Discuri de peste 20 metri diametru, Seimeni, Dobrogea

                                                              1

Vasile Bouaru (Rădăuţi) 


Seimeni este un mic sat aflat la 6 km de orasul Cernavoda, pe drumul 223, in directia Topalu (vezi harta actualizata la). De la intrarea in Seimeni dinspre Cernavoda, pe partea stanga daca ne deplasam inspre Topalu, se vede Dunarea (foto 1). Dupa ce ne mai deplasam cateva sute de metri, urcand un deal si urmand acelasi drum asfaltat, tot pe partea stanga in sensul de mers, se observa un relief caracteristic zonei, mici abrupturi ce duc tot spre Dunare (foto 2). Pe partea dreapta, printre doua dealuri se vede o parte din Lacul Domneasca Mare (foto 3).

                                                                           2

3

Mai parcurgem foarte putin si undeva pe partea stanga se vede un mic damb cu un punct de triangulatie pe el (foto 4). Spre acea ridicatura ne indreptam. Chiar inainte de a ajunge ea ne atrage atentia un nou microcanion in lut (foto 5). Cea mai mare parte a satului Seimeni se afla la poalele dealului pe care suntem, chiar pe malul Dunarii (foto 6). 

                                              4

                                              5

6

                                                                        7

Traversam si micul canion, spectaculos, pe care l-am zarit in imaginea 5 (vezi foto 7) si ne indreptam spre ridicatura de pamant din imaginea 8. Intalnim in urcus cateva pietre ce par sa fie ramasitele unui vechi zid (foto 9).  Surpriza cea mare o avem prima data cand fotografiem spre inapoi, catre drumul pe care am ajuns pana aici. In imaginea 10 se observa cateva discuri sapate in pamant, sub forma de mici cratere. O data ajunsi in varful movilei din imaginea 8, fotografiem si spre nord, unde, datorita vegetatiei care ne ajuta in stabilirea unor detalii, observam de asemenea foarte multe asemenea discuri (foto 11). 

                                                                           8

9

                              10

11

Multitudinea lor (se pare ca sunt peste 50) precum si forma lor circulara ne conduc la ideea ca aici a fost o asezare straveche. Unele discuri au diametrul de peste 20 m (foto 12).

12

                                                  13

Ne deplasam pe aceasta arie ca sa vedem cat mai multe dintre aceste discuri. Spre vest este Dunarea (foto 13), superba in lumina diminetii. Aproape de noi se afla un disc de dimensiuni mai mici iar in vale satul Seimeni (foto 14). Ceva mai incolo un disc este mai aparte, are in interior o mica spirala (foto 15). Mai spre Dunare, un alt disc urias (foto 16).

                                                    14

                                                           15

16

                                          17

Mai vedem, pe alocuri, valuri de pamant ce par sa provina de la vechi constructii (foto 17). Mai gasim un disc care, de asemenea este foarte bine pus in evidenta de vegetatie (foto 18). 

18

                                       19

Undeva, doua asemenea discuri sunt tangente. Iata-le, fotografiate din directii diferite (foto 19, 20). Prin apropiere, un alt disc urias (foto 21).  Nu toate discurile sunt la fel de mari. Dintr-un loc mai apropiat de micul abrupt ce coboara spre Dunare, fotografiem din nou colina cu punctul de triangulatie (foto 22). Prin mijlocul acestui platou intalnim alte discuri mari (foto 23, 24, 25). 

                                                   20

21

22

                                                           23

                                                        24

25

Si pe aici intalnim valuri de pamant ce sunt prea drepte pentru a fi opera naturii (foto 26). Inspre nord, Dunarea are cateva ramificatii vizibile din acest loc (foto 27) iar alte valuri de pamant, cu forme geometrice deosebite, ne atrag atentia (foto 28).

                                                                             26

                                                                 27

28

Iata si o vedere din spatiu a locurilor (imaginea 29), extrasa de la http://www.inventatori.ro/view_article.php?id=996.

29