Peştera Pleaşa, Culoarul Rucăr - Bran
Ică Giurgiu (Clubul de Speologie „Emil Racoviţă” Bucureşti)
Pe 2 noiembrie 2014, împreună cu colegii de club Mircea Vlădulescu şi Christian Megulete, am reușit să rotunjesc datele adunate de-a lungul timpului despre Peștera din Muntele Pleașa, munte aflat deasupra localităţii Rucăr, înalt de 1071 metri potrivit hărții topografice, pe care o parte dintre localnicii din Rucăr cresc animale.
Muntele Pleașa, cu releu în zona somitală (vezi imaginea 2, luată din dreptul parcării de la cetatea Orăţii, de pe șoseaua Rucăr - Bran, detalii la) este urmat către nord-vest de un ţugui, apoi de un al doilea ţugui (cel marcat cu săgeată în imaginea 2, numit Cornul Măgurii). Mai jos cu câteva zeci de metri faţă de șaua dintre Muntele Pleașa și primul ţugui putem ajunge (chiar și cu autoturismul) pe drumul care urcă pe la poalele pădurii dominată de releul din imaginea 2; drumul debutează în șaua de pe șoseaua asfaltată Podul Dâmboviţei - Rucăr, chiar de l.ângă campingul Panorama (vezi).
1
Și, o dată aflându-ne acolo, descoperim că am sosit într-un loc cu mare diversitate de relief și frumuseţe, pe care nu le puteam bănui de la nivelul șoselei de unde am câștigat 130 metri diferenţă de nivel. Spre dreapta, cum am suit, se văd parte din pereţii calcaroși care continuă p..ână în versantul apusean al Pietrei Craiului (imaginea 3a; vezi și imaginile de la). Spre înainte, o vale extrem de pitorească, pe care apa meandrează, cu sălașe unde locuiesc mai tot timpul anului cei care cresc animale (iat-o în imaginea 4, spre dreapta, dominată de culmea Munţilor Iezer).
3a O parte din pereţii calcarosi din versantul stâng geografic al Dâmboviţei. Foto: Christian Megulete.
Pe culmea cu sălașe și grajduri din centrul imaginii 4 (numită de oamenii de aici Podul Peșterii) suim imediat din Valea Arșiţei (potrivire între toponimul localnicilor și harta topografică). Ei bine, în imaginea 5, care este un detaliu din stânga imaginii 4, aceea adâncitură mare (dolină), cu un arbore pe fundul ei, era locul unde se deschidea, acum aproximativ 50 de ani, intrarea unei peșteri. Nu știm pe cineva să o fi explorat. Localnicii au astupat-o temeinic, să nu cadă acolo animalele lor. Chiar de la aceasta dolină ne orientăm spre valea care pornește spre stânga imaginii 5 (pozele 5a, 6, 7), ajungând la pereţii care debutează către stânga noastră. Ne strecuram pe potecuţa de la baza primului versant înt..âlnit și ajungem la gura Peșterii de sub Pleașa (imaginea 8).
5 Dolină, ponor temporar pe Podul Peşterii. Foto: Ică Giurgiu, Christian Megulete, Mircea Vlădulescu.
5a De la dolină coborâm spre pereţii calcaroşi. Foto: Christian Megulete.
6 De la dolină coborâm spre pereţii calcaroşi. Foto: Christian Megulete.
7 De la dolină am coborât la baza primilor pereţi calcaroşi. Foto: Christian Megulete.
Dar, până să vorbim despre peșteră, trebuie să menţionăm că harta topografică ne dă reperele necesare de orientare într-o regiune unde hărţile turistice vin cu variante diferite. Către avalul Văii Arșiţei, numită mai jos Valea Raţei, pe malul stâng geografic sunt pereţii și versanţii la baza cărora se deschide deosebita Peștera a Ursilor (iat-o descrisă la https://sites.google.com/site/romanianatura49/home/carpatii-meridionali/culoarul-rucar-bran-intre-bucegi-si-piatra-craiului/pestera-ursilor-cheile-dambovitei-culoarul-rucar-bran ). În acești versanţi prăpăstioși se deschid și alte intrări de peșteră, unele importante; și e încă mult loc aici pentru exploratori.
