Poiana Mărului, Munţii Perşani, mulţime de trasee pe creste

                                               harta 1

harta 1.1

Asa numita „platforma” Poiana Marului se situeaza la limita de sud a Muntilor Persani (vezi harta 1, extras din Romania, tourist map, Ministerul Turismului, 1989) si este scoasa in evidenta, atat la fata locului cat si pe harti, de gospodariile risipite aproape uniform pe dealuri. Putem evidentia limitele acestei regiuni folosind de exemplu harta 1.1 (extras, cu actualizari, din numarul 22 al colectiei Muntii Nostri, anume Muntii Persani, autori Mihai Albota si Simona Fesci); iata care sunt, intr-o descriere care le urmareste in sens orar (am inserat si cateva precizari suplimentare hartii): 

Granitele regiunii 

- Pornim din punctul de minima altitudine al „platformei”, putin sub 600 m, din soseaua asfaltata ce leaga Zarnestiul de Sinca Noua si Sercaia (DN 73A), de la confluenta Vailor Holbav si Vulcanita cu Sinca. Urcam intai pe Valea Holbav, spre nord-est (drum forestier care ajunge in satul Holbav), pana in punctul cel mai nordic al vaii; continuam de aici pe Valea Lupului, spre nord (acum este sosea forestiera), cotind cu ea spre est, catre izvoare, trecand apoi de ele pentru a prinde Culmea Rucareni, spre est, apoi nord-est, pana intr-un drum foarte clar conturat, bine batut, pe sub Magura Codlei, la 950 m altitudine (este parcurs de localnici cu caruta); 

- Continuam pe drumul intalnit mai sus, sub Magura Codlei, spre sud, pe sub Muchia Cetatii Negre (imaginea 1.2) si a Vf. Frasinet (drumul devine tot mai lat, vederi spre Bucegi, imaginea 35 si Piatra Craiului) pana in satul Holbav, in saua aflata putin sub 800 m, strabatuta de soseaua de legatura cu localitatea Vulcan (nemodernizata pana in Vulcan, de aici drumuri asfaltate spre orasul Codlea sau spre Cristian); 

- Din saua din satul Holbav continuam spre sud si apoi spre vest, pe limita de padure si intrand apoi in padure, pe o rama de culmi care trec de 800 m, de la est de Vf. Hoapecu, pe cumpana de ape a Persanilor, pana razbatem in Pasul Poiana Marului, 770 m (din nou in soseaua Zarnesti - Sercaia). Pe aceasta portiune exista drumuri care se leaga mereu intre ele, ocolind obarsiile raurilor, mai mult prin padure, punand de aceea probleme de orientare. Ne putem stabili pozitia profitand de deschiderile care, din cand in cand, ne lasa sa privim spre vest, catre zona locuita. Iesirea in pas este precedata de o zona deschisa, cu multe case noi, numita Poiana Toaderului (imaginea 2); 

- Trecem la vest de pas, la Culmea Pleasa (poteci prin padure), urcam la Vf. Dosu Plesitei, 1086 m si de aici mai mult spre nord (drum lat si clar), la Vf. Gongu (imaginea 3), 1100 m, localnicii ii spun Calisasu si la Varful din Poiana Barsei Fierului, 1212 m, numit aici Varful Magurii, cel mai inalt punct al „platformei”. De aici o coborare de peste 600 m, spre est (pe un picior de munte), ne readuce in Valea Sinca (imaginea 4) si in punctul de unde am inceput „parcurgerea” limitelor. 

In tot acest areal privelistile spectaculoase pot fi aflate drumetind pe culmi, nu prin vai, care au versanti in general impaduriti, cu pante repezi (imagini 4, 5). Si localnicii au ales mai rar sa-si aseze casa pe vale. Drumurile de aici va vor bucura cu privelistile unor plaiuri unde oamenii locuiesc inca in pace cu natura (imagini 6, 7), amintind de Apuseni: vara sunt fanete inflorite si neasteptate buchete de maci; toamna scoate in evidenta, prin culori, ingemanarea padurilor; iarna insira cupole de zapada printre culoarele de ceata; primavara sunt mici ogoare in lucru si pomi infloriti. Pentru incununare, departarile vor fi mereu strajuite de muntii mari, Piatra Craiului, Iezer-Papusa, Fagarasului sau Bucegi, rasariti in unghiuri neasteptate. Postavarul apare privirilor in intregime, lasand perspective si dincolo de el, de o parte spre Muntii Baiului (imaginea 2), de cealalta parte spre franturi din Piatra Mare, Varful Ciucas si curbura Vrancei (imaginea 8). Practic peste tot vom fi vegheati de crestetul Magurii Codlei, 1292 m, cel mai inalt varf al Persanilor, prin padurile careia razbat pinteni calcarosi (imaginea 9).

