Vârful Moldoveanu, Munţii Făgăraș / Făgăraşului, urcare pe Valea Cernatului
Niculae (Cali) Ungureanu (Curtea de Argeş)
Pe partea sudica a masivului, pe Valea Cernatu (vezi extrasul de harta alaturat; vezi harta integrala din anul 2012 a masivului la) se poate sui catre culmea cu Muntii Preotesele, Malita, Scarisoara, Galbena si apoi pe Moldoveanu (2544 metri), cel mai inalt pisc din Romania (vezi descrierea traseelor din tot acest areal la si la).
Traseul pe Valea Cernatu poate fi parcurs relativ iute si usor daca dispunem de un mijloc de transport (de preferat un 4x4) cu care sa ajungem in Saua/ Curmatura Malita (1822 m, vezi harta) sau chiar in Saua/ Curmatura Furfuescu (2200 m, vezi harta). De aici, pe poteca marcata destul de vizibil cu triunghi albastru si cu stalpi se ajunge pe Vf. Moldoveanu (pe vreme buna) in aproximativ 3 ore.
Cernatul este principalul afluent de partea dreapta al Raului Doamnei (vezi traseul 73.0 din ghidul de 536 pagini al masivului), in bazinul superior al acestuia; se dezvolta pe aproximativ 19 km lungime. Drumul pe Valea Cernatului incepe dupa parcurgerea a 3 km de la capatul drumului asfaltat (tabara scolara din satul Slatina); este practicabil pentru camioane si jeep-uri, dar am vazut si autoturisme mai mici... Urcusul nu prezinta pante abrupe decat in partea de gol alpin.
2 Vedere spre sud de pe Muntele Malita; in centrul imaginii este culmea care constituie versantul drept geografic superior al Vailor Malita si Cernatu (Muntii Basa, Belciu, Lespezi).
3 Muntele Preotesele, vazut dinspre vest; in stanga imaginii este Curmatura Malita.
5 Vedere spre nord, din Saua Malita: creasta principala a masivului.
6 Muntele Preotesele (2086 m), in planul central al imaginii, vazut de pe pantele sudice ale Muntelui Malita. Vedere spre est.
7 Obarsia Vaii Malita. Vedere spre sud.
8 Fosta tabara de elevi/ cantonul pastoral Malita. Vedere dinspre sud-vest. In dreapta imaginii sunt Curmatura Malita si Muntele Preotesele.
9 Fosta tabara de elevi/ cantonul pastoral Malita.
10 Vedere spre sud de pe coastele Muntelui Malita (2181 m) (vezi si descrierea traseului 73 din ghidul masivului).
12 Varful Malita. Vedere dinspre sud-vest.
30 Vf. Valea Lunga (2254 m), vazut dinspre sud.
40 Caldarea cu Izvoare. Vedere spre sud-vest.
60 Vedere spre vest de pe Vf. Scarisoara Mica.
65 Vedere spre vest de pe Scarisoara Mica.
70 Vedere spre sud-est de pe Vf. Scarisoara Mica.
100 Creasta Moldoveanu, Rosu, Galbena, vedere dinspre sud, de pe Muntele Scarisoara Mare (2489 m).
120 Pe Scarisoara Mare, la est de Saua Valsan si la sud de Muntele Galbena; vedere dinspre sud.
130 Curmatura Moldoveanu, sub Varful Rosu. Vedere catre sud, spre Muntele Galbena.
140 Caldarea vestica de sub Moldoveanu.
160 Vedere dinspre nord. Caldarea Galbena si, in primul plan, lacul cel mare; Muntele Scarisoara Mare in fundal, dreapta.