Apaţa - Valea Remetea - Valea Hiala - Muntele Negru - Valea Topului - Valea Oltului - Racoş, Munţii Perşani

etapa a V-a

Comuna Apata (475 m) - Valea Remetea - Valea Hiala - Muntele Negru - Valea Topului - Valea Oltului - comuna Racos (480 m)


vezi harta 3, extras din Mihai Albota, Simona Fesci - Muntii Persani - Ed. Sport-Turism, Bucuresti, 1980

Marcaj: Apata - Valea Remetea = nemarcat;

Valea Remetea - Valea Oltului = cruce albastra;

Valea Oltului - Racos = nemarcat.

Diferenta de nivel: 341 m.

Timp de parcurs: 6½ ore.

Din Brasov putem ajunge in Apata cu trenul. Coboram in statia C.F.R. si ne deplasam 50 m in directia Ormenis. Intalnim o ulita pietruita, perpendiculara pe calea ferata, pe care o urmam spre stanga 250 m, pana la soseaua asfaltata. Cotim la dreapta si in 10 minute ajungem la marginea comunei, pe DJ 131B. Chiar la iesirea din localitate, pe partea stanga, zarim ruinele cetatii de Apa, care dateaza din sec. al XIV-lea si avea important rol de aparare in timpul navalirilor tatare.

Dupa ce parcurgem 1 km pe sosea, parasim drumul judetean spre stanga si intram pe drumul forestier de pe Valea Remetea. Urcam cam 6 km pe acest drum, pana intalnim primul semn de marcaj. Aici parasim Valea Remetea spre dreapta, pe drumul de exploatare de pe Valea Hiala si urcam 10 minute, uneori direct pe firul apei. Intr-un loc mai ingust parasim Valea Hiala spre dreapta si intram pe alt drum de exploatare, paralel cu o vale seaca. In scurt timp marcajul paraseste drumul, traverseaza valea si intra pe alt drum, care se pierde curand in iarba deasa. Marcajul ne poarta in urcus spre muchia din fata, pe care o atingem in dreptul bornei silvice nr. 58.

Pe muchie exista o poteca ingusta, aproape orizontala, napadita de vegetatie, pe care o urmam spre stanga (nord) 5 minute, prin padurea rara. Parasim muchia, ½ la dreapta, intrand intr-un culoar prin padurea tanara. Traversam un alt culoar si incepem sa coboram usor. Curand intram pe un drum si coboram pana intr-o zona unde apa musteste, datorita unor izvoare.

Aici parasim drumul si intram direct in padurea tanara, pe curba de nivel. Nu exista poteca si marcajele sunt greu de observat pe trunchiurile subtiri. Dupa 5 minute intram pe alt drum si urcam spre stanga, pana in sa. A trecut cam 1 ora de la plecarea de pe Valea Remetea si suntem pe culmea principala a Muntilor Bogatei.

Dupa 100 m intersectam marcajul punct albastru, care pleaca din Apata si duce la Pestera Tolvajos. Noi urmam marcajul cruce albastra si ajungem in fata versantului vestic al Muntelui Negru. Marcajul vechi, banda albastra, urca pe varful impadurit, situat cu peste 150 m diferenta de nivel mai sus. Noi o luam la stanga, pe un drum de care, marcat cu cruce albastra.

Drumul se desfasoara in continuare prin padurea de fag, traverseaza o sa peste o muchie secundara, coboara si urca moderat. Urmeaza o coborare mai pronuntata si intram pe un drum de care mai larg, pe curba de nivel. Aproape de iesirea din padure schimbam directia de deplasare spre nord nord-vest, in coborare usoara. Intram intr-o poiana unde marcajul paraseste drumul, fiind aplicat pe trunchiurile stejarilor rari. Putin mai jos, pe stanga, se gaseste o stana. Coboram in continuare pana in saua poienita, unde ajungem la circa 2½ ore de la parasirea Vaii Remetea. Spre nord-vest se ridica Varful Tipia Ormenisului (760 m) unde s-au descoperit fortificatii si un centru religios din perioada regatului dac (http://adevaruldespredaci.ro/centrul-religios-de-pe-tipia-ormenisului-in-defileul-oltului-la-racos/).

Parasim saua spre vest, pe alt drum de care si intram pentru scurt timp in padure. Drumul face o curba pronuntata la obarsia unei vai si iese din padure. Traversam o poiana, trecem printr-o perdea forestiera si intram in alta poiana, mai intinsa, unde urcam usor. Parasim imediat drumul spre stanga, fara poteca, intr-o zona cu stanci mascate de iarba inalta. Intram apoi pe un drumeag care coboara direct spre Valea Topului si traversam pe malul stang, unde urmam spre aval un drum de exploatare pana in lunca Oltului. Suntem pe drumul comunal dintre Augustin si Mateias, aproape de intrarea Oltului in defileu. Pana la Racos au mai ramas de parcurs cam 6 km.

Urmam drumul comunal spre vest. Ceva mai incolo gasim un izvor, pe partea stanga a drumului, apoi trecem pe langa un cuptor pentru fabricarea mangalului si incepem sa urcam serpentinele, pe botul de deal care strajuieste defileul. Coboram pe partea cealalta a dealului, trecem peste Paraul Cetatii si in continuare prin lunca. Urcam putin si intalnim cateva gospodarii izolate. Aici traversam Oltul pe puntea pietonala, suspendata pe cabluri de otel, si, dupa ce traversam liniile de cale ferata, intram in statia C.F.R. Racos.

In comuna putem vizita castelul fortificat Bethlen si Complexul Geologic de pe teritoriul Geoparcului Carpatic Persani (http://magiamuntelui.blogspot.ro/2012/05/complexul-geologic-racos.html).