Fântâna Albă - Vf. Dealu Alb - Piscul Înalt - Valea Silvaş - Valea Remetea - Apaţa, Munţii Perşani

etapa a IV-a

Fantana Alba, pe DN 13 (620 m) - Varful Dealu Alb (862 m) - Piscul Inalt (941 m) - Valea Silvas - Valea Remetea - comuna Apata (475 m)


vezi harta 3, extras din Mihai Albota, Simona Fesci - Muntii Persani - Ed. Sport-Turism, Bucuresti, 1980

Marcaj: Fantana Alba - Valea Remetea = cruce albastra;

Valea Remetea - Apata = nemarcat.

Diferenta de nivel: 462 m.

Timp de parcurs: 5½ ore.

Din Brasov putem ajunge la Fantana Alba (izvor amenajat) cu microbuze care pleaca din Autogara 1 (langa gara C.F.R. Brasov) spre Targu Mures. Coboram intre Maierus si Pasul Bogata, la 8 km de Maierus. Suntem in padurea Bogatii, arie protejata de interes national (http://ro.wikipedia.org/wiki/P%C4%83durea_Bog%C4%83%C8%9Bii).

La 200 m de Fantana Alba spre Pasul Bogata, marcajul de pe parapetul soselei ne invita sa parasim drumul, spre dreapta. Intram in padurea de foioase si dupa cateva minute, la o trifurcatie, intram pe varianta din stanga, un vechi drum forestier, complet inierbat. Curand parasim acest drum, spre dreapta si ne deplasam spre nord-est, fara poteca, urmarind semnele de marcaj. Dupa cateva minute intram pe un drum de exploatare, schimbam directia de deplasare spre dreapta si iesim din padure. Aici parasim drumul, urcand sustinut, fara poteca, in lungul unui valcel sec. Panta se mai indulceste si depasim imediat Varful Dealu Alb. A trecut aproape 1 ora de la plecare.

Ne deplasam in continuare pe culme, spre nord-est, la inceput pe un drum de TAF apoi pe poteca, prin padure. Urmeaza o schimbare de directie spre stanga (atentie la marcaj!) si coboram accentuat, printr-un luminis. La intrarea in padure panta devine mai lina si intram, spre nord, pe un vechi drum de care, napadit de vegetatie. Putin mai incolo facem cunostinta cu varietatea locala de mur (Rubus persanimontis). Rugii de muri, crescuti in voie, bareaza trecerea. Iesim imediat intr-o poiana destul de mare, presarata cu vegetatie arborescenta. Marcajul este aplicat pe trunchiurile unor stejari seculari. Coboram spre nord, fara poteca, prin iarba deasa si dupa aproape ½ ora de la plecarea de pe Vf. Dealu Alb ajungem in sa (730 m). In caz de vreme nefavorabila putem gasi adapost intr-un observator de vanatoare, coborand ¼ de ora pe drumul de care (nemarcat) aflat in nord-est, la marginea padurii.

In continuare traversam un drum, gasim marcajul aplicat pe un fag gros si intram intr-o poienita. Nu exista poteca. Urcam spre nord si, la marginea poienitei, traversam desisul (atentie la macesi!). Regasim imediat marcajul, pe trunchiul unui fag aflat pe marginea altui drum, pe care-l traversam. Urcam putin spre nord, apoi fagetul tanar ne bareaza drumul si ne sileste sa-l ocolim, spre stanga. Intram pe un drum vechi, complet inierbat, care se termina intr-un drumeag. Urcam pe drumeagul napadit de vegetatie (marcajul este rar), spre nord-est. Ajungem pe o coama, dupa ¼ ora de urcus pe drumeag si ne deplasam in lungul ei, spre stanga. Ne strecuram greu prin faget dar imediat drumul devine mai larg si ajungem curand pe un mic platou impadurit. Aici urcam spre nord-vest (intrarea in poteca este mai greu de observat). Poteca se largeste, devine o alee pe care urcam peste un mic varf si dupa ½ de ora de la atingerea coamei suntem pe Piscul Inalt.

Varful, marcat de o borna geodezica, este ocolit pe poteca, prin dreapta. Coboram in continuare, poteca se transforma in drum si ocolim un mic mamelon. Ajungem la marginea padurii si intram intr-o poiana vasta, in care coboram (marcajul este rar) pana in sa (740 m).

Drumul se desfasoara in continuare in urcus, spre nord-est, pe linia lizierei si trecem pe langa niste fundatii de beton abandonate. Spre marginea nordica a poienii trecem pe sub linia de inalta tensiune si dupa 1 ora de mers prin poiana, intram in padure. Drumul larg ocoleste o mica inaltime, pe stanga si ajunge intr-o sa impadurita. Culmea principala, care mai poarta pe alocuri urmele marcajului vechi, aproape sters, banda albastra, continua spre nord-vest. Noi intram pe o culme secundara, spre nord-est, urmarind marcajul cruce albastra, si trecem pe langa obarsiile Paraului Silvas. Coboram ¼ de ora pe versantul drept al Vaii Silvas, apoi direct pe firul apei pana la confluenta cu Paraul Remetea. Am ajuns pe drumul forestier de pe Valea Remetea, dupa 4 ore de la inceperea drumetiei. Marcajul ne mai insoteste in aval doar 200 metri.

Coboram pe drumul forestier 2 km pana la iesirea din padure, apoi inca 4 km si ajungem in DJ 131B, asfaltat, pe care-l urmam spre dreapta. Mai avem inca 1 km pana in Apata. Inainte de intrarea in comuna, pe dreapta, zarim ruinele cetatii de Apa, care dateaza din sec. al XIV-lea cand avea important rol de aparare in timpul navalirilor tatare.

Din Apata putem ajunge in Brasov cu trenul sau cu autobuzele curselor locale.