Cascada Putna, Cheile Tişiţei/ Tişiţa, septembrie 2014, Munţii Vrancei, marcaje cu gheare

Vasile Bouaru (Rădăuţi) 


In Muntii Vrancei exista multe atractii naturale si multe parcursuri montane. Daca ne deplasam din orasul Focsani 70 km, pe DN2D spre orasul Targu Secuiesc vom ajunge la Cascada Putna. Se afla pe partea stanga a drumului si este semnalizata de un mic panou.

Cascada Putna este monument al naturii si face parte din Parcul Natural Putna - Vrancea. Din drumul asfaltat se coboara pe cateva trepte care au balustrada din lemn, pentru protectie, pe partea cu cascada. Inainte ca apa sa se aventureze in caderea spectaculoasa, Raul Putna strabate o mica portiune stancoasa (foto 1) apoi curge printr-un jgheab care are lungime de 80 de metri (foto 2). Pe malul drept geografic se observa strate geologice (foto 3). Panta se mai domoleste ceva mai jos (foto 4) iar apa se strange intr-un lac cu adancime de 12 metri (foto 5).

                                                                          1

                                                                            2

                                                                                3

                                                    4

5

Dupa ce admiram cascada revenim la drumul principal si inaintam pe el spre satul Lepsa, 1 km, pana in dreptul unui pod aflat pe partea stanga in sensul de mers. Parasim drumul asfaltat si dupa ce traversam podul mai mergem cateva minute pe un drum forestier spre Cheile Tisitei. Inainte de a intra in chei, admiram in dreapta cateva stancarii (foto 6).  Ajungem imediat la poarta de intrare in chei (foto 7) si dupa ce platim taxa de 3 lei patrundem in interiorul rezervatiei. Gasim imediat dupa intrare cateva panouri (foto 8, 8a, 9) cu explicatii. Traseul este marcat cu triunghi rosu; nu exista pericol de ratacire, poteca urmeaza strict malul raului.

6

                                                                         7

                           8

                                                    8a

                              9

imagine de la; foto: Deni Billy

Ne inscriem pe poteca destul de larga si bine intretinuta, pe malul drept geografic al Raului Tisita (foto 10). Pereti abrupti, pe ambele parti, acoperiti de vegetatie abundenta, in special foioase. La cateva sute de metri in amonte intalnim niste praguri (foto 11). De-a lungul traseului sunt panouri care dau indicatii despre carnivorele care se intalnesc pe aici. Un prim panou, despre urs (foto 12). Ceva mai incolo, cateva stanci spalate de apa (foto 13). Mai intalnim un panou despre urs (foto 14).

                                                                10

                                                                          11

                           12

                                                                           13

14

                                                                              15

Pereti stancosi se ivesc de dupa vegetatia bogata (foto 15). Urmeaza un alt panou (foto 16); un trunchi de copac scobit are mulaje cu hrana preferata a acestor animale (foto 17). Un ultim panou despre urs (foto 18). Cheile sunt destul de umblate, intalnim destul de multi turisti.

                              16

                                                                               17

18

                                                    19

Trecem pe sub abupturi spectaculoase prin forma, inaltime si colorit (foto 19). Ceva mai incolo traversam o portiune mai expusa (foto 20). Dupa aceasta traversare poteca urmeaza o portiune mai domoala unde intalnim un panou despre lup (foto 21). Din lateral se preling pe pereti suvoaie de apa printre multi muschi. Mai la deal, alt panou despre lup (foto 23).

                                                                         20

                               21

23

                                                                           24

Urmeaza o portiune mai ingusta unde peretii laterali sunt imensi (foto 24); pe alocuri blocuri mari de piatra, cazute (foto 25). Intalnim o stanca fragmentata cu aspect interesant (foto 26). Un ultim panou despre lup (foto 27). 

                                                                                  25

                                                                         26

27

                                         28

Trecem apoi pe sub o stanca curbata (foto 28). Apa este foarte limpede si poteca se afla la cativa metri mai sus de ea (foto 29). Vedem iar inaltimile (foto 30).

                                                                          29

30

Ne apropiem de o zona unde au avut loc cateva prabusiri (foto 31). Apoi poteca ne conduce la o scara din lemn (foto 32) si o punte peste apa (foto 33). 

                                                                           31

                                                                          32

33

                                                                              34

                                                                    35

Pe malul opus poteca urca printre arbori si stanci de mici dimensiuni (foto 34). Spre inapoi vedem salbaticia si frumusetea locurilor (foto 35). Peretii laterali fiind formati din trepte, sunt acoperiti in proportie destul de mare de vegetatie (foto 36).

36

                              37

Traversam o portiune orizontala unde este un nou panou despre ras (foto 37). Drumul traverseaza cateva poduri din beton, peisajul ramane la fel de spectaculos (foto 38). Un abrupt atrage atentia prin forma (foto 39). Trecem de o cabana inchisa unde se poate face popas pe bancile amenajate special; mai departe poteca se strecoara printre brusturi si ierburi inalte (foto 40). Gasim cateva flori (foto 41).

                                                                                38

                                                      39

                                        40

41

41

Urmeaza o portiune ceva mai expusa. Un fluture se odihneste (foto 43). Poteca merge prin padure (foto 44) iar apa limpede ne uimeste (foto 45).

                                                   43

                                        44

45

Ajungem la un tunel, scurt (foto 46) iar imediat dupa el se ridica pereti abrupti pe partea dreapta in sensul de urcus (foto 47). Pe alocuri intalnim marcajul triunghi rosu. 

                                        46

47

                               49

La cateva minute dupa tunel, intalnim un al doilea, mai lung (foto 49). Dupa acesta, peretii aflati pe partea dreapta in sensul de urcus impresioneaza prin forma si marime (foto 50, 51). Poteca se apropie cateaodata foarte mult de apa (foto 52).

                                                      50

                                                                                51

52

Ajungem la un indicator care avertizeaza ca avem de trecut printr-un tunel lung de 267 m (foto 53) si o sageata spune cat avem de parcurs inapoi (foto 54). Tunelul se afla pe celalalt mal al apei si este bine ascuns printre ierburi (foto 55). 

                                                                            53

                                                                                   54

55

Se pare ca a fost construit inainte de Primul Razboi Mondial; prin tunel trecea o cale ferata pe care era transportat lemn la vale. De la intrarea in tunel vedem si capatul opus, unde se sfarsesc cheile (foto 56). Tunelul nu este amenajat; are o portiune cu pietre pe care se poate merge iar pe alocuri este noroi (foto 57). Il strabatem destul de repede si ajungem in capatul opus (foto 58).

                                                                            56

                                                                                 57

58

La iesire gasim o sageata indicatoare, partial distrusa, asezata pe pietre (foto 59). Aici Cheile Tisitei se sfarsesc. Daca traversam si paraul pe care il intalnim la iesirea din tunel, vom vedea o poteca care continua insa este barata de cateva crengi ca si cum traseul ar fi interzis insa nu am gasit ceva explicit in acest sens. Am gasit un stalp cu doua sageti indicatoare (foto 60, 61).

                                                                          59

                                                                            60

61

62

Dupa ce privim spre alt sector de chei, aval de iesirea din tunel (foto 62) facem cale intoarsa.