Pe Piatra Ţibăului, Munţii Ţibău

Vasile Bouaru (Rădăuţi) 


Despre Piatra Tibaului am amintit in calatoriile prin zona Muntilor Tibau sau Rodnei (https://sites.google.com/site/romanianatura14/carpatii-rasariteni/rodnei/pietrosul-rodnei-in-decembrie); acum am dorit sa o cunoastem in detaliu.

Am pornit intr-o splendida zi de toamna 2014 din centrul satului Carlibaba pe drumul 18, in amonte (vezi harta, extras din Nicolae Barbu, Liviu Ionesi - Obcinele Bucovinei - Editura Sport-Turism, Bucuresti, 1987), spre Borsa, pana la Piatra Tibaului. La 2 km departare de Carlibaba un copac atrage atentia prin culorile sale (foto 1). In imaginea 1, in ultimul plan, este partea superioara a Dealului Fluturica,  reciproca fotografiei 16 de la https://sites.google.com/site/romanianatura3/home/carpatii-rasariteni/tibau/muntii-tibau-creasta/muntele-fluturica-din-tibau. Drumul urmeaza indeaproape albia Raului Bistrita (foto 2). Deja zarim stancile albe ale Pietrei Tibaului printre varfurile brazilor, pe partea dreapta in sensul de mers (foto 3).

                                                                     1

                                                                      2

3

                                                                         4

Ajungem la intersectia drumului 18 cu drumul 86 B care duce spre satul Tibau, drum pe care am coborat in tura din Muntii Tibaului (https://sites.google.com/site/romanianatura3/home/carpatii-rasariteni/tibau/muntii-tibau-creasta/piatra-tibaului-muntii-tibau-1 ) (foto 4). Ne inscriem pe acest drum de unde imensul perete vestic al Pietrei Tibaului se vede in toata splendoarea. Ne deplasam 200 metri pana in vecinatatea unui pod peste Raul Tibau dar nu traversam podul ci ramanem pe malul drept geografic al acestui curs de apa. Piatra Tibaului se vede acum din alt unghi (foto 6). Are inaltime de aproape 80 m si strat calcaros de peste 50 m. Pentru ca aceasta stanca contine multe fosile, este declarata Monument al Naturii.

6

8

Trecem de o poarta si urcam spre dreapta, spre baza imensului perete calcaros. La scurt popas privim spre inapoi, unde, in ultimul plan se vad Muntii Suhard. In imaginea 8, in partea dreapta este o parte din drumul care duce spre satul Tibau. Printre ierburile pajistii pe care urcam o panta destul de mare, roua a scos in evidenta impletitura, fatala pentru insecte mici, facuta de un paianjen (foto 9). 

9

10

Suim spre cei cativa copaci de sub piatra (foto 10). Gasim o poteca care se strecoara anevoie pe la baza abruptului stancos si ne abatem spre stanga fata de sensul de urcus. Apar mici grote (foto 11) sau bucati desprinse din masa mare a stancii (foto 12). Ierburi si muschi mai stau inca prinsi pe aceasta stanca (foto 13).

                                                                            11

                                                                         12

13

                                                   14

                           15

Ceva mai sus depasim un gard din barne (foto 14) si imediat dupa acesta ne deplasam spre dreapta fata de sensul de urcus, pe o poteca vizibila. Intram intr-un palc de padure aflat pe crestetul Pietrei Tibaului. Undeva gasim un brad cu doua trunchiuri (foto 15). Pe un trunchi rasturnat au crescut licheni (foto 16).

16

                                                            17

Poteca ne conduce foarte aproape de marginea superioara a stancii. Aici trebuie sa ne deplasam cu mare atentie, mai ales daca este umed. Privim spre vale (foto 17). Se vede Raul Tibau si drumul care duce spre satul omonim. Printre brazi zarim si varful cel mai inalt al masivului (foto 18), descris la https://sites.google.com/site/romanianatura3/home/carpatii-rasariteni/tibau/muntii-tibau-creasta/varful-tapul-mare-muntii-tibau .

18

                                                                             19

Mai urcam cateva zeci de metri pe poteca si ajungem in varful Pietrei Tibaului, la un alt punct de belvedere. Si aici merge cu foarte mare grija deoarece poteca se apropie foarte mult de marginea stancii (foto 19). Privim spre partea din drumul 18 care continua spre amonte, pe Valea Bistritei (foto 20); in partea stanga a acestei imagini sunt pantele Muntilor Suhard.

20

                                                                                   21

                                     22

Continuam si in vecinatatea varfului zarim, spre sud, printre brazi si cateva stanci de mici dimensiuni, un valcel care se lasa abrupt. Am coborat cu atentie la obarsia acestui valcel, fara probleme deosebite, printre copacii din preajma. Gasim un mic perete calcaros unde se afla o grota destul de adanca (foto 21), inalta cat sa intre un om in picioare. Stand cu fata la intrarea in grota, in partea stanga se mai afla o gaura (foto 22) dar nu este prea adanca. Mai la stanga gasim o clepsidra destul de mare (foto 24).

24

                                                                                 25

                                                                                26

Revenim la grota cea mai mare si fotografiem in capatul ei (foto 25). Este situata la cativa metri de varf. Pe pereti se observa cateva concretiuni slab dezvoltate (foto 26). Iesim la lumina si fotografiem din dreptul grotei spre vest (foto 27). 

27

                                                                       28

Urcam inapoi la poteca si o urmam mai departe. Suntem foarte sus si asta se vede din fotografia facuta spre sud, catre Valea Bistritei (foto 28). Atata doar ca am trecut de peretele vertical care se afla spre vest. Prin padure mai apar stanci albe, de mici dimensiuni. Undeva mai jos putem sa ne deplasam spre stanga, catre o noua zona de abrupt; ajungem in partea superioara a altor stanci, de unde privim spre satul Carlibaba (foto 30).

30

                                                                               31

Poteca ne conduce mai departe la o poiana pe care o zarim printre copaci (foto 31). Prin acea poiana vom cobori spre dreapta fata de sensul de mers, catre soseaua care leaga Carlibaba de Borsa (foto 32). Ajunsi la sosea privim spre stancile pe crestetul carora am fost ceva mai inainte in imaginea 30 (foto 33). 

                               32

                                                                           33