Peștera din Muntele Pleașa are 126,3 metri lungime totală și 27 metri denivelare pozitivă. După ce am suit de la șoseaua asfaltată 130 metri diferenţă de nivel și am ajuns astfel la nivelul Văii Arșiţa, mai suim încă 30 de metri diferenţa de nivel până la fundul dolinei din imaginea 5. Iar de acolo coborâm 50 metri diferenţă de nivel până la intrarea peșterii. Cavitatea era cunoscută de Ioan Dobrescu de la Clubul Piatra Craiului Câmpulug Muscel p.ână puţin în amonte faţă de punctul de cartare 21 (vezi harta 9 dar și dimensiunea ei la o scară mare, harta 9a). Pe 15 iunie 1975, împreună cu Ioan Dobrescu și Oprea Bleonţ, colegul lui de club, am mers la această cavitate (imaginea 15). Foarte repede mi-am dat seama că dacă spargem cam 10 centimetri din v.ârfurile a două stalagmite putem trece mai departe (Atenţie! Din acest loc cavitatea devine foarte strâmtă pe următorii 20 de metri; nu este recomandată decât speologilor cu experienţă; altfel, pericol de înţepenire între pereţi, fără posibilitate ca cei din faţă sau din spate să poată ajuta!). A urmat o parcurgere entuziastă a restului cavităţii, până în sala din imaginea 16. Apoi am cartat o parte din galerii. Pe 13 februarie 1977 am revenit la peșteră, și, împreună cu Gabriel Silvășanu, am terminat topografierea ei.
Dincolo de intrarea peșterii (imaginea 10) galeria de acces continuă să câștige în înălţime (vezi harta 9a). Pereţii încep să se apropie (imaginile 11-13) și dincolo de o săritoare nu dificil de trecut ajungem la locul de unde peștera nu mai era cunoscută până la data explorării noastre din anul 1975. Se observă clar că iniţial peștera a fost săpată prin curgerea apei sub presiune; nivele de eroziune arată că apoi apa a curs cu nivel liber. După o galerie foarte strâmtă pe aproximativ 20 metri lungime urcăm în sala finală (imaginea 16), acolo unde un mic curs de apă era prezent la data descoperirii. De-a lungul galeriei principale a peșterii, care păstrează o direcţie aproape unică, se evidenţiază trei scurte galerii laterale, toate debut.ând pe peretele nordic. Cavitatea este aproape în întregime concreţionată, începând chiar imediat după intrarea ei.
Revenim la suprafaţă și, de deasupra dolinei/ ponorului din imaginea 17 vedem o cușmă stâncoasă (marcată cu o săgeată roșie). Am fost p.ână acolo, am cercetat parţial pereţii în căutare de alte deschideri de peșteră (imaginea 18) dar nu am epuizat tot ce trebuia verificat.
17 Cuşma calcaroasă din versantul drept geografic al Văii Arşiţa. Foto: Ică Giurgiu, Christian Megulete.
18 De-a lungul unui perete din cuşma calcaroasă. Foto: Christian Megulete, Mircea Vlădulescu.
19 Pregătiri de iarnă. Foto: Ică Giurgiu.
20 Sălaş pe Valea Arşiţa. Foto: Christian Megulete.
De la respectivii pereţi se coboară în Valea Arșiţei (la dreapta cușmei cum privim imaginea 17), acolo unde un drum se întinde de-a lungul apei, trecând pe la sălașele/ casele crescătorilor de animale.
Valea coboară domol până la locul de unde am intrat pe ea. De acolo, spre stânga cum coborâm, patul albiei are pantă mult crescută, către Valea Raţei.