Munţii Cindrel, pe vârf şi la refugiul Cânaia

Dinu Boghez (Râmnicu Vâlcea)


5 august 2007. Nu era acum, prima oara cand urcam Cindrelul. Ii strabatusem potecile fie venind dinspre Oasa, fie din Valea Sadului, fie coborand din Saua Steflestilor a Muntilor Lotrului. De fiecare data gasisem locuri minunate si traisem intamplari deosebite.

Dorisem sa urcam iarna, gandind ca refugiul Canaia ne va oferi adapostul necesar. Nu izbutisem. Acum insa, pornisem hotarati sa-i urcam poteca crestei. In Paltinis am ajuns dimineata, cam pe la ora 8. Am pornit catre Poiana Gaujoara. Cand am trecut de Paraul Danesii, poteca larga, adevarata alee de parc strajuita de brazi, era strapunsa de primele raze de soare care luminau padurea.

Plan extras din ghidul Muntii Cindrel (de Mircea Buza, Simona Fesci; Editura Sport-Turism, Bucuresti, 1983)

Am ajuns repede la plaiul alpin al Gaujoarei, de unde am vazut prima oara departatul varf al Cindrelului si Caldarea Iujbea de la poalele sale. Acolo trebuia sa ajungem si tare departe mai era! Apoi am strabatut poteca pardosita cu lespezi multe, de sub Varful Batranei (1911 m) si am coborat in saua cu acelasi nume. Acolo imi aduceam aminte, ar fi trebuit sa gasesc izvoare amenajate. Am gasit doar izvoarele, multe, de la care ne-am alimentat cu apa pentru intreg drumul pe care-l aveam de facut. Din Poiana Gaujoarei, dar si de aici, am avut primele privelisti catre Varfurile Balindru (2207 m) si Balindrutul, cele care alcatuiesc o frumoasa creasta alpina din Muntii Lotrului.

1 Muntii Lotrului; de la stanga la dreapta: Negovanu Mare (2135 m), Negovanu Mic, Balindru (2207), Contu Mare (2080).   foto: Floriana BOGHEZ (Ramnicu Valcea) 

Am strabatut lunga sa a Batranei, in care ne aflam si am inceput primul urcus serios, cel al Besineului. Am trecut pe sub Varful Rozdesti (1952 m) si am coborat in Saua Serbanei, acolo unde am intalnit poteca ce ducea la refugiul Canaia. Pe acolo doream sa ne intoarcem. Pana aici, de cand plecasem din Paltinis, trecusera 3 ore.

Caldura ajunsese pe creasta muntelui si moleseala incepuse sa ma cuprinda. Ma zorea fiica mea din urma si asa am inceput sa urcam Coasta Niculestilor. Au urmat apoi cele doua varfuri ale Canaiei si cand le-am coborat am ajuns la ramificatia ce ducea pe alta cale, catre acelasi refugiu Canaia.

2 Muntii Cindrel. Coborand spre Saua Serbanei, de pe Vf. Rozdesti (1952 m).

foto: Floriana BOGHEZ (Ramnicu Valcea)

3 Urcand spre Vf. Niculesti, dinspre Saua Serbanei.   foto: Floriana BOGHEZ (Ramnicu Valcea)

4 Vf. Cindrel si Caldarea Iujbea, vazute dinspre Varful Niculesti.

foto: Floriana BOGHEZ (Ramnicu Valcea)

5 Varful Cindrel (2244 m) si Caldarea Iujbea Rasinarului (situata la sud-est fata de varf).    foto: Ică Giurgiu (Bucuresti)

6 Vedere catre Varful Cindrel (Muntii Cindrel), de pe culmea Muntilor Lotrului. Saua Steflesti este punctul de contact intre cele doua masive.    foto: Ica Giurgiu (Bucuresti)

9 Vf. Steflesti (2242 metri, din Muntii Lotrului), privit din Masivul Cindrel, din apropierea Varfului Cindrel.    foto: Gabriel Blazsani (Sibiu)

In fata noastra statea doar imensa caldare a Iujbei si platoul varfului cel mare, catre care am inceput sa ne indreptam. Doar putin am urcat si avertizati de placutele care semnalizau rezervatia Iezerele Cindrelului, ne-am abatut catre Iezerul cel Mare. Asezati pe marginea caldarii care-l adapostea, am privit cu nesat aceasta minune a Muntilor Cindrelului. Era lacul ascuns in adancul caldarii si luase culoarea versantilor acoperiti de jneapan si de pajistile de un verde aproape primavaratec. Culoarea apei parca fusese vopsita de curand si malurile alpine accentuau coloritul, aproape neverosimil.

10 Caldarea Iezerului Mare si cele trei lacuri ale sale. In fundal, culmea care o separa -spre vest - de Caldarea Iezerul Mic.     foto: Ică Giurgiu (Bucuresti)

11 Iezerul Mare.     foto: Floriana BOGHEZ (Ramnicu Valcea)

12 Lacurile din Caldarea Iezerul Mare, vazute din creasta.     foto: Ică Giurgiu (Bucuresti)

12a    Refugiu lângă Iezerul Mare, vezi

13 Caldarea Iezerul Mic, vazuta din creasta. In stanga, culmea pe care marcajul duce spre localitatea Jina (nord-vest) si spre fosta cabana Fantanele (nord-est).     foto: Ică Giurgiu (Bucuresti)

14 Pe malul Iezerului Mare, in anul 1994. Olguta si Zeno Ghizdavet fac analize pentru stabilirea gradului de poluare al apei.    foto: Ică Giurgiu (Bucuresti)

Multa vreme am stat pe plai, deasupra lacului, uneori asteptand sa treca norii si lumina soarelui sa ne fie aproape si lacul luminat, cat sa facem fotografii frumoase. Apoi, intr-un tarziu, ne-am gandit ca mai avem de urcat si Cindrelul si ne-am desprins din aceste locuri minunate. Pe varf am ajuns la ora 15 si platoul varfului, inconjurat de stanci, cu priviri largi catre Cristesti (2233 m) si Steflesti (2242 m), inaltimile cele mari ale Lotrului si catre cea a Patrului din Muntii Sureanu, ne-au incantat deopotriva.

