Augustin - Racoşu de Sus - Pârâul Nadeş - Valea Rica - Pasul Hoghimaş - Vârghiş, Munţii Perşani

etapa a VII-a 

Comuna Augustin (475 m) - satul Racosu de Sus (480 m) - Paraul Nades - Valea Rica - Pasul Hoghimas (670 m) - comuna Varghis (495 m) 

vezi harta 4, extras din Mihai Albota, Simona Fesci - Muntii Persani - Ed. Sport-Turism, Bucuresti, 1980 

                                Marcaj: Augustin - Valea Rica = nemarcat;  Valea Rica - Pasul Hoghimas = cruce albastra;  Pasul Hoghimas - Varghis = nemarcat.  Diferenta de nivel: 325 m.   Timp de parcurs: 6¾ ore. 

                Din Brasov putem ajunge in Augustin cu trenul. Coboram in statia C.F.R. si ne deplasam pe drumul de tara, paralel cu calea ferata, in directia Ormenis. Ajungem la podul rutier si urcam pe treptele de beton de la capatul acestuia. Traversam calea ferata si Oltul pe pod, apoi intram pe DJ 131B, pe care ne deplasam 1,5 km, pana la prima intersectie. Aici parasim soseaua asfaltata spre stanga, intram pe DC 38 si, dupa aproape 2 km, suntem in Racosu de Sus.

Portul popular din aceasta zona pastreaza influente sasesti (Varga, A. - Depresiunea Baraolt, Ed. Erfatur, Cluj-Napoca, 1997). Continuam pe ulita principala, spre nord, pana la bifurcatia din apropierea iesirii din sat. Aici alegem varianta spre nord-vest,  trecem pe langa ultimele case si intram pe drumul forestier construit pe un vechi drum roman (http://www.artaintramuros.ro/desprenoi.html). Urcam un deal apoi coboram si traversam Paraul Nades. Intram in padure, in apropiere de Valea Rica. Iesim curand intr-o poiana; in stanga, la marginea padurii, se gaseste un izvor. Traversam Valea Rica si Paraul Carbunari. De la plecarea din Racosu de Sus am parcurs cam 4 km.

Intram in padure si dupa 300 m, pe partea dreapta a drumului, zarim marcajul cruce albastra, aplicat vizibil pe trunchiul unui copac. Aici parasim drumul forestier si urcam pieptis cateva minute. Treptat incepem sa ne deplasam pe curba de nivel, spre stanga, traversam un valcel sec si un drum. Coboram putin, apoi intram intr-o frumoasa padure de stejar. Pe alocuri solul a fost spalat de ploi, scotand la iveala zone cu ardezie, puternic dezagregata. Dupa ¼ ora de la plecarea din Valea Rica intram pe un drum de exploatare. Schimbam directia de deplasare spre nord si urcam intr-o mica sa, pe culmea principala.

Urmam drumul de culme spre nord-vest. Ceva mai incolo drumul este napadit de lastaris pe o portiune destul de scurta. Iesim in alt drum, care se transforma intr-un culoar larg, prin padurea tanara. Dupa o scurta portiune de urcus accentuat panta se indulceste si intram pe un drum mai larg, care ne conduce intr-o poiana vasta. A trecut circa 1¼ ora de la plecarea din Valea Rica si ne aflam la 800 m altitudine, aproape de cel mai inalt varf din zona. Aici parasim drumul si ne deplasam fara poteca spre nord, printr-un sector unde mestecanisul tanar a fost defrisat. Marcajul, aplicat pe trunchiurile stejarilor seculari, conduce intr-o sa. A trecut circa 1½ ora de la plecarea din Valea Rica.

Urcam in continuare spre nord, printre perii salbatici de pe versant. Intram imediat in padure pe un drumeag dar il parasim curand, ½ la stanga. Iesim intr-o poiana unde intalnim un drum complet inierbat pe care-l urmam spre vest. Intram curand in padurea de amestec, pentru putin timp, apoi ne deplasam 10 minute exact pe liziera. Intram din nou in padure si urmam alt drum, tot spre vest. Curand parasim drumul si marcajul ne conduce printr-un sector fara poteca dar, nu dupa mult timp, intram pe un drum larg, de exploatare. Urmam acest drum spre stanga si ocolim mamelonul din fata apoi parasim drumul spre nord, pana intr-o sa impadurita. In apropiere se gasesc fundatiile cetatii Kustaly, construita in sec. al IX-lea (http://www.castrumbene.hu/files/c9_02sofalvi.pdf).

De aici coboram spre nord, pe un drum de exploatare, paralel cu o vale seaca. Mai jos parasim drumul spre dreapta, traversam valea si urcam putin pe versantul opus, pana intalnim un vechi drum de exploatare. Coboram pe acest drum si ajungem pe DJ 131, asfaltat. Au trecut 2¾ de la plecarea din Valea Rica si pana in centrul comunei Varghis mai avem de parcurs aproape 8,5 km. Urcam pe soseaua asfaltata spre est si in apropierea pasului intram pe „campul de Narcise”, o zona de protectie a naturii (http://www.okland.ro/index2.php?lang=ro&menu=1). La circa 300 m nord se afla urmele unui bastion fortificat de pamant, din perioada romana.

Din pas coboram pe sosea, fara marcaj. Trecem pe langa doua cuptoare traditionale de var; mai jos, pe partea dreapta, se afla cariera de calcar. Mai departe, pe partea stanga, sunt mormintele imprejmuite ale unor militari germani. Aproape de intrarea in comuna, pe marginea dreapta a soselei, gasim un izvor amenajat. In Varghis putem vizita castelul Daniel si alte monumente istorice (http://www.comunavarghis.ro/index.php?rewriteparam=turism). Din Varghis putem ajunge in Sfantu Gheorghe cu microbuzele curselor locale.