Piatra Craiului, creasta.  1: Zărneşti - cabana Curmătura

Vasile Bouaru (Rădăuţi)

Participanţi: Ada Micloş, Cristi Schipor, Vasile Bouaru (Rădăuţi).


Unul dintre cei mai spectaculosi munti din tara este Piatra Craiului. Lumea lor alba de calcar incanta privirile celui care se incumeta sa-i infrunte. Trebuie sa fii echipat corespunzator si sa ai o buna pregatire fizica.

Am plecat din autogara Radauti intr-o dimineata, cu un microbuz care ne-a dus pana la Brasov. Am traversat Carpatii Orientali pe un traseu frumos, prin locuri celebre cum ar fi Cheile Bicazului si Lacul Rosu. Ajungem la Brasov pe la ora 14,30 si prindem mai departe un autobuz care ne duce pana la Zarnesti. Coboram in acest oras si deja frumusetea salbatica a Pietrei Mici ne incanta. Ne inscriem pe drumul care duce spre Prapastiile Zarnestilor. Incet si cu o puternica dorinta de a urca, depasim ultimile case si urmam drumul care acum are aspect forestier.


1.   Zărneşti - cabana Curmătura

Traseul este marcat cu cruce rosie si banda albastra pana la un izvor amenajat, numit Fantana lui Botorog, de unde este indicat sa ne alimentam cu apa (foto 1). Din acest loc se desprinde un traseu marcat cu banda galbena, care urca spre dreapta, prin padure. Noi preferam sa vizitam si Prapastiile Zarnestilor asa ca ne continuam traseul de-a lungul drumului care duce spre cabana Curmatura, cel marcat cu banda albastra. 

1 Fantana lui Botorog.




In scurt timp intram in chei si intalnim albia unui parau secat in aceasta perioada (foto 2). Cheile sunt impresionante, pereti de calcar, cu numeroase surplombe si grote (foto 4) sau pereti foarte apropiati intre ei (foto 5). Urmeaza un loc cu trasee de catarare (foto 6); sunt indicatoare din loc in loc care arata numele si gradul de dificultate al parcursurilor. Observam printre copaci colti impresionanti de stanca care tasnesc spre cer. Cand soarele e spre apus, cheile sunt luminate feeric.

2 Prapastiile Zarnestilor.

4 Prapastiile Zarnestilor.

5 Prapastiile Zarnestilor.

6 Prapastiile Zarnestilor.

9 Prapastiile Zarnestilor.

10 Prapastiile Zarnestilor.

In dreapta noastra intalnim iar pereti impresionanti, cu multe grote (foto 9). Unele dintre cele mai impozante grote, sapate la baza acestor pereti, le intalnim ceva mai incolo (foto 10), tot pe partea dreapta fata de directia in care ne deplasam. 

La un moment dat ajungem intr-un loc unde drumul face o cotitura brusca spre stanga (foto 13). Aici vom fi atenti ca marcajul nostru (banda albastra) urca spre dreapta, pe o poteca ce duce spre o padure destul de deasa (foto 14). Intram in aceasta padure, unde poteca are si portiuni mai abrupte. Urcam incet, dar sustinut pentru ca seara se apropie si trebuie sa ajungem in vecinatatea cabanei. La un moment dat iesim din padure si avem priveliste spre creasta Pietrei Craiului precum si spre muntii apropiati. Mai urcam cateva sute de metri pana in apropierea cabanei Curmatura (foto 16) unde punem si cortul. Intunericul se lasa, traditionalul ceai cald si caldura sacului de dormit ne imbie la somn. Adormim imediat, obositi mai mult de drumul cu mijloacele de transport.

13 Prapastiile Zarnestilor.

14 Spre cabana Curmatura.

16 Cabana Curmatura.