1.2   Magura Codlei si drumul de sub Muchia Cetatii Negre.

2   Panorama a Muntilor Baiului, care ocupa intreg ultimul plan al imaginii. In stanga, ultimii “dinti” ai Muchiei Cheii, sfarsit al culmii Postavarului spre Cheile Rasnovului. Tot spre stanga, la limita cu padurea si inconjurata de ea, Poiana Toaderului, cu cateva case. Spre dreapta poienii este Pasul Poiana Marului, pe unde soseaua urca din Zarnesti, prin valea impadurita, trecand in Valea Sinca.

3   Varful Gongu (Calisasu).

4   Valea Sinca, cu versanti accentuat inclinati.

5   Valea Sinca taie mijlocul imaginii. Dincolo de ea (cum privim) si aproape in centru, Vf. Pietrisului. In departare, in dreapta si sub nor, Magura Codlei.

6   Culmi la nord de valea sub Masa Mare.

7   Drum ce urca printre gospodarii spre culmea dintre Vf. Gongu si Vf. Magurii.

8   Culmea nordica a Postavarului, vazuta de la Vf. Stimbavului. Dincolo de ea, de la dreapta spre stanga: Vf. Piatra Mare, apoi Vf. Gatul Chivei (tot din masivul Piatra Mare, aproape in centrul imaginii), Varful si Saua Ciucasului.

9   Magura Codlei si ceata in bazinul Vaii Holbav. 

10   Masivul Bucegi, vazut de langa Vf. Hoapecu.

Varful Hoapecu 

Va recomand sa urcati la Varful Hoapecu (980 m), venind din Holbav, pe un drum de caruta care pleaca spre sud, prin padure, chiar din punctul cel mai inalt al soselei dinspre Vulcan. Dupa ce va veti indrepta apoi spre vest, urmand drumul cel mai bun pe culme (spre dreapta, nord, vedere catre Magura Codlei, imaginea 30) si veti razbate in urcus dincolo de padure prindem o deschidere extraordinara spre intreg Masivul Bucegilor (imaginea 10), legat prin Pasul Fundata (imaginea 11) de Magurile Branului, urmate de Piatra Mica, de Curmatura si de Turnul Pietrei Craiului (imaginile 12, 29).

Inca mai la vest, conurile impadurite, de peste 1600 m, ale Varfurilor Ciuma si Taga vor fragmenta perspectiva spre Papusa sau creasta Muntilor Fagarasului, privita in lungul ei, din est spre vest (imaginea 13).

De la Hoapecu aveti doua variante de continuare si de traversare a regiunii: pe culmea care pleaca spre sud-vest (imaginea 14), cu Varful Cetatuiei (imaginea 13), 941 m, sau pe culmea de nord-vest (imaginea 15), a Varfului Stimbav (922 m). Ambele culmi va vor pune mereu la incercare in a gasi seile de legatura, iar cand veti ajunge pe langa un varf local, pe care drumurile il ocolesc, urcati-l neaparat, zarile se vor deschide dincolo de asteptari. Drumetia se va sfarsi fie in Valea Vulcanitei, la sud, fie in Valea Holbavului (imaginea 16), la nord; pe ambele puteti iesi, in aval, la un autobuz de intoarcere prin Valea Sinca (imagini 4, 5), care va urma soseaua asfaltata spre Zarnesti.

11   Pasul Fundata (Bran) - intre Bucegi (stanga) si Magurile Branului - vazut de la Vf. Hoapecu.

12   Vedere de langa Vf. Hoapecu: in stanga, Piatra Mica, Curmatura si Turnul Pietrei Craiului; in dreapta, Muntele Papusa, din Masivul Iezer-Papusa.

13   In departare, Papusa (stanga), din Masivul Iezer-Papusa; creasta Muntilor Fagarasului (dreapta), separate de Vf. Ciuma, din Muntii Taga. Imediat in dreapta jos fata de Vf. Ciuma este Vf. Cetatuiei.

14   Pe culmea care pleaca spre sud-vest din Vf. Hoapecu, catre Varful Cetatuiei.

15   Pe culmea cu Varful Stimbav.

16   Vedere asupra Vaii Holbavului. 

Circuite cu plecare din localitatea Poiana Marului 

- La est de Valea Sinca, pornind chiar din centrul localitatii, pe Valea sub Masa Mare si revenind pe culmile de la nord de ea (imaginea 6); sau pornind de la aproximativ 1 km nord de limita localitatii, aval pe Valea Sinca, urcand in versantul drept al vaii, pe un drum bun de caruta, pana trecem de padure in zona gospodariilor izolate si de aici tinand culmile pana pe Varful Pietris (imaginea 5), numit de localnici Pietrosul (mai aproape de Valea Sinca decat e trecut pe harta si ceva mai inalt decat cei 911 m indicati), neasteptat de izolat si suspendat pentru altitudinea lui (imaginea 17), cu o deschidere superba spre Bucegi (sud, imaginea 18) sau spre culmile nordice, din jurul Varfului Ciuta (imaginea 19), 975 m, impadurit. 

