Augustin - Valea Oltului - Valea Carhaga - cota 718 m - Valea Silvaş - Pârâul Nadeş - Vf. Hegheş - Valea Rica - Racoşu de Sus - Augustin, Munţii Perşani

4

etapa a VI-a

Comuna Augustin (475 m) - Valea Oltului - Valea Carhaga - cota 718 m - Valea Silvas - Paraul Nades - Varful Heghes (684 m) - Valea Rica - satul Racosu de Sus (480 m) - Augustin


vezi harta 4, extras din Mihai Albota, Simona Fesci - Muntii Persani - Ed. Sport-Turism, Bucuresti, 1980

Marcaj: Augustin - cota 718 m - Valea Rica = cruce albastra; Valea Rica - Racosu de Sus - Augustin = nemarcat.

Diferenta de nivel: 326 m.

Timp de parcurs: 7¼ ore.

Din Brasov putem ajunge in Augustin cu trenul. Coboram in statia C.F.R. si ne deplasam pe strada Garii pana intram pe drumul principal. Aici cotim la dreapta si in ¼ ora ajungem la marginea localitatii. Ne aflam pe drumul comunal spre Mateias, pe care ne deplasam in continuare, printr-o zona cu pasuni. Dupa circa 2 km, intr-o curba, marcajul paraseste drumul. Ne deplasam paralel cu calea ferata dubla cam 10 minute si traversam Oltul pe podul din dreapta. Intram pe DJ 131C si in scurt timp ajungem la Paraul Carhaga (Vanatoru).

A trecut 1 ora de la plecare si aici parasim drumul, spre dreapta, traversam liniile de cale ferata langa pod si urcam pe o alee larga, prin padure. Putin mai sus intram pe drumul forestier de pe Valea Carhaga si dupa 100 metri gasim, in stanga, un izvor. Parcurgem circa 1 km pe drumul forestier si cautam cu atentie, pe partea dreapta, intrarea in poteca, undeva la 5-6 metri deasupra drumului.

Parcurgem o scurta distanta pe poteca, prin padurea tanara si intalnim un valcel sec pe care urcam accentuat cateva minute. Valcelul se transforma intr-o vale pe care o parasim mai sus, urcand ½ la stanga, fara poteca, urmarind marcajul spre muchia secundara care strajuieste valea. Muchia este acoperita cu o padure rara, de stejar, prin care urcam sustinut pana la cota 718 m, in dreptul bornei silvice nr. 215, pe o culme secundara. Aici intalnim un drum pe care ne deplasam spre stanga (nord-vest) pana intr-o sa impadurita, unde drumul se bifurca. Alegem varianta din stanga, care se infunda dupa circa 25 metri, dar marcajul continua, intr-un sector destul de salbatec, fara poteca, la limita de separatie dintre padurea matura si fagetul tanar. Urcam sustinut ¼ de ora si, in partea superioara a versantului, o poteca abia ghicita ne conduce pana aproape de varf, la peste 800 m altitudine, unde intalnim un drum de care.

Aici schimbam directia de deplasare spre dreapta, pe drum si incepem sa coboram. Traversam o zona defrisata, apoi intram pentru scurt timp in padurea de fag. Treptat padurea se rareste, apar arbusti si iesim intr-o poiana larga, cu vizibilitate spre Depresiunea Baraolt. Ocolim pe drum varful cu cota 827 m, care ramane in stanga, trecem pe langa un valau de beton, in apropierea unui izvor amenajat, aproape secat si intram din nou in padure. In scurt timp iesim in alta poiana si incepem sa coboram sustinut. La prima bifurcatie alegem varianta din stanga si trecem printr-o padure de stejari seculari, care se rareste mai jos. Inainte de a ajunge in saua poienita parasim drumul de care spre stanga si, la intrarea in padure, incepem sa coboram pe un drum de exploatare pana intr-o vale seaca. In acest loc parasim drumul si coboram la inceput pe malul stang al vaii, apoi direct prin vale, care are aspectul unui canion. Mai jos incepe sa curga apa pe vale iar pe alocuri marcajul ne poarta pe un vechi drum de exploatare. La iesirea din padure paraul primeste un mic afluent zgomotos, pe partea dreapta, care are un izvor imprejmuit, ceva mai sus.

Traversam Paraul Silvas si drumul forestier, apoi coboram usor, pe malul stang, prin poienile de pe versantul sud-estic al Varfului Somos. Ceva mai jos traversam Paraul Nades si urmam drumul forestier spre nord, mai putin de 100 metri. Marcajul este aplicat pe un par salbatic si incepem sa urcam accentuat spre nord, fara poteca. Mai sus intalnim un drum pe care-l urmam spre stanga, printr-o livada salbaticita. Intram in padure, unde urcam pana pe Varful Heghes (Boldi). Aici a existat, in sec. al XII-lea, un turn de observatie (http://www.szekelynemzetimuzeum.ro/acta2008/2007/287_300_bordi.pdf).

Din varf coboram pe versantul nordic, fara poteca, urmarind marcajul prin padurea de foioase. Traversam Valea Rica, trecem printr-o poiana, langa o stanca si ajungem pe drumul forestier construit pe un vechi drum roman (http://www.artaintramuros.ro/desprenoi.html). Pana la Racosu de Sus au mai ramas de parcurs cam 4 km.

Urmam drumul forestier spre est, urcam un deal si coboram in Racosu de Sus. Portul popular din aceasta zona pastreaza influente sasesti (Varga, A. - Depresiunea Baraolt, Ed. Erfatur, Cluj-Napoca, 1997). Continuam pe ulita principala, spre sud, pana la iesirea din sat. Intram pe DC 38 iar la intersectie cotim la dreapta, pe DJ 131B, asfaltat si intram in Augustin dupa ce traversam Oltul si calea ferata, pe podul rutier.