Bâtca Tătărcii, Munţii Obcina Mestecănişului, piscul cu panorame excepţionale

Vasile Bouaru, Radu Bouaru (Rădăuţi) 


Am parcurs la inceput de octombrie 2014 un traseu descris partial la si partial la. Am dorit acum sa legam cele doua parcursuri anterioare. Am pornit dis-de-dimineata din centrul satului Moldova Sulita (vezi harta, extras din Nicolae Barbu, Liviu Ionesi - Obcinele Bucovinei - Editura Sport-Turism, Bucuresti, 1987) spre herghelia de la Lucina, prin Cheile Lucavei  (foto 1). Urmam drumul dat de indicatorul din imaginea 1. Vom insoti Paraul Lucava. Nu departe se vede intrarea in Cheile Lucavei (foto 2). In stanga, in imaginea 2, sunt pantele care duc spre Varful Gaina (1455 m) iar in dreapta se afla alt strajer al Cheilor Lucavei, Varful Stirbu (1447 m). Dupa 15 minute dupa ce ne-am inscris pe drumul spre herghelie, intram in Cheile Lucavei (foto 3). Este inca dimineata, e toamna si soarele de abia lumineaza partea superioara a peretilor de pe stanga geografica a cheilor (foto 4).

                                                          1

                                                          2

                                                                  3

4

Depasim poteca ce duce cativa metri mai sus la intrarea in pestera si urmam mai departe drumul forestier (foto 5). O gaita sta in mijlocul drumului.

5

                                                                   7

Dupa o ora depasim poarta de intrare in perimetrul hergheliei si ne abatem spre dreapta fata de sensul de mers, la grajdurile centrale (foto 7). Acolo, la grajduri, e bine sa facem un mic popas si sa admiram splendide exemplare de cai. Ne inscriem apoi in urcus domol pe drumul din imaginea 8, inspre sud. Spre deosebire de traseul descris anterior (foto 42 si 43 de la) acum vom urma strict drumul pe care ne-am inscris. Depasim un mic palc de padure si ajungem la un vast platou de unde fotografiem spre inapoi (foto 9).

                                                                  8

9

Patrundem din nou in padure, pe un drum care se abate spre dreapta fata de sensul de mers si care se desprinde din drumul urmat pana acum. Vom parcurge prin padure cam 20 minute, pana la o noua intersectie, cea din imaginea 10. Drumul care duce inainte iese intr-o poiana mare, noi ne abatem insa pe drumul din dreapta imaginii. In cateva minute iesim din padure, in dreptul unui gard din barne de unde avem minunata perspectiva spre Muntii Tibaului (foto 11).

                                                                                10

11

De la acest gard din barne ne vom abate spre stanga fata de sensul de mers. Vom urca panta destul de mare a Varfului Batca Tatarcii (1549 m). Soarele nu mai este suficient de sus pentru a lumina partea nordica a acestui frumos varf, de aceea suntem in umbra sa. Fotografiem spre nord unde admiram cateva dintre varfurile principale ale Obcinii Mestecanisului (foto 12).

12

Dupa un urcus destul de sustinut ajungem pe varf. Cerul senin si privelistea care se deschide in aproape toate directiile imbie la popas. Spre vest, Muntii Tibaului domina orizontul (foto 13). Spre sud observam valea pe care vom cobori, Paraul Tatarca, pe care vom ajunge la Carlibaba (foto 14). Tot spre sud, peste Valea Bistritei se vede Varful Omu din Muntii Suhard. Spre sud-est zarim alt pisc din Suhard, Varful Faraoane (foto 15) iar spre sud-est, in departare, se vad Varfurile Giumalau  Rarau si Pietrosul Bistritei  (foto 16).

                                 13

                             14

                             15

16

Coborarea de pe varf o facem inspre sud, pe o panta la fel de mare dar, spre deosebire de panta nordica, cea pe care vom cobori este presarata si cu cateva stanci de mici dimensiuni (foto 17). Pentru a vedea in detaliu locurile ne-am abatut, in coborare, spre stanga. Pe aici au fost facute si fotografiile 1, 2, 3, 4 si 6 de la.

                                                         17

18

Calcarele albe sunt frumos luminate de soare (foto 18) iar undeva mai jos o stanca ceva mai mare sta pe un picior destul de erodat (foto 19). De  undeva de mai jos aceeasi stanca arata ca in imaginea 20. Coboram spre o stana care se zareste in poiana de la poalele varfului dar undeva mai jos vom intalni un drumeag. De acolo am fotografiat spre varful pe care tocmai l-am coborat (foto 21). Nu ajungem pana la stana ci ne inscriem pe acel drumeag, spre dreapta fata de sensul de coborare (foto 22).

                                                         19

                                                                  20

                              21

22

Drumeagul traverseaza o mica portiune defrisata apoi se abate spre stanga, catre vale. Undeva mai jos traverseaza o mica poiana de unde avem din nou perspectiva asupra imprejurimilor (foto 23). Dupa ce traversam din nou o portiune de padure drumul coboara ceva mai accentuat printre arbusti mai tineri, spre albia Paraului Tatarca (foto 24). Daca paraul nu e prea lat, se poate sari cu usurinta. Exista si o punte, undeva spre stanga fata de sensul de coborare, imediat cum ajungem la albie (foto 25).

                                                  23

                                                                              24

25

                                                                           26

O data ajunsi la drumul forestier Tatarca, care urmeaza indeaproape paraul cu acelasi nume, intalnim un izvor si fotografiem spre partea finala a drumeagului pe care am coborat (foto 26). Soarele se apropie de orizont asa ca ne inscriem spre vale, catre satul Carlibaba. De undeva de pe drum, de unde intalnim primele case,  se vede Varful Batca Tatarcii, luminat feeric de soarele la asfintit (foto 27).

27

28

Undeva mai jos ajungem la podul din imaginea 74 de la https://sites.google.com/site/romanianatura28/home/carpatii-rasariteni/obcina-mestecanisului/lucina-cel-mai-inalt-pisc-din-obcine . Acolo intersectam drumul 86 A care duce, spre dreapta fata de sensul de coborare, catre satul Izvoarele Sucevei. Noi ne abatem spre stanga, catre sat. Chiar de la acea intersectie fotografiem un interesant perete stancos aflat pe malul stang geografic al Paraului Carlibaba (foto 28). Inca 1 km si iesim in centrul satului Carlibaba. De pe Varful Batca Tatarcii pana aici am facut 2 ore.