- La vest de Valea Sinca, pornind din sosea si urcand orice drum spre vest, pana prindem marginea cea mai inalta a platformei (imaginea 20), tinand drumul de culme care face slalom printre magurile locale (cand prin padure, cand pe langa o gospodarie, imaginea 21) si revenind la sosea dupa ce ne-am terminat timpul de drumetie (imaginea 22).

Orice alegere este castigatoare; indiferent de piciorul de munte folosit la urcare sau coborare, veti avea de admirat asezarea unei case, mica ei livada sau gradina de flori, izvorul din apropiere, potecile printre mesteceni si fagi, panorama crestelor de peste 2000 de metri. Piatra Craiului este imediat langa noi (imaginile 23, 34), putem recunoaste tancurile si vaile de abrupt, de la Curmatura spre Timbale. Dincolo de obarsiile Vaii Barsei privirea se opreste pe Masivul Papusa (imaginea 24). Orizontul este inchis la vest de culmile Fagarasului (imaginea 33). Perspective deosebite se deschid in drum spre sau din Vf. Gongu, „cucuiul” cel mai proeminent al culmii: spre Tara Barsei (est, imaginea 25) si intreaga creasta a Postavarului, cu zimtii din Muchia Cheii, spre Bucegi (imaginea 31), spre cuibul localitatii Poiana Marului (imaginea 32), spre Valea Barsa Fierului (vest, imaginea 27) si coamele Muntilor Taga, dincolo de ea. La aproximativ 200 m nord de Vf. Gongu, dincolo de drumul de culme, un pinten de calcar razbate din crestetul cupolei urmatoare. De langa el putem vedea acum si casele cocotate cu mare ambitie pe versantul stang, cu rapida scadere de nivel, al Vaii Sinca (imaginea 5). Din locul cel mai inalt, din faneata care inconjoara Varful Magurii, putem avea o privire cuprinzatoare a valurilor Poienei Marului (imaginea 28). 

17   Coborare de la Varful Pietrisului in Valea Sinca.

18   Panorama a Bucegilor, de la Vf. Pietrisului.

19   Vedere spre culmile impadurite din jurul Varfului Ciuta, care inconjoara spre nord-vest plaiuile Poienei Marului.

20   Urcus din localitatea Poiana Marului spre Vf. Dosu Plesitei.

21   Magurile locale ale marginii de vest a platformei Poiana Marului, vedere spre creasta Pietrei Craiului.

22   Picior de munte la vest de Valea Sinca. Vedere spre Vf. Ciuta.

23   Peste Valea Barsei, vedem Turnul Pietrei Craiului.

24   Dincolo de obarsiile Vaii Barsei ceata se scurge peste Masivul Papusa.

25   Panorama de la Vf. Gongu spre Țara Bârsei (Bucegii sunt in dreapta).

27   Piatra Craiului, privita pe deasupra Vaii Barsa Fierului. Putem recunoaste, sub nor, Cetatea Dianei si Braul Cioranga Mare.

28   Fanetele de la Varful Poiana Barsei Fierului (Magurii), vedere spre est. In departare, in centru dreapta, Vf. Hoapecu.

29   Piatra Mica a Craiului, Curmatura si Turnul Pietrei Craiului, vazute de la Vf. Hoapecu. In stanga Pietrei Mici, prin deschiderea Prapastiilor Zarnestiului, ajungem cu privirea pana la piramida Pietrei Caselor, aflata langa localitatea Dragoslavele (sud de Rucar).

30   Cocoasele Măgurii Codlei, pe marginea platformei Poiana Mărului.

31   Bucegii, dincolo de faldurile adanci ale Poienei Marului.

32   Cuibul localitatii Poiana Marului.

33   La orizont, Muntii Fagarasului. Ii privim in lungul crestei principale, asa ca spre dreapta se lasa culmile lui nordice, imbratisand caldari glaciare.

34   Casa izolata din Poiana Marului, vegheata de Turnul Pietrei Craiului.

35   Conturul Bucegilor. In stanga, ultimile case dinspre est ale localitatii Holbav.

Nu e nevoie de marcaje 

In toata aceasta regiune nu sunt marcaje turistice, nici nu e nevoie de ele. Mereu veti gasi un drum bun care sa se indrepte in directia dorita, mai putin pe capetele de vai, care va pot inchide trecerea (dar si atunci un hatas va va ajuta sa regasiti, cu putin efort, culmea). Daca aveti placerea excursiilor pe mountainbike veti gasi trasee grozave. Foarte utile pentru orientare sunt atat harta Muntilor Perșani, din seria Muntii Nostri, cat si cea numita Cinci munti din Curbura Carpatilor (Dimap, Erfatur).

Va doresc drum bun prin peisajele picturale!