15 Jneapanul a fost taiat inutil, pe suprafete imense. In locul lui nu creste iarba buna de pascut si muntele este supus eroziunii rapide.  foto: Ică Giurgiu (Bucuresti)

16 In 1994 a avut loc un proiect cu finantare PHARE, derulat prin intermediul Clubului National de Turism pentru Tineret. Au participat in teren Clubul Ecotur Sibiu, Clubul de Speologie “Emil Racovita“ Bucuresti si Clupul Alpin 280 Bucuresti. Au fost refacute marcajele si indicatoarele turistice. A fost marcat conturul rezervatiei Iezerele Cindrelului si s-a efectuat igienizarea ei. Au fost realizate analize privind gradul de poluare a apelor din masiv.    foto: Ică Giurgiu (Bucuresti)

La Iezerul cel Mic, n-am mai ajuns. Trebuia sa coboram si sa ajungem la refugiul Canaia, unde planuisem sa intindem cortul. Am ajuns repede in prima sa, de unde pe curba de nivel am ocolit primul varf, pe care altfel ar fi trebuit sa-l urcam. Aveam ochii atintiti spre Muntii Lotrului, atat de dragi si deopotriva cunoscuti noua. Acum vedeam si Varfurile Negovanului si pe cel al Clabucetului si privirile se pierdeau catre cele ale Sterpului si Floarei.

Ne atinsesem scopul. Fusesem la cota cea mai inalta a Cindrelului (2244 m), avusesem o minunata priveliste catre varfurile inalte ale Muntilor Lotrului, catre Muntii Sureanu, vazusem inaltimile din ce in ce mai joase catre podisul transilvan si mai ales ne luminasem privirile cu minunata oglinda a Iezerului Mare. Nu ne mai ramanea decat intoarcerea spre casa. Mai aveam inca destul pana atunci.

Apoi, in sa, de unde drumul spre refugiul Canaia o lua la dreapta, am mai sovait o clipa, gandindu-ne daca sa facem abaterea sau sa urmam drumul parcurs la urcare. Am luat-o spre Canaia, unde am ajuns cam in ½ ora. Tufe de jneapan aruncate pe coasta muntelui, afinisuri cat cuprinde, cateva vorbe schimbate cu ciobanul turmei care ne-a intampinat si privelisti spre Valea Sadului pana spre oglinda lacului de la Gatul Berbecului. Mai ajunsesera cativa turisti la refugiu, care se indeletniceau cu stingerea unui foc mocnit, din scorbura unui brad. Cum cu totii de abia ajunsesem, iar ciobanul intalnit in cale de acolo venea, doar el putea sa se fi jucat cu focul.

Am intrat de curiozitate in refugiu, sa-i vedem starea. Erau si camere inchise, dar cele pe care le-am vazut nu imbiau deloc la o innoptare acolo. Catava vreme ne-am odihnit in poiana de langa refugiu, sfatuindu-ne daca sa intindem cortul sau ba. Apoi am pornit catre Saua Serbaneilor. Cand am ajuns acolo, vremea se racise apreciabil, atata incat ne-am scos manusile si pufoaicele si daca tot le aveam in rucsac, le-am intrebuintat. Si pana dincolo de Poiana Gaujoarei, n-am simtit nevoia sa renuntam la ele.

17 Refugiul Canaia, vazut dinspre munte.    foto: Floriana BOGHEZ (Ramnicu Valcea)

18 Refugiul Canaia.   foto: Ică Giurgiu (Bucuresti)

19   Refugiul Canaia si creasta masivului. Pe pante au fost taiati jnepenii, crezandu-se ca ei vor fi inlocuiti de iarba buna pentru pasunat (sperantele nu au fost confirmate).    foto: Ică Giurgiu (Bucuresti)





Coborarea, pe adevarata alee pana in Paltinisul de unde plecasem dimineata, ne-a incantat cu lumina apusului. Soarele asfintea pe un cer absolut senin si capatase culori de la galbenul discret pana la rosul focului. Cerul dadea un spectacol de gala. Cand am pasit pe treptele primei pensiuni din cale, era trecut de ora 21. Parasisem Paltinisul la ora 8 dimineata si acum eram de-a binelea obositi. Am dormit bine, doborati de oboseala, fara sa ne mai gandim la infernul caldurilor din orasele civilizate spre care ne indreptam. Coborarea in Sibiu si apoi acasa, a fost rapida si de abia am avut timp sa ne dam seama de intensitatea caniculei in care intram. De la frigul cu manusi si pufoaice, la cele peste 30° Celsius! Fusese o excursie scurta, de unde ne intorceam acasa cu privelistile unice ale acestui munte.