Crizbav - cetatea Eroilor - Vârful Cetăţii - Valea Mare - Crizbav, Munţii Perşani

etapa a III-a Comuna Crizbav (570 m) - cetatea Eroilor (999 m) - Varful Cetatii (1.104 m) - muchia Horezului - Valea Mare - comuna Crizbav


vezi harta 2a, extras din Mihai Albota, Simona Fesci - Muntii Persani - Ed. Sport-Turism, Bucuresti, 1980

Marcaje: Crizbav - cetatea Eroilor - Vf. Cetatii = cruce albastra;

Vf. Cetatii - muchia Horezului - Crizbav = punct rosu.

Diferenta de nivel: 534 m.

Timp de parcurs: 6 ore.

Din Brasov putem ajunge la Crizbav cu autobuze locale, care pleaca din Autogara 1 (langa gara C.F.R. Brasov). Traseul marcat cu cruce albastra incepe din centrul comunei. Intram pe strada Mihai Viteazu si in 10 minute ajungem la marginea localitatii.

Continuam spre vest, pe drumul forestier. Schimbam treptat directia de deplasare, spre nord-vest, trecem pe langa o gospodarie izolata si intram in padure. Am parcurs cam 2,5 km de la marginea localitatii. Dupa cateva sute de metri drumul forestier se bifurca. Continuam pe varianta din dreapta, care urca si descrie o curba. O sageata indicatoare de lemn informeaza automobilistii: CETATE 10 km. Traseul se desfasoara prin padure, pe curba de nivel. Mai urmeaza o bifurcatie si continuam pe varianta din stanga, in coborare, pana la confluenta a doua vai, unde se termina drumul forestier.

2a

Urcam spre nord, la inceput mai pronuntat, pe culmea care separa cele doua vai. Poteca lata strabate padurea de foioase, in care predomina fagul. Ceva mai sus traversam drumul forestier, construit de curand si dupa 1 ora de mers, de la capatul drumului, ajungem in zona de poieni din imprejurimile Varfului Cetatii. Intersectam din nou drumul forestier si acum putem parasi marcajul turistic pentru a continua pe drum. Parcurgem mai putin de 1 km si, intr-o curba foarte stransa, regasim marcajul cruce albastra in partea dreapta a drumului, dublat de marcajul punct rosu. Continuam pe marcaj, in coborare usoara, pana intr-o mica sa poienita. Zarim printre pinii rari de la marginea poienii ruinele cetatii Eroilor, amplasata in zona cea mai stancoasa a Muntilor Bogatei (http://www.cetati.medievistica.ro/cetati/Transilvania/C/Crizbav/Crizbav.htm ). Cetatea a fost probabil ctitorita de cavalerii teutoni, la inceputul sec. al XIII-lea, pe ruinele unei vechi cetati dacice, distrusa de romani.

In padurea de fag care imbraca versantul rasaritean se gaseste raritatea entomologica buburuza neagra cu puncte rosii (genul Chilocorus).

Ne intoarcem la drumul forestier, pe care urcam pana la capatul lui, unde exista o bifurcatie de drumuri de care. Varianta din stanga, mai circulata, unde reintalnim cele doua marcaje (cruce albastra si punct rosu), conduce spre Vf. Cetatii. Urcam moderat cateva minute, apoi parasim drumul spre dreapta, traversam o sfoara de padure si intram imediat pe alt drum, complet inierbat. Ajungem in curand pe Vf. Cetatii, cel mai inalt din Muntii Bogatei (Persanii Centrali), marcat de un pilastru geodezic din beton. Au trecut 3 ore de la plecarea din Crizbav. Varful este impadurit dar din poiana alaturata avem vizibilitate excelenta spre Tara Barsei.

Coborim din poiana spre nord-est, pana reintalnim drumul care ocoleste varful. Insotiti de trei marcaje (punct rosu, cruce albastra si banda rosie) intram in padurea de fag si continuam spre vest nord-vest, pe muchia (peste 1.000 m altitudine) care face legatura intre Vf. Cetatii si culmea principala a Muntilor Bogatei. Marcajul cruce albastra paraseste imediat culmea spre dreapta. Noi urcam si coboram cateva mici mameloane si traversam doua pasaje scurte prin zone cu molidis. Drumul se transforma in poteca iar luminisurile incep sa-si faca loc prin padure. O doboratura de vant ingreuneaza deplasarea dar o depasim dupa scurt timp.

Un ultim urcus ne conduce la capatul superior al muchiei Horezului. Spre nord, marcajul banda rosie continua spre Vf. Horezu (1.055 m). Noi parasim culmea spre stanga (sud-vest), urmand marcajul punct rosu pe un drum de care, intr-o zona cu molizi, putin sub muchie. Drumul se transforma treptat in poteca, in padurea tanara de foioase. Ne mentinem in general pe muchie, dar ocolim varfurile mai inalte pe versantul sud-estic. Traversam o padurice de molid si ajungem intr-o zona cu vizibilitate buna spre Vf. Cetatii. Coboram in continuare prin fagetul tanar, intrerupt de mici luminisuri. In ultima parte coborasul devine mai accentuat si strabatem o frumoasa padure de fag. La ¾ ore de la inceperea coborarii ajungem in drumul forestier de pe Valea Mare, la confluenta cu Paraul Tiganului.

Coborim usor, prin padure si dupa aproximativ 2 km gasim un izvor pe stanga drumului. Trecem pe langa o captare de apa si un canton silvic. Dupa 4 km parcursi pe drumul forestier, parasim padurea. Mai parcurgem inca 1,5 km si gasim inca un izvor, tot pe partea stanga, dupa ce traversam paraul. La 3 km dupa ce am parasit padurea intram in Crizbav. Parcurgem strazile Padurii, de Mijloc si ajungem in centru, pe str. Principala.