Peştera Zmeului, Munţii Căliman / Călimani

                                                                           1

articolul continuă de la


Vremea nu a tinut cu noi, ploaia, desi nu foarte puternica, nu a incetat deloc. Asa cum se mentioneaza la accesul spre aceasta pestera, trebuie sa urcam pe al treilea jgheab format de un torent temporar, daca ne deplasam dinspre satul Andreneasa catre amonte. In imaginea 1 am surprins acest jgheab. Fotografia este facuta dupa ce l-am depasit cu circa 100 metri si este realizata spre aval. Mai putem lua ca reper si acel mic perete stancos care se observa in partea centru-stanga din fotografie. Din locul din care trebuie sa urcam de-a lungul vaii pe care se afla pestera, fotografiem spre amonte, Muresul facand aici un cot destul de mare (foto 2).

2

3

Inca de la primii metri avem de trecut un mic abrupt (foto 3). In stanga noastra in sensul de urcus este pusa o plasa din sarma pentru a impiedica la viituri mai ales, ca apa sa duca in drum crengi sau pietre (foto 4). Inainte de a urca de-a lungul jgheabului, ne abatem cativa metri pana la peretele care se vede in dreapta noastra in sensul de urcus unde observam cateva gauri interesante (foto 5) care par sa fie de mulaj. La radacina unui copac, o salamandra (foto 6).

                                                                       4

                                                                          5

6

                                                                           7

Ne inscriem apoi in urcus spre Pestera Zmeului. Zona este salbatica si putin umblata. Am preferat sa urcam pe malul stang geografic, pe sub alte stanci vulcanice. Suim cateva sute de metri pana zarim pe partea dreapta geografic gura pesterii (foto 7). De la intrarea ei vedem padurea prin care am urcat (foto 8). Este de un verde crud. Gasim un marcaj (foto 9).

                                                                         8

9

                      10

Patrundem in pestera. Pietre mari stau in mijloc (foto 10). Privim spre exterior (foto 11). Ne deplasam spre gaurile care se vad catre capatul pesterii (foto 12). 

                                                                    11

12

In schita 11 de la aceste gauri sunt in partea dreapta sus (foto 13, 16, 14). Tot din acea zona fotografiem spre exterior (foto 15).

                                                                          13

                                                                           14

15

                                                                                16

                                                                            17

                                                                                  18

Peretii sunt interesanti, pietre mari sunt incorporate in masa stancii care alcatuieste pestera (foto 17). Iata o gaura laterala, de mai mici dimensiuni (foto 18). Podeaua este acoperita cu pietre si nisip (foto 19). Iata si un aspect al tavanului (foto 20). 

                                                                              19

20

Pestera este foarte interesanta, s-a dezvoltat prin alterare. Iesim si coboram la drumul asfaltat trecand pe langa alte multe stanci mai mari sau mai mici din aceasta arie.