracions, com també l'expansió de l'Islam, entre el segle VII i X, o les Creuades, entre els segles XI i XIII.

Stephen Castles assenyala, però, que és a partir del segle XV quan les migracions adquireixen una nova dimensió, molt més global. A partir de la formació dels estats europeus i, sobretot, de l'expansió colonial, el món s'integra en un sol sistema migratori. La conquesta del nou món va unir tots els oceans en una única xarxa de transports i, juntament amb la carrera per fer-se amb l'hegemonia comercial, van tenir l'efecte d'incorporar a tota la població en un sistema migratori interconnectat.

A partir d'aquest moment inicial, la història de les migracions es pot dividir en tres grans períodes:

  • Migracions pre-modernes.- Comprèn des del segle XV fins a principis del segle XIX, període en el qual les migracions venen marcades per les guerres de religió i la primera expansió colonial europea.

  • Migracions modernes.- Des de principis del segle XIX fins a 1945, les migracions són causades, en un primer moment, per la segona expansió colonial, que a més de l'emigració europea arreu del món, implicà també la migració forçada de milions de persones esclavitzades. A més, durant la primera meitat del segle XX la construcció dels Estats nació i les guerres mundials donaran lloc a noves migracions de la població europea.

  • Migracions posteriors a la Segona Guerra Mundial.- A partir de la Segona Guerra Mundial, els moviments de població són provocats per la progressiva adquisició de la independència per part de les antigues colònies i per l'emigració de tipus laboral dirigida cap a Europa, per part d'europeus de la perifèria d'Europa (com Espanya, per exemple) i de treballadors procedents de les antigues colònies.