Piatra Corbului, rezervaţie paleontologică, Munţii Căliman

Vasile Bouaru (Rădăuţi), Oana-Elena Hapciuc (Marginea), Ciprian Chelariu (Rădăuţi)

 

Rezervatie naturala paleontologica. Situata in judetul Bistrita-Nasaud, la limita vestica a Muntilor Caliman.


                                                                                extras din Romania, tourist map, Ministerul Turismului, 1989


Pentru a ajunge aici urmam cale de 17 km drumul 173 din orasul Bistrita spre localitatea Budacu de Sus. Din centrul satului Budacu de Sus ne abatem spre stanga inca 7 km, pe drum forestier asfaltat, strabatand locuri frumoase. Iata mai intai dealurile aflate la sud-vest de satul Budacu de Sus, spre valea raului omonim pe care vom merge spre Piatra Corbului (foto 0). In centrul imaginii se vede satul Dumitrita, resedinta de comuna a zonei din care face parte satul Budacu de Sus, aflat spre dreapta imaginii.


                         0


 Urmam mai departe Valea paraului Budacu si traversam locul numit Rapa verde. Numele este justificat dupa culoarea verde crud din aceasta perioada de primavara, mai 2014. De pe drum se observa, la capatul unui sir de dealuri, Piatra Corbului (foto 1, in stanga). Vedem deja un perete destul de lung dar inca suntem departe si nu ne dam seama de inaltimea lui (foto 2). Ajungem in dreptul unui canton forestier. Aici ne abatem spre stanga, pe un alt drum forestier, de asemenea asfaltat, inca 3 km. Exact in locul unde se termina portiunea asfaltata, pe partea dreapta in sensul de mers, vom ajunge la baza unui imens abrupt, Piatra Corbului (foto 3).


                       1
                                                                2
                                                               3


Pe marginea drumului, flori de un galben intens (foto 4). Ne indreptam spre baza acestui imens perete. Iata un indicator (foto 5). Urcam o panta nu chiar foarte mare, plina cu diferite specii de flori (foto 6).


                                                                       4
                                                                      5
                                                                                     6


 Cu cat ne apropiem de perete cu atat ii putem admira mai bine structura (foto 7, 8). Alte flori cresc aproape de baza stancii (foto 9).


                                                                 7
                                                                                 8
                                                                           9


Ajungem chiar la baza acestui uimitor perete. Are inaltime de aproape 90 m (foto 11) iar structura sa aici, la baza, este microporoasa (foto 12). Dupa ce admiram straturile din care este alcatuita Piatra Corbului, stand cu fata spre ea, ne abatem spre stanga, pe o firava poteca ce intra in padure, in intentia de a urca deasupra pietrei. Vremea nu este tocmai buna. Mai sus, printr-un gol printre copaci, vedem spre nord (foto 14).


                                                                                           11
                                                                           12
                               14


Ajungem in partea superioara a Pietrei Corbului si vedem drumul pe care am ajuns aici (foto 15). Dintre gaurile aflate aproape de partea superioara a stancii, niste pasari foarte galagioase se invart imprejur (foto 16). Apoi vedem dealurile aflate spre sud-vest (foto 17) si spre Valea Budacu, pe care am urcat pana aici (foto 18).


                                                                               15
                                                       16
                               17
                           18


Mai urcam putin prin padure spre varful dealului pe care suntem si intalnim un jgheab ce duce abrupt spre padurea aflata la baza peretelui (foto 19). Dupa ce atingem varful, impadurit, facem cale intoarsa. Din locul de unde am urcat spre baza stancii se mai observa spre est, destul de aproape de drumul pe care am ajuns aici, cativa colti stancosi (foto 20). Apoi facem cale intoarsa spre satul Budacu de Sus. 


                                                                                              19
                                                                         20