Dumbrăviţa - sub Vârful Pleşiţa - Valea Hămaradia - Vlădeni, Munţii Perşani

etapa a II-a Comuna Dumbravita (520 m) - sub Varful Plesita (860 m) - Valea Hamaradia - satul Vladeni (540 m)


vezi harta 2, extras din Mihai Albota, Simona Fesci - Muntii Persani - Ed. Sport-Turism, Bucuresti, 1980

Marcaj: punct albastru.

Diferenta de nivel: 330 m.

Timp de parcurs: 6 ore.

Dumbravita este cea mai mare localitate rurala de la poalele Muntilor Persani (Mihai Albota, Simona Fesci - Muntii Persani - Ed. Sport-Turism, Bucuresti, 1980). In apropiere se poate vizita complexul piscicol, o arie de protectie avifaunistica. Aceasta arie a fost declarata in anul 2006 zona umeda de importanta internationala, conform Conventiei Ramsar.

Din centrul comunei parcurgem strada Vaii pana la o piateta unde se afla o troita. In continuare urmam strada Campului pana la marginea satului. Intram pe un drum de tara, numit de localnici Calea Boilor. Drumul se desfasoara paralel cu Valea Caselor, pe malul stang al paraului. In fata noastra peisajul este dominat de Varful Plesita si de culmea principala a Muntilor Bogatei (Persanii Centrali).

2

Dupa putin timp, marcajul amplasat pe parapetul unui podet de beton ne invita sa traversam pe malul opus, unde incepem sa urcam treptat printre fanetele satenilor. Un timp, drumul se desfasoara paralel cu un valcel sec. Trecem pe sub linia de inalta tensiune si dupa cateva minute patrundem in padurea de foioase. A trecut aproape o ora de la plecarea din Dumbravita.

Traversam un drum forestier si ne angajam in urcus pe un drum larg de exploatare, printre fagii mai rari de la marginea padurii. Nu dupa mult timp drumul de exploatare incepe sa coboare intr-o vale. Noi il parasim spre nord si urcam pe un drumeag mai putin circulat care, treptat, ne conduce intr-o zona unde stejarul devine predominant. Urmeaza o scurta portiune pe curba de nivel, spre stanga (vest), apoi continuam sa urcam spre nord-est. Treptat fagul ia locul stejarului iar urcusul este intrerupt de scurte portiuni aproape orizontale.

Dupa putin timp poposim pe culmea principala a Muntilor Bogatei, in imediata apropiere a Varfului Plesita (860 m), complet impadurit. A trecut aproape o ora de la intrarea in padure. Traseul nostru continua spre stanga (nord nord-vest), pe drumul de care de pe culme. Ne deplasam exact pe liziera, de fapt pe linia de separatie intre padurea matura (dreapta) si versantul cu arbusti si copaci tineri (stanga). Versantul defrisat are zone cu zmeuris bogat care ne invita sa facem un mic popas pentru a savura fructele deosebit de aromate.

Continuam deplasarea pe culmea principala. Cu putin noroc putem gasi 1-2 puncte cu vegetatie mai scunda si avem vizibilitate buna spre sud-vest, unde distingem in departare portiuni din crestele Muntilor Fagarasului, Iezer si Piatra Craiului. Intram treptat intr-o zona unde padurea tanara devine extrem de compacta, astfel incat poteca larga ne conduce printr-un adevarat tunel vegetal.

Dupa ½ ora parasim culmea principala spre stanga (vest), pe muchia Curtului Mic. Spre nord, culmea este complet impadurita cu exemplare falnice de fagi, astfel ca Varful Coasta Tiganului nu se poate vedea. Traseul nostru patrunde pe un drum de TAF care coboara usor intr-o mica sa. Dupa cateva minute parasim muchia Curtului Mic si coboram spre nord, destul de accentuat, pe un vechi drum de exploatare. Ajungem nu dupa mult timp la Paraul Hamaradia, pe care il urmam in aval cateva sute de metri. Apa este feruginoasa iar pietrele pe care curge au culoare specifica, brun-roscata. Parasim albia si intram pe drumul forestier care insoteste paraul. Au trecut 3 ore de la plecarea din Dumbravita.

Traseul se desfasoara in continuare pe drumul forestier, pana la marginea satului Vladeni. Mergand spre aval, dupa 1,5 km trecem prin apropierea Pesterii Hamaradia. Drumul forestier face un ocol destul de larg, iar in stanga noastra peisajul este dominat de muchia Curtului Mic.

Inainte de iesirea din padure, Hamaradia primeste pe stanga, ca afluent, Paraul Curtu Mare, pe valea caruia exista un drum forestier. Dupa cateva sute de metri intalnim, pe dreapta, cladirile unui canton silvic. Pe marginea drumului exista un izvor amenajat.

Dupa cateva minute iesim din padure. Pana la Vladeni au mai ramas de strabatut 4 km. Pe masura ce ne apropiem de sat, drumul forestier se indeparteaza treptat de Valea Hamaradiei, pentru a evita zona mlastinoasa din lunca paraului. In apropiere de Vladeni trecem pe langa cladirile abandonate ale fermei zootehnice a fostei C.A.P. Traversam Hamaradia pe pod si intram in Vladeni. Parcurgem in continuare strada Mica si admiram casele frumoase, majoritatea avand exterior zugravit de curand. Coboram apoi pe strada Mare (DN 1) si dupa 100 m traversam Raul Homorod pe podul de beton care se afla pe varianta veche a drumului national. Suntem la 200 m de statia de tren Vladeni Ardeal.