Ginkgo biloba şi nuc american la Sasca Mică, Podişul Sucevei

Vasile Bouaru (Rădăuţi)


 

Satul Sasca Mica se afla in judetul Suceava, pe malul stang al Raului Moldova, pe drumul 209 H care leaga orasul Falticeni de satul Cornu Luncii, la 12 km departare de Falticeni (vezi harta zonei, extras din Romania, tourist map, Ministerul Turismului, 1989).

Alt exemplar de Ginkgo biloba din judetul Suceava, dupa cel din orasul Siret se afla in acest sat, in curtea Centrului de Recuperare si Reabilitare a Persoanelor cu Handicap. Centrul se afla in micul palc de padure care se vede in imaginea 1, facuta de pe malul drept al Raului Moldova. In imaginea 1 raul curge spre dreapta. Spre amonte, apa Moldovei arata ca in imaginea 2. 

                                                                             1

2

Este usor sa ajungem din centrul satului pana la locul unde se gaseste arborele. Satul nu este prea mare si exista indicatoare. Avem de parcus 400 metri pana in vecinatatea bisericii din sat, unde se afla centrul de reabilitare. Probabil arborele a fost adus de boierul Nicolae Sutu, fiul domnitorului Alexandru Sutu (1758 - 1821) si plantat la conacul boieresc din Sasca. Are coroana foarte mare (foto 3). Ne apropiem de trunchiul sau viguros (foto 4). Crengile, scoarta si frunzele au forma aparte (foto 5).

                                                                            3

                                                                                                   4

5

6








Arborele de la Sasca Mica este un exemplar foarte inalt. Privim cu admiratie trunchiul spre partea superioara (foto 6) apoi ne indreptam privirea spre baza unde s-au prins cativa muschi (foto 7).

7

8

Revenind la drumul principal ne deplasam 2 km spre satul Cornu Luncii. Pe partea dreapta in sensul de mers vom intalni cateva exemplare de nuc negru (Juglas nigra) (foto 8) (explicatii Marilena si Radu Puscarciuc, din Onesti). Originea sa este  America de Nord si de aceea se mai numeste nuc american. Lemnul sau este unul dintre cele mai valoroase materiale in constructiile unde se foloseste lemnul. Este folosit si ca arbore decorativ. Acest nuc are coroana voluminoasa, cu frunze frumoase si foarte mari. Copacul face parte din familia foioase. Coroana este ramuroasa,  cu  crengi puternice, de culoarea gri. Face multe fructe, unite in ciorchine (foto 9). 

                                                                             9

10

 Fructele, acoperite cu o coaja verde (foto 10), se tin puternic de crengi chiar daca a venit toamna.