Pasul Hoghimaş - Peştera Şugo - Vf. Merca - Vf. Dugău - Vf. Almaş - Vf. Ţiba - Valea Vârghiş - Vârghiş, Munţii Perşani

5

etapa a VIII-a 

Pasul Hoghimas (670 m) - Pestera Sugo - sub Varful Merca (1.002 m) - sub Varful Dugau (1.011 m) - sub Varful Almas (939 m) - Varful Tiba (946 m) - Valea Varghis - comuna Varghis (495 m) 


vezi harta 5, extras din Mihai Albota, Simona Fesci - Muntii Persani - Ed. Sport-Turism, Bucuresti, 1980 

                                Marcaje: Pasul Hoghimas - Valea Varghis = cruce albastra;  Valea Varghis - Varghis = triunghi rosu.  Diferenta de nivel: 325 m.  Timp de parcurs: 7¾ ore. 

                Din Sfantu Gheorghe putem ajunge in Pasul Hoghimas cu microbuze care circula spre Odorheiu Secuiesc. Punctul de plecare este autogara Interlogistic, de langa gara C.F.R. Coboram din microbuz in Pasul Hoghimas, situat la 7,5 km dincolo de Varghis.

                Parasim soseaua spre nord, pe un drum de care si zarim primul semn de marcaj pe un copac, langa podetul peste Paraul Hoghimas. Dupa ce trecem pe langa doua valaie de beton drumul se bifurca si alegem varianta din stanga. Urmeaza o scurta portiune cu urcus mai pronuntat, apoi parasim drumul spre dreapta, pe curba de nivel, si intram pe un drumeag care traverseaza firele de apa ale catorva izvoare.

                Coboram usor, traversam o vale seaca si intram din nou pe drumul de care. Acesta urca intr-o sa, unde il parasim ½ spre dreapta si coboram pe un drumeag complet inierbat. Iesim intr-o poiana pe care o traversam in diagonala spre dreapta, in coborare, spre mestecanisul tanar de la margine. Marcajul este aplicat pe trunchiul unui stejar si poteca formata coboara scurt, dar accentuat, spre confluenta a doua paraiase. Urcam pe malul opus si in continuare la limita dintre padurea matura si fagetul tanar. Urcusul se termina langa o borna silvica si incepem sa coboram prin poiana, unde intalnim un drum inierbat pe care-l urmam pana la Pestera Sugo. A trecut 1¼ de la plecarea din Pasul Hoghimas.

                Urcam pe versantul opus pe un drum larg, prin padurea rara. La iesirea din padure trebuie sa fim atenti deoarece marcajul cruce albastra se bifurca! Varianta din dreapta duce la Varghis. Noi urmam varianta din stanga si intram pe un drum de care, pe culmea principala a Muntilor Persani. Ne deplasam spre nord-vest si trecem pe langa o stana, intr-o zona cu pasuni. Drumul incepe sa urce usor, traversam o mica padure si iesim intr-o poiana dominata de un mamelon impadurit. Drumul se bifurca, alegem varianta din dreapta si ocolim mamelonul. Marcajul paraseste curand drumul spre stanga si intram pe un drumeag inierbat care urca pana aproape de saua nordica.

                Marcajul se mentine pe culmea principala. In apropierea Varfului Merca drumul se abate pe versantul estic si iesim intr-o pasune intinsa. Pe un fag izolat zarim un ultim semn de marcaj. Dupa aproximativ 200 metri, intr-o mica sa, parasim drumul spre nord si intram pe un drumeag complet inierbat. Urcam si coboram usor pe pasune, fara marcaj si trecem pe la vest de Varful Dugau, cel mai inalt din Persanii nordici. Intram pe un drum de care si coboram sustinut. Ceva mai jos trecem pe langa un fag unde regasim marcajul si pe langa trei valaie de beton, alimentate de apa unui izvor captat. Pe partea dreapta, in apropiere, se afla o stana.

Curand ajungem in sa, unde parasim drumul si urcam paralel cu o vale seaca si impadurita. Intram pe un drum de care, pe curba de nivel, si ne deplasam spre est, pe versantul sudic al Varfului Almas, aflat pe o culme secundara. In prima sa drumul se bifurca si alegem varianta din stanga. Traseul se mentine in general pe culme, ocolind proeminentele prin padure, pe versantul nordic. La iesirea din padure parasim drumul; in apropiere, pe partea stanga, se afla o stana.

Urcam pe mamelonul pietros din fata noastra si atingem curand Vf. Tiba, marcat de borna geodezica. De aici incepem sa coboram accentuat spre sud, pe versantul in general despadurit. Traversam un aliniament de arbori si intram intr-o mica poiana, unde schimbam directia de deplasare spre est. In frumoasa padure de fag coboram sustinut in prima parte, intr-un sector cu stanci. Mai jos panta se domoleste si iesim din padure in superba poiana din lunca. Aici putem vizita rezervatia naturala Cheile Varghisului si pesterile din chei (vezi articole ample la) (http://www.vargyasszoros.org/).

Suntem pe malul drept al Varghisului si ne deplasam spre sud, pe un drum inierbat. Dupa 400 m iesim in drumul forestier de pe Valea Varghisului. Pana in Varghis mai avem de mers 12 km, urmand marcajul triunghi rosu. Imediat mai incolo, in dreptul unei case, pe partea dreapta a drumului, este o fantana. Dupa 4 km, pe stanga, se afla o pensiune turistica. Pana in Varghis mai gasim 2-3 izvoare, pe partea dreapta.

In comuna putem vizita castelul Daniel si alte monumente istorice (http://www.comunavarghis.ro/index.php?rewriteparam=turism ). Din Varghis putem ajunge in Sfantu Gheorghe cu microbuzele curselor locale.